Premierul Nicolae Ciucă a declarat la evenimentul organizat cu ocazia aniversării PNL, că istoria mai veche şi recentă ne arată că PNL este partidul care garantează stabilitatea guvernamentală, dezvoltarea economică şi moderaţia în actul guvernării, iar un stat liberal asigură stabilitate economică, explicând că în societăţile contemporane trebuie asigurate predictibilitatea fiscală şi investiţiile.
„Acest loc minunat este încărcat de istorie şi vă invit să îl descoperiţi în detaliu, pentru că aici s-au scris file importante din viaţa statului român. După o istorie tumultoasă, casa Brătienilor este din nou readusă la viaţă şi gata să spună povestea celor care îi trec pragul. Casa Brătienilor nu este doar un muzeu frumos. Este un simbol viu şi actual al valorilor liberale, care au reuşit să reziste timpului”, a declarat Nicolae Ciucă lla evenimentul organizat cu prilejul aniversării liberalilor. „Adresându-se liberalilor, premierul a mai completat că „pentru ca istoria PNL să ne inspire, nu putem să ne rezumăm doar la a-i vedea pe Brătieni, pe liderii istorici ai PNL şi, desigur, a evoca faptele lor. Trebuie să ne reamintim că au fost oameni politici, cu victorii şi înfrângeri, lăudaţi dar şi criticaţi la vremea lor. Perseverenţa, rezistenţa şi încăpăţânarea de a reuşi prin voinţa proprie sunt valorile care i-au definit şi care trebuie să ne inspire şi pe noi. A fi liberal nu este doar o simplă alegere a unei doctrine politice sau economice. A fi liberal este o trăsătură de caracter şi un mod de viaţă. Potrivit premierului, „din acest punct de vedere, orice persoană raţională are o trăsătură liberală pe care o va descoperi mai devreme sau mai târziu pe parcursul vieţii”, explicând că „se numeşte voinţa de a face, de a construi un destin mai bun pentru sine. Voieşte şi vei putea, spun liberalii. De altfel, chiar dacă oamenii se declară a fi de stânga sau de dreapta, progresişti sau conservatori, atei sau credincioşi, toţi împărtăşesc într-o manieră mai puternică sau mai reţinută două nevoi fundamentale: nevoia de libertate şi nevoia de prosperitate”, a mai spus şeful PNL, argumentând că aceste sunt „cele două nevoi fundamentale care se pot realiza cel mai bine în cadrul unui stat liberal”.
Stat de drept
Şeful PNL a explicat cum crede că trebuie să arate un stat liberal. „Acum şi aici, în casa Brătienilor, vă rog să îmi permiteţi să vorbesc puţin despre ce cred eu că este statul liberal pe care toţi liberalii, indiferent dacă sunt sau nu membri ai Partidului Naţional Liberal, au obligaţia să îl construiască şi să îl protejeze. În primul rând, statul liberal garantează şi promovează libertatea cetăţenilor săi”, a spus Ciucă, explicând că „libertatea autentică poate exista doar acolo unde există lege, în societăţile democratice cu o guvernarea stabilă, raţională şi moderată. Libertatea se realizează atunci când demnitatea umană şi toate drepturile fundamentale ale persoanei sunt recunoscute şi aşezate în centrul preocupării instituţiilor statului”.
„În al doilea rând, statul liberal este un stat de drept. Statul de drept este un stat în care puterea politică, este ea însăşi limitată prin Constituţie şi lege, iar majoritatea care decide nu poate să devină abuzivă. Din această perspectivă, statul de drept este şi o valoare fundamentală pentru NATO şi UE şi premisa integrării şi a dezvoltării noastre în aceste structuri care ne garantează securitatea şi dezvoltarea economică”, a mai explicat premierul.
Cetățeanul TV