Crimele de la Caracal. Evoluţia anchetei cu erori şi piste false

Gheorghe Dincă, criminal în serie

Ancheta în dosarul crimelor de la Caracal a început la 24 de ore după ce Alexandra Măceșanu a dispărut în timp ce încerca să ajungă acasă cu o maşină de ocazie. Demersul anchetatorilor a fost încă de la început plin de erori, bâlbe şi piste false. S-a mers pe ipoteze nerealiste şi s-au dat speranţe familiilor că Alexandra şi Luiza pot fi găsite în viaţă.

Autorităţile au dat dovadă că nu fac faţă unor cazuri de răpire. Au fost demiteri şi suspendări din funcţii, însă abia după mult timp, ceea ce a spus criminalul încă de la început a fost confirmat de probe. Alexandra şi Luiza au fost ucise şi incinerate.

După mai bine de două săptămâni, încă se mai găsesc probe în curtea şi casa lui Gheorghe Dincă. De altfel, crimele de la Caracal par să facă parte dintr-un scenariu cumplit al unui film de groază. Un bătrânel ia la ocazie tinere şi adolescente, le duce la el acasă, le violează apoi le ucide şi le arde trupurile. A recunoscut deja că le-a ucis pe Alexandra Măceşanu şi Luiza Melencu. De mai multe ori, chiar. A şi povestit ce a făcut cu victimele sale, însă anchetatorii par să fi acţionat în aşa fel încât să fi dat răgaz unor infractori să îşi şteargă urmele.

Evoluţia cazului crimelor de la Caracal

Miercuri, 24 iulie.

În jurul orei 10.00, Alexandra Măceșanu, în vârstă de 15 ani, din comuna Dobrosloveni, județul Olt, elevă la Liceul Teoretic ”Mihai Viteazul” Caracal, s-a urcat într-o maşină de ocazie. Nu a mai fost văzută din acel moment.  Gheorghe Dincă a fost cel care a luat fata cu maşina şi, conform datelor din anchetă, acesta ar fi dus-o la el acasă, unde abuzat de ea. Când au văzut că nu apare acasă, familia fetei a început să o caute. Familia şi prietenii au căutat-o ore în şir pe fată, au reclamat dispariţia la Poliţie şi au cerut ajutorul oamenilor pe reţelele de socializare.

Conform unor surse din anchetă, în noaptea de miercuri spre joi, o vecină a lui Gheorghe Dincă a sunat la 112 de două ori, la ora 3.00, apoi la 5.00, ca să raporteze că, în faţa porţii acestuia, erau două autoturisme parcate. Le-a spus poliţiştilor că ea crede că are legătură cu cazul fetei dispărute.

Anchetă îngreunată de erori

Joi, 25 iuie.

Părinţii Alexandrei Măceșanu au anunțat poliţia cu privire la dispariţie. Atunci a fost mediatizat cazul în presă şi tot atunci se observă o asemănare cu un alt caz. Este vorba despre o altă adolescentă, Mihaela Luiza Melencu, dispărută în condiții similare, pe 14 aprilie.  Luiza plecase de acasă din comuna Dioşti, către Caracal, pentru a scoate bani de la bancomat. La întoarcere, ea a luat o maşină la ocazie, iar de atunci nu a mai fost văzută.

La ora 11, Alexandra Măceșanu a sunat la 112 de trei ori. A spus ce i s-a întâmplat până la acel moment, a strigat după ajutor. A descris locul unde se află şi a spus operatorului că este legată de picioare şi nu poate să iasă afară dinc asă. Ultimele ei cuvonte au fost „vine, vine”. Apoi a fost ucisă. Gheorghe Dincă ar fi ucis-o după ce a descoperit că a sunat la 112. Cel puţin asta reiese din ancheta de până acum.

În jurul orei 15.30, dosarul penal pentru lipsire de libertate a fost înregistrat de poliţie la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal.

La ora 16.00, procurorul a emis ordonanţa provizorie de interceptare si localizare pentru două numere de telefon ce au rezultat din informaţii.

La ora 19.15 a fost primită informaţia că victima ar putea fi în trei locaţii dintr-o comună şi au fost emise mandate de percheziţie.  La ora 19.58 s-a intrat cu mandatele de percheziţie în cele trei locaţii şi până la ora 21.00 s-au făcut verificări fără a fi identificată victima sau alte probe. Au luat imagini de pe camerele de supraveghere din mai multe zone pe unde se presupunea că a trecut Gheorghe Dincă. Aceste vizionări s-au făcut până la ora 02.00.

Vineri, 26 iulie

Gheorghe Dincă a fost identificat ca fiind proprietarul autoturismului despre care se credea că a fost implicat în cazul dispariţiei, la ora 02.00. Atunci au fost trimise echipaje de poliţie în zona casei acestuia unde se constată că nu exista nicio activitate. Au fost solicitate mandate de percheziţie pentru locaţia suspectă si alte două posibile locuri.

La ora 03.05 au fost ridicate mandatele de percheziţie de la instanţă, iar poliiştii au mers la casa lui Gheorghe Dincă. Au descins însă abia la ora 06.00. Bărbatul era treaz, în curtea casei. Fata nu era acolo. Gheorghe Dincă a fost dus la audieri.

Tot vineri cad două capete. Șeful Poliției Române, Ioan Buda, a anunțat că l-a demis pe inspectorul șef al Inspectoratului Județean de Poliție Olt, Cristian Voiculescu, din cauza neregulilor descoperite în cazul crimelor de la Caracal.

Vineri seară, Ministrul Afacerilor Interne, Nicolae Moga, a anunţat că a propus demiterea şefului Poliţiei Române şi a prefectului judeţului Olt, precizând că locul lui Ioan Buda la şefia Poliţiei Române va fi luat de adjunctul acestuia, Florian Dragnea.

Sâmbătă, 27 iulie.

Tribunalul Dolj a decis ca Gheorghe Dincă să fie arestat preventiv pentru 30 de zile. El şi poliţiştii au mers la locuinţa acestuia pentru reconstituire.

Tot sâmbătă , premierul Viorica Dăncilă decide înfiinţarea Comitetului interministerial privind sistemul apelurilor de urgență 112. Acesta este condus de Raed Arafat şi are ca obiectiv analiza modului de preluare și localizare a apelurilor de urgență 112, precum și identificarea soluțiilor pe termen scurt, mediu și lung în vederea îmbunătățirii preluării apelurilor de urgență 112, a localizării apelantului și a dispecerizării.

Alexandru Cumpănaşu, preşedintele  Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României şi unchi al victimei, i-a acuzat pe poliţişti că l-ar fi pus pe tatăl Alexandrei să spargă uşile la descinderi, spunându-i că e bun de plată “dacă fata a fugit cu vreunul”

Gheorghe Dincă a recunoscut crimele

Duminică, 28 iulie.

Gheorghe Dincă a recunoscut în fața autorităților faptul că le-a omorât pe cele două tinere, Alexandra și Luiza. El a susţinut că fetele au mers la casa acestuia pentru a întreține relații sexuale, acolo s-au născut discuții aprinse și el le-a lovit, apoi s-a întâmplat crima. Totodată, Dincă le-a spus anchetatorilor că trupul Alexandrei se află în Olt.

Bărbatul a fost dus a fost dus înapoi în arest, după ce i s-a făcut rău în timpul audierii de la DIICOT.

Mama Luizei a leşinat la auzul veştii că Dincă a recunoscut ambele crime. Femeia spera ca fata ei să fie în viaţă.

Spre prânz, Raed Arafat a făcut o conferinţă de presă în care a spus că se impun schimbări tehnice şi legislative la sistemul 112.

Duminică seara, Giorgiana Hosu, adjunctul DIICOT Craiova, a precizat că la casa lui Dincă au fost găsite, într-un butoi, fragmente de oase calcinate, dinți umani, trei inele, un lanț, o montură de inel – toate cu urme de ardere. De asemenea, în mașina bărbatului a fost găsit și un cercel, iar toate bijuteriile au fost recunoscute de mama Alexandrei.

Procuroarea a mai precizat că expertiza genetică parțială a confirmat profilul genetic al Alexandrei și al lui Gheorghe Dincă la locul crimei.

Referitor la cealaltă fată ucisă, Luiza, în vârstă de 18 ani, Giorgiana Hosu a spus că sunt indicii că Dincă a procedat în același mod. “Urmează să ofere detalii în cadrul audierilor reluate de colegii mei la ora 20.00”, a mai spus procurorul.

Demisia şefului STS

Luni, 29 iulie.

Șeful STS, Ionel Vasilca, și-a anunțat demisia printr-un comunicat de presă. „Doresc să vă informez că, începând cu data de 29 iulie 2019, am înaintat Președintelui României demisia mea din funcția de director al Serviciului de Telecomunicații Speciale. Fac precizarea că demisia nu a fost depusă ca urmare a existenței unei sincope, inadvertențe sau ca umare a celei mai mici umbre de vinovăție în exercitarea funcției de preluare și localizare a apelurilor de urgență 112 de către STS, a neglijenței mele în serviciu, a tratării superficiale sau a neasumării responsabilităților care privesc datoria mea și a tuturor angajaților de a garanta funcționarea continuă a serviciilor speciale, de cooperare și a celor pe linia 112. Demisia a fost înaintată pentru a nu afecta prestigiul instituției”, se arată în comunicat.

Inspecţia Judiciară a demarat o anchetă pentru a verifica dacă magistraţii implicaţi în instrumentarea cazului au îndeplinit procedura, dar şi pentru a verifica cum informaţii din dosar au fost date publicităţii de o asociaţie a magistraţilor.

Procurorul de caz Cristian Popescu este audiat la Secţia Îndrumare şi Control din cadrul Parchetului General.

Poliţistul care a preluat apelul Alexandrei la 112 este cercetat de Parchetul din Caracal. Cinci ofiţeri şi trei agenţi urmează să fie cercetaţi prealabil pentru intervenţie.

Ipoteză halucinantă: Alexandra ar putea fi în viaţă

Marţi, 30 iulie

Felix Bănilă, procurorul-şef DIICOT, a declarat că cercetările vor fi reluate la casa lui Gheorghe Dincă abia după ce suspectul va putea fi prezent la faţa locului pentru „a nu exista suspiciuni cu privire la corectitudinea anchetei”.

În acelaşi timp, scafandrii caută trupurile fetelor într-un lac din apropierea localităţii.

Iohannis, Dăncilă şi membri ai Guvernului analizează cazul în şedinţa CSAT.

Mircuri, 31 iulie.

Încă de la primele ore ale dimineţii poliţiştii au început să perie casele din vecinătatea locuinţei lui Dincă. Totul, după ce ar fi primit informaţia, pe o reţea de socializare, că Alexandra este sechestrată într-un pod plin cu fân.

Şeful DIICOT, Felix Bănilă, a declarat cu privire la cazul din Caracal că percheziţiile din curtea inculpatului au fost finalizate şi că victimele nu se află acolo. „Până nu avem informaţii certe că una sau ambele victime au fost omorâte, nu putem neglija varianta că ar fi în viaţă”, a declarat acesta. Acesta a spus că se caută dovezi concrete şi că anchetatorii nu se pot baza doar pe declaraţiile lui Dincă.

Şeful de la DIICOT că, până în momentul în care nu există dovezi clare că fetele sunt decedate, nu poate fi exclusă nicio variantă, nici măcar cea că ele ar fi în viaţă. Anchetatorii au făcut verificări la Dincă acasă, pentru a se asigura că cele două fete nu sunt în imobil.

„Nu neglijăm niciuna dintre versiuni. Noi desfăşurăm cercetările având în vedere ambele ipoteze – fie că e în viaţă, fie că e decedată. Nu doar Alexandra, ci şi Luiza. Până nu avem nişte elemente clare că ar fi decedate noi nu putem neglija varianta că ar putea fi şi în viaţă”, a spus Bănilă, potrivit digi24.

Cuvintele anchetatorului şef de la DIICOT le-a dat speranţe familiilor celor două fete.

Se fac dezbateri privind modul în care operatorul de la 112 i-a vorbit fetei.

În acelaşi timp, Raed Arafat a ieşit public declarat că peste 70% din apelurile la 112 sunt false sau abuzive, unul dintre motive fiind acela că apelanții sunt conștienți că autoritățile nu îi pot identifica după cartelele prepay.

Procurorul care a acţionat în cazul Caracal este cercetat disciplinar.

Raportul MAI: Procedurile s-au încălcat în serie

Joi 1 August.

Ancheta contnuă, fără vreun rezultat plauzibil. Se fac tot felul de supoziţii, iar mai multe persoane, inclusiv din Guvern fac declaraţii şi îşi dau cu părerea despre cazul de la Caracal.

Gheorghe Dincă este dus la INML pentru control medical.

Vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor din România, Bogdan Bănică, susţine că a sistemul s-a blocat atunci când a încercat să testeze aplicaţia de localizare a apelurilor de urgenţă. El spune că un superior din IPJ Suceava l-a dat afară din încăperea în care făcea testarea, potrivit Mediafax.

Apare raportul MAI în cazul Caracal. Procedurile au fost încălcate în serie. Poliţiştii şefi au anunţat cazul doar pe grup de whatsapp intern. Un şef al IPJ Olt a stat în şedinţe de bilanţ, deşi fusese informat că Alexandra cere ajutor. Operatorul 112 de la IPJ Olt lucrează singur pe o tură de 24 de ore, mai arată documentul.

Familia Luizei Melencu cere anchetatorilor să reia de urgenţă cercetările în casa lui Gheorghe Dincă.

Procurorul care s-a ocupat de caz este suspendat din funcţie.

Vineri 2 August 3, 2019

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, pe Facebook, că a decis să o demită pe Ecaterina Andronescu din fruntea ministerului Educaţiei. Ministrul interimar al Educaţiei urmând să fie  Daniel Breaz. Motivul demisiei îl reprezintă declaraţiile făcute de Andronescu într-o emisiune TV, conform cărora Alexandra nu ar fi trebuit să se urce într-o maşină de ocazie, susţinând că pe „vremea ei” fetele erau educate de către părinţi să se nu urce cu străini în maşină.

Tot de la televizor a aflat şi Ecaterina Andronescu faptul că nu va mai face parte din Guven.

Tatăl Alexandrei încă mai crede că fata lui este în viaţă şi îi roagă pe cei care ştiu ceva despre ea să o aducă acasă.

„Vorbim cu ea în fiecare seară, nu că vorbim la telefon, dar vorbim cu ea, ne rugăm în fiecare oră. Vom crede până în ultima speranță”, a spus el.

El le-a cerut anchetatorilor „să-și vadă de treabă, să-și unească forțele să o găsească”.

„Vreau să spun celor care au luat-o să o aducă înapoi, să o lase într-o margine, nu ma mai intereseazî apoi cine a făcut asta, vreau numai să o aducă, să ne reluăm viața pe care o aveam înainte, viața noastră liniștită”, a spus părintele fetei.

La câteva ore, ministrul Justiţiei a anunţat familia adolescentei de 15 ani că Alexandra a fost ucisă de Gheroghe Dincă şi arsă în locuinţa acestuia.

Telefonul ei a fost găsit în parcul din Caracal.

Tot vineri, echipa de criminaliştii a găsit urme de sânge în camera în care Gheorghe Dincă a indicat că a ţinut-o pe Alexandra, înainte să o ucidă. E aceeaşi cameră în care a fost găsită şi cartea de vizită pe care Alexandra o avea cu ea când a sunat la 112.

Alexandru Cumpănaşu, unchiul Alexandrei Măceşanu, spune că în continuare nu este convins 100 % de faptul că adolescenta ar fi fost ucisă de Gheorghe Dincă.

Sâmbătă, 3 august.

Gheorghe Dincă a fost adus din nou la locul în care a ucis-o pe Alexandra, în prezenţa a zeci de poliţişti, criminalişti şi jandarmi. Acţiunea este condusă de comisarul șef Florian Eniță, criminalist de 20 de ani, cel care a primit distincţia de Poliţistul Anului în 2018.

Gheorghe Dincă a recuoscut şi uciderea Luizei Melencu, o adolescentă de 19 ani dispărut în aceleaşi circumstanţe în urmă cu trei lui, la Caracal. Până la acest moment, anchetatorii nu au descoperit urme care să poată duce la concluzia că Luiza Melencu, cealaltă fată dispărută în luna aprilie, ar fi fost dusă şi ţinută cu forţa în casa lui Dincă.

Duminică, 4 august.

Anchetatorii fac cercetări la casa lui Gherghe Dincă. Bărbatul le-a spus anchetatorilor, la audierile de sâmbătă, că a folosit pentru creşterea temperaturii, în butoiul în care a ars cadavrul, vaselină şi carton bitumat. În legătură cu Luiza, Dincă susţine că l-a aruncat în Dunăre.

O femeie a sesizat Poliţia Caracal că a văzut haine de damă în apropierea unui lan de floarea soarelui, locul unde s-au desfăşurat cercetări pentru găsirea telefonului Luizei. Analizele au arătat că nu sunt ale victimei.

Au fost ridicate probe din domiciliul lui Dincă.

Dincă le-a arătat anchetatorilor unde este Luiza

Luni, 5 august.

Anchetatorii au găsit rămăşiţe umane într-o pădure de lângă Caracal, despre care Gheorghe Dincă susţine că ar fi ale Luizei Melencu.

Procurorii au găsit un sac cu oase şi cenuşă în liziera de la marginea oraşului. Dincă spune că sunt rămăşiţele Luizei şi descrie aceeaşi metodă ca şi în cazul Alexandrei: a ucis-o pe fată, apoi a ars cadavrul.

Probele au fost ridicate şi umrază să fie expertizate.

Marţi, 6 august.

Anchetatorii au mers, din nou, la locuinţa lui Gheorghe Dincă. Au fost găsite noi probe şi ridicate în vederea expertizării. A fost făcută şi o percheziţie informatică. Criminaliştii cercetează şi informaţii de pe trei telefoane mobile, un aparat foto şi un laptop.

Avocatul familiei Luizei spune că după declaraţiile făcute până în prezent, se pare că Dincă nu ar fi acţionat singur. Apelurile către mama şi bunicul fetei au fost inişiate de persoane diferite.

Miercuri, 7 august.

O nouă zi de anchetă în cazul crimelor de la Caracal.

 

LĂSAȚI UN MESAJ