Comunitatea bulgară din Târgoviște a sărbătorit „Paștele Cailor”. Preoții au binecuvântat animalele

Pastele cailor

„Paștele Cailor” sau „Tudorița”, așa cum mai este numită sărbătoarea, este cea mai importantă zi din an pentru comunitatea bulgară din municipiul Târgoviște.

În fiecare an, în prima sâmbătă a Postului Mare, când este prăznuit Sfântul Teodor, bulgarii din cartierul „Matei Voievod” marchează această sărbătoare a cailor și a grădinarilor.

Sute de oameni au venit la Târgovişte să se bucure de sărbătoarea Tudoriţa, sau Paştele cailor, iar cel mai interesant moment a fost parada cailor. Bulgarii s-au dus la biserică de dimineață, după care preoții au venit la paradă, pentru a binecuvânta animalele.

Localnicii au adus la defilare cei mai mândri cai, împodobiți de sărbătoare. Iar stăpânii s-au îmbrăcat în hainele tradiționale, pline de culoare.
Bulgarii din Dâmboviţa – așezați în zonă încă din secolele XIV – XV, după ce otomanii le-au distrus așezările de la sud de Dunăre, și-au păstrat datinile până în zilele noastre. În prezent, inima comunităţii din Târgoviște este un cartier de case aflat periferia orașului, unde trăiesc sute de etnici bulgari.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here