INTERVIU Claudiu Năsui, USR: Am căzut din Olimp în politica reală

Claudiu Năsui: Nu există democrație internă fără tabere și bisericuțe
Foto: Digi24

Un partid nou confruntat cu un eșec electoral o dă în politica veche. O demonstrează USR-ul, care și-a pierdut fecioria politică odată cu înfrângerea înregistrată de Dan Barna. Claudiu Năsui spune că USR a căzut din Olimp în politica reală. 

Eșecul lui Dan Barna a declanșat în USR obișnuitul circ intern inerent în astfel de cazuri. Deși se prezintă de aproape patru ani ca fete mari, useriștii s-au încăierat ca orice politicieni cu vechime iar adversarii interni ai lui Barna opintesc cu sârg să-i ia locul. Pentru a afla de la sursă ce se întâmplă după turul I în USR și ce soartă îl așteaptă pe Dan Barna, ”Cetățeanul” s-a adresat primului vicepreședinte Claudiu Năsui – cel care, conform statutului USR, va și prelua la o adică atribuțiile prezidențiale în formațiune în cazul în care Barna renunță/pierde funcția de lider.

Claudiu Năsui: USR cade din Olimp în politica reală

Contrar tuturor așteptărilor, Dan Barna a ratat cu succes (cu aproape 10 procente diferență în minus față de pesedista Dăncilă) intrarea în turul II al prezidențialelor. Un eșec care i-a năucit pe useriștii și în plus a demontat toată povestea cu ”politica de tip nou”.

”Acum vedem care era electoratul nostru, nucleul dur al electoratului nostru.Practic, diferența de 700.000 de voturi s-au cam dus, grosso modo, la președintele Iohannis, asta și pentru că alegerile acestea au și un caracter nominal mai puternic iar Klaus Iohannis este de cinci ani președinte, are deja imaginea creată și acest lucru a contat. Trebuie să facem o analiză a acestui rezultat și să tragem învățăminteca să nu se mai repete, ne așteaptă încă două rânduri de alegeri foarte importante, locale și parlamentare.

Eu cred că domnul Barna a avut la alegeri pe toată lumea împotriva lui. Și PNL și PSD – cele mai mari forțe politice și cu cea mai mare influență – erau clar pentru un tur II așa cum arată el acum. Nici scandalul Rise Project nu a ajutat deși, după mine, dezvăluirile făcute nu au nici caracter imoral și nici ilegal. Cred că Dan Barna a făcut maximum din ce se putea și mai cred că de multe ori răspunsurile lui au fost tratate ca fiind mult mai arogante sau negative decât erau”, a explicat Claudiu Năsui pentru ”Cetățeanul” din ce motive a ratat Barna finala prezidențială.

Chiar dacă multe voci susțin că eliminarea din cursa prezidențială înainte de finală ar putea să-l coste pe Dan Barna funcția de lider al USR, Claudiu Năsui spune că varianta nu este una plauzibilă în viitorul apropiat. ”Slabe șanse, zic eu” a răspuns Năsui atunci când a fost întrebat dacă este posibil să vedem un USR condus de altcineva la alegerile locale. În opinia lui Claudiu Năsui, odată ratate prezidențialele nu schimbarea lui Barna trebuie să-i preocupe acum pe useriști, ci câștigarea primăriilor urbane la localele din primăvară.

”Nu cred că este un scenariu plauzibil. Arta la locale va fi să reușim ce a reușit Opoziția în Ungaria. Având în vedere că alegerile vor fi într-un singur tur de vot important e să reușim să câștigăm municipii. Adică nu mai contează numărul absolut de voturi ci contează câte orașe câștigăm. Este o luptă în trei – USR, PNL și PSD. Având în vedere sistemul de vot într-un tur, o alianță se poate face și eu aș spera să nu se refacă totuși USL-ul iar atunci singura alianță posibilă (pentru PNL – n.r.) este cu noi. Trebuie să facem și noi o susținere reciprocă și astfel să reușim și noi (USR și PNL – n.r.) ce a reușit Opoziția în Ungaria. Situația este comparabilă pentru că deși PNL-ul este acum la putere dar în Parlament forța mare tot PSD-ul a rămas”, a detaliat Năsui.

Dan Barna, propriul său adversar

Revenind la eșecul înregustrat de Dan Barna în primul tur al prezidențialelor, Năsui recunoaște că șeful său de partid și-a dat și singur cu stângu-n dreptu.

”De multe ori în viață cei mai mari adversari ai noștri suntem noi înșine. Și în cazul acesta eu cred că domnul Barna a petrecut prea mult timp în țară, timp pe care ar fi trebuit să-l petreacă în fața camerelor, de exemplu. Greșeli strategice de genul acesta ne-au costat dar faptul că s-au făcut astfel de greșeli nu înseamnă neapărat că în absența lor am fi reușit, diferența (de voturi între Barna și Dăncilă – n.r.) este măricică. Mai e un lucru, și anume că suntem noi în politică iar oamenii uită des acest lucru. Dacă acum cinci ani ar fi spus cineva că Dan Barna va fi candidat la Președinție ar fi părut doar o glumă. Așadar a contat și faptul că e prima oară când facem lucrurile acestea”.

Năsui confirmă și că refuzul USR de a intra la guvernare alături de PNL a contribuit și la rateul înregistrat de Barna.

”Deci noi nu am fost invitați să intrăm la guvernare. Ca să răspund însă direct, da, cred că a contribuit, dar avem și o circumstanță atenuantă: dacă ești la guvernare e foarte important să nu faci doar lucruri minore. Vedem acum niște comasări de secretari de stat – apropo, Raed Arafat rămâne, fapt incredibil pentru mine – și niște măsuri doar de cosmetizare, nu de schimare a sistemului. Guvernarea minoritară în Parlament nu îți dă posibilitatea să faci reforme, nu poți decât să gestionezi dezastrul și atunci noi am tras ca în momentul acela să facem două refuzuri succesive de prim-ministru pentru ca apoi, oricare ar fi președintele nou ales – mai puțin Viorica Dăncilă – să poată dizolva Parlamentul și astfel să avem alegeri anticipate cât mai repede”, afirmă Claudiu Năsui.

Partid nou, politică veche. Scandal intern cât casa și lupte pentru putere

Cu o remarcabilă onestitate, Claudiu Năsui a confirmat și că politica internă a USR este departe de a fi nouă, ci este aceeași de când lumea – respectiv politica blamată de useriști încă de la înființare.

”Nu ai cum să ai democrație internă fără să existe tabere, fără să existe familii, fără să existe bisericuțe. Exact asta vedem acum. Există avantaje incontestabile ale democrației interne și există dezavantaje și anume faptul că nu o să ai niciodată unitate de sută la sută în momentul în care mergi într-o direcție. Nu mi se pare că e rău, e un preț mic de plătit pentru a avea democrație”.

Variantele Cioloș și Nicușor Dan nu sunt plauzibile

Spre norocul lor, useriștii se caftesc deocamdată la umbra duelului dintre Iohannis și Dăncilă. Cu toată atenția mass media focalizată pe finala prezidențială, circul lor intern a fost puțin reflectat public. Se știe că Dan Barna așteaptă o reconfirmare a mandatului său în timp ce vechea sa adversară Cosette Chichirău îi sapă groapa de președinte al USR.

Concomitent, numele lui Dacian Cioloș și al lui Dan Nicușor sunt vehiculate și ele drept variante pentru șefia USR. În ceea ce-l privește, Claudiu Năsui confirmă dorința colegei Chichirău de a-i lua locul lui Barna dar nu consideră ”plauzibile” variantele Dacian Cioloș și Nicușor Dan.

”Eu sunt un fan al fuziunii USR – PLUS dar nu cred că scenariul Dacian Cioloș președinte al USR nu pare un scenariu plauzibil pentru viitorul apropiat. Eu sunt un partizan al fuziunii, mi se pare că am fi evitat cele mai multe probleme dn cele pe care le-am avut dacă eram un singur partid. Motivul pentru care foarte mulți oameni din PLUS nu au venit în USR țin de istoria USR și nu mai este valabil. Cred că nu are sens să mai mergem cu două structuri separate, nu facem decât să ne birocratizăm viața și să ne minimizăm capacitatea de a face alegeri rapide atunci când e nevoie.

Nicușor Dan nu a vrut să se înscrie în USR nici măcar pentru a candida la alegerile pentru Primăria Capitalei, deja trebuie să facem un artificiu juridic pentru ca el să poată fi eventuala propunere a USR-ului sau a Alianței USR-PLUS la locale. Nu are cum să devină președintele USR, el și-a dat demisia din USR și nici nu cred că că își dorește. Primul vicepreședinte al USR sunt eu, deci dacă ar fi să fie ceva aș veni eu, dar nici acesta nu este un scenariu plauzibil în acest moment.

Cred că toți trebuie să tragem pentru a rămâne uniți pentru că lipsa aceasta de unitate și dezbinarea s-a văzut unde ne-au dus. Există partea de discuții interne și democrație internă care trebuie să funcționeze dar în exterior trebuie să fim uniți odată ce am ajuns la o decizie. Până acum așa a fost, mai puțin alegerile prezidențiale, unde a fost puțin mai greu. Oricum, repet, eu nu cred că domnul Barna nu va mai fi președinte”, a conchis Claudiu Năsui.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.