Covoare dezinfectante la ZOO Galați de frica pestei porcine

sursa foto: Google
sursa foto: Google

Virusul pestei porcine a fost confirmat la doi porci mistreți găsiți morți în pădurea Gârboavele de angajații Asociaţiei Judeţeane a Vânătorilor și  Pescarilor Sportivi  (AJVPS) Galaţi. În pădure se află și Grădina Zoologică,  unde se află sute de animale, printre care și șase porci vietnamezi și un mistreț. De teamă ca virusul să nu ajungă în complexul Zooo, autoritățile au luat deja primele măsuri de securitate.

La intrarea în Grădina Zoologică, au fost montate covoare dezinfectante și au fost verificate gardurile.  „A fost verificat gardul, să fim siguri că nu sunt găuri. Totul este în regulă. Am luat măsuri de prevenție. La intrările în Grădina Zoo am pus covorașe cu dezinfectant. Noi avem șase porci vietnamezi și un singur porc mistreț. Noi ne pregăteam să aducem alți mistreți de la Constanța, dar nu avem cum, este restricție la transportul porcilor chiar dacă au fost ținuți în captivitate”, a declarat directorul Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați, Mădălin Șerban.

Angajații Asociaţiei Judeţeane a Vânătorilor și  Pescarilor Sportivi au anunțat că vor trece la vânarea porcilor mistreți din pădure. „Avem o cotă de recoltă de 21 de porci mistreți, dintr-un total de 40 mistreți evaluați în februarie. Am eliberat autorizații de vânătoare de luni, din momentul în care am descoperit cadavrele”, a spus directorul AJVPS, Adrian Alexandru.

Autoritățile spun că virusul pestei porcine ar putea fi împrăștiat și de câinii comunitari. Potrivit AJPS, în pădure ar fi  în jur 300 de câini. Dacă virusul ia amploare, autoritățile iau în calcul să
împuște câinii fără stăpân din pădure. Totodată, turiștii sunt sfătuiți să nu intre în zonele protejate ca să nu răspândească virusul.

LĂSAȚI UN MESAJ