Credincioșii se vor spovedi și împărtăși după noi reguli odată cu redeschiderea bisericilor

sursa foto: Biserica Ortodoxa Romana
sursa foto: Biserica Ortodoxa Romana

Patriarhia Română a transmis noi reguli privind participarea credincioşilor la slujbele făcute în interiorul şi în exteriorul lăcaşurilor de cult. Vasile Bănescu purtătorul de cuvânt al BOR, a explicat că aceste măsuri derivă din reglementările pe care autoritățile le-au transmis deja.

Credincioşii care tuşesc sau cărora le curge nasul nu vor fi primiţi la slujbe în biserici. După ce Guvernul a permis lăcaşurilor de cult să-şi deschidă uşile, Patriarhia a anunţat ce reguli trebuie respectate. De exemplu, cei care vor să se spovedească trebuie să îşi facă programare.

„Sunt reguli fireșți. Reguli care au în centru responsabilitatea față de celălalt. A reveni în biserică nu înseamnă a reveni ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic în aceste luni de zile.

Purtarea măștilor în incinta bisericii, obligatorie

Păstrarea distanței de aproximativ 2 metri în interiorul bisericii, păstrarea distanței de 1,5 m în exterior, purtarea măștilor în incinta bisericii, dezinfectarea, sunt deja lucruri banalizate, dar repetarea lor contează.

Această scădere a gradului de atenție poate periclita foarte mult. Ar fi mare păcat ca după atât de multe luni de abstinență, din mai multe puncta de vedere, să pierdem ceea ce am câștigat.

Nimeni nu se spovedește în grup. E ușor să-l contactezi pe preotul tău duhovnic, să rămâi după slujbă să discuți cu el. Să-ți faci programare într-una din zilele de peste săptămână.

Spovedania se face în interiorul bisericii, în mod ideal cu biserica goală. Pentru că este vorba de o intimidate a actului duhovniciei, Iar la o distanță de 2 metri cu purtarea măștii, atât de către preot cât și de credincios.

Cum se face împărtășanie individuală

Împărtășania se derulează ca act liturgic esențial și acum. Cei care s-au pregătit pentru asta rămân după slujbă împărtășindu-se pe rând, la un anumit scurt interval, ceea ce noi numim împărtășanie individuală.

În Biserica vor intră exact atâția oameni cât permite distanța care trebuie păstrată și suprafața. Restul vor participa la Sfânta Liturghie din pridvorul bisericii sau din curte. Aproape toate curțile bisericilor sunt marcate foarte ordonat. Bisericile din România au fost exemplare în păstrarea ordinii în spațiile lor”, a declarat Vasile Bănescu, potrivit digi24.ro.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here