Coronavirusul face victime și pe internet

Coronavirusul este o ocazie pentru unii de a profita de îngrijorarea oamenilor. Cum informația circulă mai repede decât virusul, suntem asaltați zilnic de mesaje înșelătoare care ne vin pe email sau pe rețele sociale.

Pe măsură ce COVID-19 continuă să se răspândească în întreaga lume, devenim tot mai dezorientați din cauza informațiilor false distribuite într-un ritm extrem de rapid. Experții în cyber security spun că în această perioadă suntem expuși riscului de a deveni victime ale atacatorilor cibernetici. Ei nu doar ne dezinformează, dar ne pot lăsa și fără bani în cont.

Coronavirusul face victime și pe internet

Pentru a fi cât mai convingători, atacatorii cibernetici și-au perfecționat metodele de înșelătorie.

„Monitorizăm chiar atacatorii informatici avansați care se folosesc sau au înregistrat domenii care includ în nume COVID sau coronavirus. Noi credem că ei folosesc aceste domenii pentru a încerca să facă phishing sau pentru a încerca să lanseze atacuri un pic mai avansate. De exemplu spearphishing sau alte tipuri de atacuri. Atacatorii cibernetici întotdeauna încearcă să profite de momentele de criză sau de panică din viața reală. Scopul lor principal este obținerea de bani”, spune Dan Demeter, cercetător în cybersecurity.

În această perioadă, la nivel global sunt trimise, zilnic, milioane de mail-uri de tip spam care au drept subiect pandemia de coronavirus. Atacatorii cibernetici profită inclusiv de criza de măști și dezinfectanți apărută. Astfel, ne trimit mesaje prin care ne îndeamnă să le cumpărăm sau să accesăm fișiere care ne compromit securitatea online.

Indicat este ca acolo unde avem un link, să nu apasăm direct pe el. Ci să îl scriem manual într-un alt browser. Important este să nu să dăm click pe link-urile din interiorul email-ului. Acest lucru deoarece în spatele acelui mesaj se poate ascunde un link mult mai mare, mult mai lung sau poate duce către un alt site, unul infectat sau unul ce poate fi fraudulos. Mesajele sunt distribuite nu doar prin email-uri, ci și pe rețelele sociale. Virușii cibernetici ne afectează nu doar calculatoarele sau laptopurile. Ci și tabletele și telefoanele mobile.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here