Premierul Florin Cîțu susține că în cadrul vizitei sale la Bruxelles, PNRR a fost foarte bine primit de Comisia Europeană.
„Aţi văzut remarca doamnei Ursula von der Leyen că România face progrese în ceea ce priveşte reformele”, a afirmat premierul la finalul ședinței Guvernului de joi. Cîțu a precizat că discuțiile de la Bruxelles au vizat „reformele pe suma mare și pe prioritățile pe care le avem în România, infrastructura, gaze, spitale”.
Premierul a mai spus că va purta discuții cu PSD pentru ca adoptatea PNRR la nivelul UE să nu fie pusă în pericol. „PNRR nu e doar al acestui guvern”, a mai spus Cîțu.
România va depune proiectul
Acesta a precizat că „avem capacitatea să folosim banii. România va depune un PNRR cu toată suma 29,2 miliarde euro la Bruxelles”.
Florin Cîțu spune că a discutat cu preşedintele Comisiei Europene despre faptul că acesta este Guvernul care va susţine reforme.
„Am asigurat că rămânem pe strategia fiscal bugetară. E important ca această componentă PNRR să fie inclusă în strategia noastră. Are o componentă importantă de împrumuturi PNRR, componentă pe care foarte multe ţări nu şi-au asumat-o în întregime”, a mai afirmat premierul.
Reforme
Potrivit acestuia, reformele promise sunt:
Reforma pensiilor, care va fi făcută în perioada următoare.
Reforma fiscală şi optimizare a cheltuielilor bugetului, care va avea loc în anii următori. Premierul a precizat că nu vor fi introduse şi nu vor creşte taxe.
Reforma salarizării unde obiectivul este de a avea o corelare între performanţă şi venit.
CITEȘTE ȘI: Primul meci de fotbal cu spectatori! Cîțu vrea să meargă
Reforma în rândul funcţionarilor publici.
Reforme privind reducerea emisiilor de carbon, trecerea la energia verde.
Două săptămâni de gândire
În următoarele două săptămâni, miniştrii trebuie să vină cu detaliile necesare pe fiecare componentă din PNRR.
„Toţi trebuie să lucreze 24 de ore pe zi în următoarele zile pentru a ne asigura că totul este perfect în momentul depunerii PNRR”, a adăugat premierul.
Cetățeanul TV