Colegiul Medicilor, semnal de alarmă: 3.000 de medici de familie vor ajunge la vârsta de pensionare în următorii cinci ani

FOTO: valelopardo/Pixabay.com
FOTO: valelopardo/Pixabay.com

Colegiul Medicilor din România (CMR) solicită suplimentarea numărului de locuri la rezidențiat aferente specialității de medicină de familie. În următorii cinci ani aproximativ 3.000 de medici de familie vor atinge vârsta de pensionare, anunță Colegiul Medicilor.

Colegiul Medicilor din România atrage atenția că anul acesta au fost scoase la rezidențiat doar 321 de locuri pentru medicina de familie, dar că acest număr este insuficient având în vedere datele ce arată necesarul efectiv pentru medicina de familie la nivel național.

Reprezentanții CMR precizează că în următorii cinci ani aproximativ 3.000 de medici de familie vor atinge vârsta de pensionare.

„Este extrem de important să se identifice și să se pună în practică rapid soluții pentru acoperirirea deficitului de medici implicați în asistența medicală primară. Sunt previzionări că în România vor exista unele dintre cele mai mari deficite în resursa umană implicată în acordarea asistenței medicale primare la nivel european. Această situație pe care nimeni nu și-o dorește va reduce accesul pacienților la asistența medicală de prim contact, cu impact ulterior inclusiv pe creșterea costurilor aferente sistemului de sănătate, dar și o presiune în plus pe celelalte specialități medicale.” a declarat prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

Reprezentanții CMR mai precizează că pentru a preîntâmpina o acutizare a lipsei de medici, mai ales în specialitățile deficitare, din perspectiva actuală a resursei umane, ce ar avea efecte negative atât asupra sistemului de sănătate cât și a populației, trebuie realizată o analiză riguroasă a necesarului de medici pe fiecare specialitate și suplimentarea locurilor la rezidențiat în special pentru medicina de familie.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here