Codul Administrativ, motiv de ceartă între sindicaliști și Dăncilă

codul administrativ Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) solicită premierului Viorica Dăncilă să renunţe la intenţia de promovare prin ordonanţă de urgenţă a Codului administrativ
Foto: vice.com

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) solicită premierului Viorica Dăncilă să renunţe la intenţia de promovare prin ordonanţă de urgenţă a Codului administrativ şi să demareze consultările cu organizaţiile sindicale reprezentative din domeniu.

„Având în vedere intenţia Guvernului României de a adopta Ordonanţa de Urgenţă privind Codul administrativ, luând în considerare recentul aviz negativ al Consiliului Economic şi Social pe marginea acestui proiect de ordonanţă de urgenţă, în conformitate cu angajamentele Guvernului României de a promova dialogul social real, constructiv, cu rezultate benefice pentru întreaga societate, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) vă solicită, încă odată, să renunţaţi de îndată la intenţia de promovare a Codului administrativ prin ordonanţă de urgenţă şi să susţineţi demararea procedurilor de consultare a organizaţiilor sindicale reprezentative din sectorul de activitate administraţie publică, iar după finalizarea procedurilor de consultare, adoptarea acestuia sub formă de lege, în urma dezbaterii articolelor în Parlamentul României”, spun sindicaliștii.

Guvernul vrea să adopte Codul Administrativ fără consultații

Aceștia au declarat că nu sunt împotriva adoptării Codului administrativ care poate să cuprindă şi un Cod privind procedura administrativă.

„Un demers de asemenea importanţă şi complexitate are nevoie de expertiza şi contribuţia tuturor partenerilor sociali, iar adoptarea unei ordonanţe de urgenţă în acest sens ridică suspiciuni de voinţă pur politică şi de nerespectare a principiilor bunei-credinţe şi îngrădeşte dreptul de participare şi implicare a tuturor actorilor interesaţi la dialogul social instituţionalizat, în adoptarea actelor normative de importanţă socială şi profesională deosebită”, spun sindicaliştii.

Guvernul va adopta Codul administrativ prin ordonanţă de urgenţă, pentru că, după spusele Vioricăi Dăncilă, acest proiect va aduce ordine în administraţie, mai ales că este un proiect destul de așteptat.

„Un Cod administrativ este aşteptat de foarte mulţi ani, s-au făcut paşi importanţi, acest Cod a fost dezbătut în Parlament, noi am preluat ceea ce a fost votat în Parlament şi ştim că acest Cod administrativ ar aduce ordine în administraţie. Un Cod administrativ, care poate nu este perfect, poate mai trebuie modificat în anumite puncte, ar aduce această ordine în sistemul administrativ. Vom vedea ceea ce a obiectat CES, este un aviz consultativ, dar vrem să vedem ce anume a obiectat ca să răspundem acestor obiecţii”, a declarat Dăncilă.

Potrivit ei, vor merge la următorul CES şi îi vor chema pe cei care sunt direct interesaţi de Codul administrativ, cei care lucrează în administraţie, primarii, preşedinţi de consilii judeţene, toţi cei care şi-au dorit de atâta timp acest Cod administrativ.

„Din punctul meu de vedere, răspunzând acestor observaţii, eu cred că Codul administrativ trebuie adoptat. Trebuie să avem o discuţie, atât cu reprezentanţii sindicatelor din CES, dar şi cu cei care sunt beneficiarii Codului şi îl vom adopta prin ordonanţă de urgenţă”, a spus premierul.

Orban vrea dezbatere în Parlament pe Codul Administrativ

PNL cere Guvernului să trimită spre dezbatere în Parlament Codul Administrativ. „Azi am luat în dezbatere tentativa neconstituţională a Guvernului de a reglementa prin OUG Codul Administrativ. Somăm Guvernul să nu calce iarăşi în picioare voinţa exprimată de cetăţeni la referendumul din 26 mai, să nu calce din nou în picioare Constituţia României. Somăm Guvernul să trimită spre dezbatere în Parlament proiectul de Cod Administrativ. Readucem aminte că nu există niciun fel de temei pentru a justifica urgenţa”, a declarat Ludovic Orban.

Potrivit PNL, Guvernul nu are dreptul constituţional pentru a reglementa problemele din Codul Administrativ prin OUG.

„Atâta timp cât cetăţenii români au spus la referendum ca şi alte entităţi să poată să declanşeze controlul de constituţionalitate pe OUG emise de Guvern, Guvernul nu are dreptul constituţional pentru a reglementa problemele din Codul Administrativ prin OUG şi că nu există decât o singură cale democratică constituţională pentru adoptarea Codului Administrativ şi anume dezbaterea parlamentară serioasă la care să participe toate forţele din societate care sunt interesate şi afectate de modul în care funcţionează administraţia publică din România!”, a mai spus Orban.

LĂSAȚI UN MESAJ