Fostul deputat PSD, Cristian Rizea, deținut în penitenciarul Rahova pentru acte de corupție, blochează pronunțarea unei decizii în litigiul împotriva Președinției Republicii Moldova.
CITEŞTE ŞI: Pensionarii pot contesta recalculările
Acesta vrea să-și recupereze identitatea – Mihai Cristian Luigi, retrasă în 2020 de fostul șef al statului, Igor Dodon.
Reprezentantul lui Cristian Rizea la Chișinău a cerut recuzarea judecătorului Igor Barbacaru. Solicitarea a blocat procesul de finalizare a examinării dosarului, care era la etapa pledoariilor. Așa cum cererea a fost respinsă, aceasta a fost contestată la Curtea de Apel Chișinău. Respectiv, și pronunțarea se amână pentru o perioadă.
Avocatul a cerut și atragerea în proces a Agenţiei Informaţionale de Stat „Moldpres”, Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS), însă și acest demers a fost respins.
Cum a rămas Rizea fără identitate moldovenească
În mai 2019, autoritățile române au solicitat autorităților de la Chișinău extrădarea lui Rizea. Atunci, Ministerul Justiției a declarat că nu poate iniția procedura de extrădare, deoarece Cristian Rizea este și cetățean al Republicii Moldova.
Un an mai târziu, fostul președinte Igor Dodon i-a retras cetățenia lui Rizea, dar acesta a contestat decretul prezidențial în instanță.
Pe 27 aprilie 2023, Cristian Rizea a fost extrădat autorităților din România, unde își ispășește pedeapsa pentru acțiuni de corupție.
Proces cu foștii aliați politici
Politicianul s-a refugiat la Chișinău cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanță. Câțiva ani mai târziu s-a lansat în politică. În luna septembrie începe examinarea unei noi cauze împotriva lui Cristian Rizea, care este de departe cel mai pârât personaj cu ambiții politice din Republica Moldova. De data aceasta, aliatul său de cândva, Vladimir Dachi, încearcă să-și recupereze banii pe care i-a investit în ideile și luxul fostului psd-ist.
Cetățeanul TV