ELCEN se gândește să o ia pe calea RADET și să intre în insolvență. Ce spune Nicușor Dan

Consiliul de Administrație al ELCEN decide joi dacă va solicita intrarea în insolvență a producătorului de energie, întrucât situația financiară a ELCEN depinde de cea a RADET.

„În ședința Consiliului de Administrație de joi se va decide dacă ELCEN va cere, la rândul său, insolvența, întrucât situația financiară a producătorului de energie este legată de cea a RADET. Trebuie să ne protejăm și noi, la rândul nostru, de creditori”, au declarat pentru Agerpres surse din cadrul producătorului de energie.

Conducerea RADET a fost mandatată miercuri să deschidă procedura insolvenței, un proiect de hotărâre în acest sens fiind adoptat în ședința Consiliului General al Municipiului București (CGMB).

„În ședința de CA de mâine (joi – n.red.) vom înainta cerere către Tribunalul București. (…) Noi azi avem toate conturile poprite de ELCEN, pe o datorie istorică de 3,9 miliarde de lei. (…) Ședința de mâine va fi ultima a acestui CA. După declararea insolvenței, administratorul judiciar va prelua conducerea acestei regii”, a explicat președintele CA provizoriu al RADET, Sorin Chiriță.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a explicat că intrarea în insolvență a RADET înseamnă că regia va plăti facturile la zi către ELCEN, plăți care nu sunt un moft, ci o necesitate absolută pentru ca populația să primească apă caldă și căldură. „Salut decizia Consiliului General al Capitalei și sper ca o posibilă intrare în insolvență a RADET să permită Regiei să se restructureze, să își gestioneze mai bine banii și să plătească facturile la zi. Țin să precizez că susținem orice formă de protecție juridică, atât timp cât societatea se reclădește pe principii solide și nu periclitează bunăstarea cetățenilor. Insolvența înseamnă, în primul rând, plata facturilor la zi”, a arătat ministrul.

Grigorescu a adăugat că, în ceea ce privește situația ELCEN, în acest moment Consiliul de Administrație analizează cele mai bune soluții pentru a continua, în termeni corecți, relația comercială cu RADET și de a se proteja, la rândul ei, de efectele insolvenței regiei de termoficare.

Nicușor Dan despre situația RADET-ELCEN: un gest iresponsabil

Preşedintele Uniunii Salvaţi Bucureştiul, consilierul general Nicuşor Dan, consideră că votul CGMB privind intrarea în insolvenţă a RADET este un gest iresponsabil.

„Pe noi ne-au mandatat bucueştenii să gestionam situaţia acestui oraș, inclusiv a RADET. Bucureştiul are un buget de 900 de milioane de euro. E în stare să gestioneze situația RADET. Faptul de a cere insolvenţa, de a arunca responsabilitatea pe care oamenii ne-au dat-o nouă unui administrator judiciar care va avea strict rolul de a nu face pierderi în continuare (…) Ni se pare un gest total iresponsabil al majorităţii din consiliu care a votat în favoarea declarării insolvenţei. Am vrut să avem o dezbatere civilizată, pe argumente, am fost atacaţi în momentul în care am cerut să răspundem, nu ni s-a dat dreptul. În semn de protest faţă de cum majoritatea discută cu minoritatea, ne-am retras din consiliu”, a declarat Nicuşor Dan.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat miercuri proiectul de hotărâre privind mandatarea Consiliului de Administraţie RADET Bucureşti de a lua toate măsurile tehnice, juridice şi economice necesare pentru asigurarea continuităţii activităţii regiei, pentru garantarea livrării agentului termic pentru populaţie şi instituţii. În proiect a fost introdus un amendament de intrare a RADET în insolvenţă, urmând ca instituţia să se adreseze unei instanţe.

RADET are datorii către Electrocentrale Bucureşti în valoare de peste 3,9 miliarde de lei, a precizat preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.