Constanța. Grindeanu face numiri trăsnite la Porturile Maritime

Porturi Maritime - Atac de Constanța
Gheorghe Naceades și Dede Suryan-Omar

Ministerul Transporturilor condus de Sorin Grindeanu a numit doi membri ai organizației de tineret a PSD în C.A. al Administrației Porturilor Maritime Constanța.

Cei doi au preluat funcțiile pe 11 februarie, după ce cu două zile înainte fuseseră numiți în ședința AGA în care s-au făcut modificări în componența Consiliului de Administrație al Companiei.

PSD a făcut încă o dată dovada că-și răsplătește oamenii cu sinecuri la stat.

Adunarea Generală a Acționarilor Administrației Porturilor Maritime Constanța este formată din doi reprezentanți ai Ministerului Transporturilor, Laura Diana Gîrlă și Adrian Olteanu, și unul al Fondului Proprietatea.

Potrivit presei locale, cei doi membri ai PSD Tineret, Gheorghe Naceades și Dede Suryan-Omar, nu au nicio legătură profesională cu activitatea portului.

Un jurist și un inginer

Primul i-a luat locul lui Ghiorghe Bătrânca, conferențiar universitar doctor în Cibernetică și Statistică Economică, fost decan al Facultății de Navigație din cadrul UMC, de peste 20 de ani expert al Comisiei Europene pe evaluare ”Proiecte pe Infrastructuri Portuare” și ”Proiecte de Cercetare în Domeniul Maritim”.

Potrivit CV-ului, Naceades a absolvit în 2009 Facultatea de Drept în cadrul Universității Ovidius și a lucrat ca jurist la trei firme. Două dintre acestea au sediul la domiciliul său și se ocupă de construcții.

Celălalt proaspăt membru al CA este Dede Suryan-Omar, fiul lui Dede Perodin, consilier local PSD. Tânărul Suryan este inginer electromecanic pe nave chimice și petroliere. În 2018 a absolvit Academia Navală „Mircea cel Bătrân” și a navigat pe funcție de ofițer mecanic. Acesta l-a înlocuit pe Mircea Burlacu în CA.

Deși art. 42 din OG. 22 specifică faptul că sunt necesare ”competențe profesionale dovedite prin minimum 5 ani de experienţă în administrarea sau managementul unor entităţi, persoane juridice ce desfăşoară activităţi specifice sectorului transport naval, logistic, operare portuară, administrarea infrastructurii de transport naval,”  niciunul din noii membri nu îndeplinește aceste condiții. Singura persoană din CA care întrunește condițiile de mai sus este Gabriela Murgeanu.

O nouă procedură

La data de 15 aprilie 2022 mandatul membrilor permanenți, Gabriela Murgeanu și Cătălin Diaconu, expiră, iar ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, are obligația să demareze o nouă procedură de selecție, scrie Atac de Constanța.

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime (CN APM) Constanța este o companie deținută de Statul Român, care are rolul de autoritate portuară pentru porturile maritime românești – Constanța, Midia și Mangalia și pentru portul turistic Tomis.

Ministerul Transporturilor deține 60% din acțiunile APM, în timp ce Fondul Proprietatea și Consiliul Local Constanța dețin fiecare câte o participație de 20% din companie.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here