Dronele rusești care au pătruns, duminică, pe teritoriul României – una dintre ele s-a întors în Ucraina, în timp ce din a doua s-au prăbușit resturi – au aprins din nou discuțiile în Guvern în ceea ce privește capacitatea noastră de intervenție în astfel de cazuri.
CITEŞTE ŞI: Bărbat de 26 de ani, principalul suspect în cazul crimelor din județul Constanța
Surse guvernamentale susţin că armata poate doborî o dronă străină dacă aceasta reprezintă o amenințare directă, însă experții militari precizează că legislația nu le permite asta.
În tot acest timp, un proiect de lege al Ministerului Apărării care ar da dreptul militarilor să tragă asupra dronelor și în condiții de pace zace de câteva luni în Parlament.
În aceste condiții piloții militari zboară cu avioanele F-16 doar ca să supravegheze traseul unor eventuale obiecte zburătoare fără pilot de tipul dronelor, fără însă să poată să le anihileze. Discuția din Guvern
Armata poate interveni
Potrivit unor surse guvernamentale, citate de Pro Tv, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că, de fapt, armata poate interveni și în actualele condiții legislative. „Cum adică nu am legislație?”, ar fi întrebat premierul. „Voi acționa dacă e ținta pe teritoriul României. Cum să las drona să lovească o fabrică și eu să nu acționez?”, ar fi declarat acesta.
În ziua producerii incidentului cu dronele rusești, premierul Marcel Ciolacu a ținut legătura toată ziua cu responsabilii de la Armată și a încercat să afle care este motivul acestor provocări.
„Dronele au intrat în spațiul aerian a 3 state. Am ridicat avioanele. Nu s-a impus să intervenim. E o provocare, se poartă. Să vadă cum reacționăm. Dacă am face tot ce ne trece nouă prin minte, s-ar alege praful! Nu facem jocul Rusiei.”, le-a spus Marcel Ciolacu celorlalți miniștri prezenți la Guvern. Un proiect privind modificarea legislației din domeniul apărării a fost depus la Parlament de MApN de acum câteva luni, însă aleșii nu se grăbesc să-l voteze.
Cetățeanul TV