Târgul de Crăciun Classical Christmas Market, deschis pe esplanada Operei Naţionale, a devenit noua atracție a Bucureștiului în aceste zile.
De sâmbătă, 10 decembrie, Capitala are trei târguri de Crăciun. Ultimul a fost deschis chiar pe esplanada Operei Naționale din București, instituție culturală reper a României, care activează pentru promovarea muzicii clasice și a educației prin muzică. Este vorba despre „Classical Christmas Market” care s-a deschis cu un concert special pentru locuitorii Capitalei, susţinut de 2 Gents.
Târgul, organizat de Primăria Sectorului 5, prin Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”, în parteneriat cu Opera Națională București, este deschis zilnic, între orele 12.00 – 21.00 până pe 26 decembrie. Intrarea este liberă.
Bunătăți de Crăciun
Bucureștenii sunt întâmpinați într-un decor de poveste alături de nelipsitele bunătăți tradiționale, caruselul și trenulețul de Crăciun și bradul de 8 metri aflat în centrul târgului de Crăciun.
Decoruri feerice, desprinse parcă din basm, au împodobit esplanada Operei Naționale.
Organizatorii aduc în prim plan conceptul unic de îmbinare a muzicii clasice cu scena colindelor specifice sărbătorilor de iarnă. Vizitatorii vor avea parte de o experiență feerică întrucât în cadrul târgului atât cei mici, cât și cei mari îl vor putea întâlni pe Moș Crăciun.
Târgul găzduiește zeci de căsuțe cu produse tradiționale românești, dulciuri de toate felurile, plăcinte, gogoșele și vestiți Kurtos Kalacs. Nu lipsesc cârnăciorii sau un hot-dog fierbinte cu muștar sau ketchup. Pe lângă preparatele alimentare, cei care îl vizitează pot pleca acasă cu cadouri, decorațiuni de Crăciun, brățări, dar și haine tradiționale românești.
Concert de excepție susținut de 2 Gents
În seara zilei de 10 decembrie a avut loc un concert memorabil susținut de 2 Gents și invitații de la Grupul Vocal de muzică bizantină „Anton Pann”. În program se regăsesc melodii specifice sărbătorilor de iarnă precum: „Somnul lui Iisus”, „O, ce veste minunată”, „Moș Crăciun cu plete dalbe”, „Astă seară-i seară mare”, „Trei Crai de la Răsărit”, „La poartă la Ștefan Vodă”, „Mărire întru cele’ nalte”, „Coborât-a, coborât”, „Colo sus, pe lângă lună”, „Colindița nu-i mai multă”.
Moșul îi așteaptă pe copii la Căsuța lui Moș Crăciun
O atracție care completează experiența feerică este Căsuța lui Moș Crăciun, în care Moșul și ajutoarele sale așteaptă copiii mari și mici chiar din prima zi.
Tot în cadrul Classical Christmas Market jocul și creativitatea se împletesc și se găsesc la atelierele de creație care îi așteaptă pe cei mici cu podoabe de Crăciun, pictură pe ceramică, roata de olărit, sorcova, pictură pe linguri de lemn, felicitări gravate și alte activități atractive.
Târgul de Crăciun Classical Christmas Market oferă vizitatorilor un eveniment de înaltă calitate, creat în jurul sărbătorilor de iarnă colorate sonor într-o scenografie impresionantă, cu un program artistic complex organizat în aer liber pe scena mare din fața Operei.
Colinde și muzică live cu artiști de renume
Organizat pe esplanada primei scene lirice a țării, Târgul de Crăciun Classical Christmas Market va oferi vizitatorilor un eveniment de înaltă calitate, creat în jurul sărbătorilor de iarnă colorate sonor într-o scenografie impresionantă.
Programul artistic de la scena mare va începe în fiecare zi de la ora 17:00. De-a lungul celor două săptămâni, pe scena Classical Christmas Market, vor urca, printre alții, Gheorghe Zamfir, Orchestra Operei Naționale București, Corul Operei Naționale București, Corul de Copii al Operei Naționale București, Horia Brenciu, 2 Gents (Doru Todoruț și Ciprian Rogojan), Vlad Miriță, Ana Cebotari, Paula Seling, Nico, Adrian Nour, Blue Noise, Jazzapella, trupa Millenium, Corul Tronos, Corul Harisma, dar și multe alte coruri de copii și tineret.
În perioada desfăşurării pe esplanadă a Târgului de Crăciun Classical Christmas Market (10 – 26 decembrie 2022) parcarea din faţa Operei Naţionale Bucureşti va fi închisă.
Misiunea Centrului Cultural și de Tineret Sector 5
Centrul Cultural și de Tineret Sector 5 are rolul de a identifica și aborda nevoile culturale ale comunității reprezentate, de a susține proiecte, manifestări și activități culturale locale și de a fi, în general, un catalizator cultural comunitar – permițând formarea și consolidarea unei identități culturale locale.
Promovarea interacțiunii culturale între grupuri diferite provenind atât din interiorul, dar mai ales din exteriorul comunității în vederea susținerii toleranței culturale, a dialogului și a solidarității, dar și a asigurării permisibilității comunicative între diferitele medii socio-culturale, țintind spre dizolvarea problemelor etnice și sociale prin cultivarea spiritului civic;
Protejarea și susținerea libertății de creație, înțeleasă ca drept la exprimare artistică (materializarea într-o formă artistică a unei opinii/poziționări față de anumite lucruri/fapte/acțiuni), în conformitate cu art. 33 al Constituției României și a normelor internaționale, pentru perfecționarea și formarea tinerilor în domeniile artistice și asigurarea performanței în creativitate, cultură și educație, dar și pentru validarea expresivității artistice și dezvoltarea culturală și artistică multivalentă;
Susținerea accesului liber și a oportunităților egale la cultură, sport și educație continuă, oferind condițiile necesare însușirii valorilor, exprimării artistice libere și participarii la manifestări și programe culturale, de dezvoltare, creative și educaționale, crescând gradul de acces și participarea cetățenilor la viața culturală.
Cetățeanul TV