Constanţa: Lucrările pentru reabilitarea Cazinoului ar putea începe la toamnă

Cazinoul Constanța

ConstanţaLucrările pentru reabilitarea Cazinoului din Constanţa ar putea începe în toamna acestui an. Așa susține viceprimarul Decebal Făgădău care crede că reabilitarea ar putea să dureze aproximativ doi ani şi jumătate.

Pentru reabilitarea Cazinoului vor fi necesari peste nouă milioane de euro. „Lucrările nu au început pentru că procedura este cu totul alta. S-a elaborat studiul de fezabilitate, au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici ai studiului de fezabilitate în cadrul Consiliului Tehnico-Economic, şedinţă care s-a ţinut la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. A fost aprobată suma de 9,2 milioane de euro pentru restaurarea obiectivului Cazinou Constanţa. De aici, mai departe, procedura este puţin diferită faţă de cum aţi fost obişnuiţi la Constanţa, în sensul că nu venim la nivelul autorizaţiei de construire, facem o licitaţie pentru proiectare, aprobăm indicatorii tehnico-economici şi ulterior procedură pentru execuţie. S-a scos la licitaţie, de către Compania Naţională de Investiţii, achiziţionarea serviciului de proiectare plus execuţie”, a precizat Decebal Făgădău

El a menţionat că această procedură este una mai complicată, iar din acest motiv va dura mai mult, însă este posibil ca lucrările să înceapă în această toamnă.

Cazinoul Constanţa se află de mai mulţi ani în paragină, după ce autorităţile locale şi centrale nu au găsit soluţii pentru reabilitarea acestuia. Promisiuni au fost multe.

Încă din 2011 Radu Mazăre anunța că intenţionează să vândă Cazinoul după ce firma care îl concesionase pe o perioadă de 49 de ani şi care a promis investiţii de aproximativ 15 milioane de euro pentru reabilitarea şi modernizarea monumentului a renunţat la acest proiect din cauza crizei economice.

După câteva luni, Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului din acea perioadă, a anunţat și ea că doreşte să preia Cazinoul pentru a-l reabilita, iar acest lucru s-a şi întâmplat. Monumentul avea să revină după numai un an la municipalitate deoarece lucrările pentru reabilitarea acestuia nu începuseră.

În luna septembrie 2012, Mazăre a spus că doreşte organizarea unei licitaţii internaţionale pentru a vinde Cazinoul, iar după două luni a anunţat că intenţionează realizarea unui parteneriat public-privat cu o firmă interesată de reabilitatea acestui monument şi de folosirea acestuia pentru jocurile de noroc. În luna februarie 2013, Mazăre a anunţat că acest monument urmează să fie reabilitat cu fonduri europene.

În martie 2013, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicușor Constantinescu, a anunţat că a fost aprobată finanţarea pentru reabilitarea cazinoului, lucrările urmând să fie realizate cu fonduri europene, valoarea investiţiei ridicându-se la aproximativ 10 milioane de euro.

În februarie 2014, Radu Mazăre a spus că încearcă atragerea unor investitori străini pentru preluarea Cazinoului, după ce a mers în Elveţia pentru a discuta modalităţi de colaborare cu reprezentanţii celui mai mare cazinou din Europa, aflat la Lugano.

În martie 2014, Radu Mazăre a anunţat că nu va mai fi reabilitat Cazinoul cu fonduri europene în exerciţiul financiar 2007-2013, urmând să fie realizat un studiu care să stabilească ce trebuie să funcţioneze în această clădire. Dacă ar fi fost reabilitat pe fonduri europene, lucrările la Cazinou ar fi trebuit încheiate până la jumătatea anului viitor, lucru care nu ar fi fost posibil, iar în acest caz municipalitatea ar fi trebuit să restituie fondurile europene, susţin reprezentanţii Primăriei.

În toamna anului trecut, Cazinoul Constanţa a fost transferat din administrarea Consiliului Local în cea a Companiei Naţionale de Investiţii pentru a fi reparat.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here