Codul Administrativ, din nou pe masa Guvernului. Miza: folosirea limbii minorităților în administrația locală

Codul Administrativ

Codul Administrativ ar putea intra iar miercuri în şedinţa de Guvern pentru completări, potrivit unor surse guvernamentale. Ordonanța de urgență privind Codul Administrativ nu a apărut în Monitorul Oficial, deşi a fost adoptată de o săptămână.

Noile discuții ale guvernului ar avea ca scop reglementarea modului în care pot fi utilizate în administrația locală limbile minorităților, la presiunea UDMR, potrivit unor surse citate de G4Media.

Aceasta este ultima șansă pentru guvern de a mai putea adopta ordonanțe de urgență, dat fiind că e ultima săptămână în care Parlamentul este reunit în sesiune.

Decizia guvernului de a modifica o OUG deja adoptată vine după întâlnirea premierului Viorica Dăncilă cu Kelemen Hunor, întâlnire în care șeful UDMR i-a cerut revenirea la varianta Codului Administrativ votată în Parlament, susţinând că legea adoptată de Guvern conţine foarte multe schimbări, inclusiv legate de folosirea limbii materne în administraţia locală.

„Am discutat și despre noul Cod Administrativ, în legătură cu care am subliniat că, în opinia noastră, versiunea votată de Parlament este mai bună din perspectiva folosirii limbii materne pentru minoritățile naționale. Am cerut premierului ca în cursul saptămânii să revină asupra acestui aspect”, a scris Hunor marți pe Facebook după întâlnirea cu Dăncilă.

Și ministrul de Externe din Ungaria, Péter Szijjártó, consideră că şi noul Cod administrativ al României este unul inacceptabil, susținând că ar întoarce România cu zece ani în urmă, adică ar fi contrar standardelor europene privind obligaţiile bilaterale şi respectarea drepturilor deja dobândite ale minorităţilor, potrivit MTI.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here