COVID-19 și alergiile provocate de polen sau ambrozie. Ce complicații ar putea apărea

FOTO: Free-Photos/Pixabay.com
FOTO: Free-Photos/Pixabay.com

Mii de români suferă de boli alergice provocate de polen, praf sau ambrozie, iar în plină epidemie de COVID-19 medicii avertizează că ar putea apărea complicații. În plus, COVID-19 are o serie de simptome ce pot fi confundate cu cele ale unei rinite alergice. Ambrozia este una dintre cele mai periculoase plante care poate provoca alergii foarte puternice, precum declanșarea astmului.

Cum se manifestă rinita alergică

Specialiștii spun că alergia la polen este cea mai frecventă boală alergică. Alergia la polen se mai numește rinita alergică și este una dintre cele mai frecvente tipuri de alergii.

„Alergia la polen se manifestă așa, mai frecvent, ca o rinită: prin strănuturi, de regulă în salve, prin mâncărimi la nivelul nasului. Prevalența ei variază în diferite țări. Se spune că variază de la 5 la sută în țările subdezvoltate până la 20-30 la sută din populație în țările dezvoltate economic”, a explicat Diana Deleanu președintele Societății de Alergologie, la Digi 24.

Alergia la ambrozie poate produce apariția astmului

Ambrozia este o buruiană sălbatică al cărei polen este împrăştiat de vânt. Alergiile apar în perioada iunie-iulie şi ating valori maxime în august-septembrie. Peste 480.000 de români sunt alergici la polenul de ambrozie.

Alergia la ambrozie poate provoca simptome precum: strănut, congestie nazală, mâncărime nazală şi rinoree până la mâncărime de urechi şi în cerul gurii, mâncărime, umflare şi înroşirea ochilor, pierderea treptată sau chiar totală a mirosului, dureri de cap şi de urechi, inclusiv răul astmatic (cu criză de tuse sau sufocare, şuieratul în momentul expirării aerului).

Alergicii, vulnarabili în fața coronavirusului

Medicii alergologi  atrag atenția că în timpul pandemiei de coronavirus, alergicii sunt printre cei vulnerabili.

„În contextul COVID-19, toți alergicii trebuie să-și continue tratamentele. Cei care sunt sub imunoterapie își continuă terapia. Sunt două inflamații diferite, care, dacă nu sunt controlate, pot avea efecte mult mai grave. Toate medicamentele pentru alergii nu fac rău în contextul în care cineva ar avea și COVID. Toate studiile internaționale recomandă continuarea terapiei în cazul alergicilor”, explica pentru opiniatimisoarei.ro specialistul alergolog Carmen Bunu.

Mănușile de latex și substanțele dezinfectante pot provoca alergii

„Peste tot, cam 1 din 5 oameni se nasc cu o predispoziție pentru alergii. Mulți dintre ei fac o reacție nealergică, pur și simplu o reacție de tip arsură sau interacțiune chimică. Cei care fac leziuni alergice, încep să aibă mâncărimi foarte mari. Ei pot folosi în principal apa și săpunul în locul mănușilor de cauciuc. Latexul poate să dea o reacție de acest gen. În primul rând să se ferească, să se spele foarte des. Creme de hidratare pot să dea și evident, la nevoie, pot să folosească mănuși de bumbac pe care le pot fierbe la 90 grade”, recomandă Călin Giurcăneanu, președintele Societății Române de Dermatologie.

Recomandări ale Comisiei de Specialitate Alergologie și Imunologie Clinică pentru pacienții cu alergii respiratorii în timpul pandemiei COVID-19

Pacienții cu astm și rinită alergică sunt îngrijorați în timpul pandemiei actuale, dar nu trebuie să intre în panică și trebuie să se informeze din surse oficiale, documentate și actualizate constant, despre infecția cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) care poate induce boala numită COVID-19

Deși persoanele cu alergii respiratorii, în special astm, pot fi considerate ca având un risc posibil mai mare pentru COVID-19, din fericire, datele disponibile până în prezent arătă că aproape toți acești pacienți nu sunt de obicei sever afectați. În plus, date preliminare au sugerat că bolile alergice respiratorii nu par a fi factori de risc pentru infecția cu noul coronavirus.

Este important ca pacienții cu alergii respiratorii să continue să își administreze medicamentele pentru astm și rinită alergică, așa cum i-au fost prescrise. Pacienții trebuie să urmeze planul de acțiune stabilit cu medicul curant și să se asigure că posedă la domiciliu suficiente medicamente, cu menținerea aprovizionării în vederea respectării tratamentului pentru controlul simptomelor și reducerea riscurilor.

Pacienții cu rinită alergică trebuie să își administreze în continuare tratamentul cu corticosteroizi nazali, așa cum a fost prescris de medicul curant.

 În prezent, nu există dovezi care să susțină faptul că tratamentul cu corticosteroizi topici intranazali sau inhalatori (inhalatoare de uz personal), antihistaminicele H1 sau medicamente biologice aprobate pentru astmul sever au efect de creștere a riscului de contractare a noului coronavirus care induce COVID-19.

 În general, nu trebuie modificate sau oprite tratamentele pentru alergiile respiratorii fără a discuta cu medicul curant alergolog, pneumolog sau specialist ORL, după caz.

Dacă tratamentul pentru astm sau rinită alergică este oprit sau modificat, există riscul ca boala să se deterioreze, ceea ce poate să impună pentru astm tratament de urgență sau chiar internare la spital.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.