Premierul Marcel Ciolacu a transmis miercuri, la Forumul Rebuilding Ukraine, că Ucraina poate conta pe România acum şi pe termen lung în privinţa procesului de reconstrucţie şi a susţinerii integrării Ucrainei în NATO şi Uniunea Europeană.
CITEŞTE ŞI: Un tir a căzut de pe un pod din Brăila: șoferul este din București
„Azi la Kiev, împreună cu omologul meu, proiectăm într-un cadru extins de cooperare sectorială pentru conectarea ţărilor noastre la capacitate maximă. Mesajul meu este clar – Ucraina poate conta pe România acum şi pe termen lung. Mă refer în primul rând la procesul de reconstrucţie şi la susţinerea integrării Ucrainei în NATO şi Uniunea Europeană. România va fi unul din promotorii principali din UE de extindere cu Ucraina şi Republica Moldova. Cunoaştem din experienţa noastră beneficiile integrării europene, atât cele economice, cât şi cele destinate asigurării unei democraţii funcţionale. Eu sunt promotorul unui dialog constructiv şi al cooperării. Acesta este de fapt spiritul unui parteneriat strategic de lungă durată, iar cel mai bun exemplu a fost după ridicarea restricţiilor la importurile de grâne, în septembrie. Am făcut tot posibilul ca pe baza dialogului să găsim formula cea mai potrivită pentru a asigura tranzitul cerealelor din Ucraina, protejând totodată interesele producătorilor agricoli români. Rezultatul este foarte bun pentru ambele părţi”, a afirmat Ciolacu într-un mesaj online la Forumul Rebuilding Ukraine, organizat de Camera de Comerţ Bilaterală România – Ucraina, sub înaltul patronaj al premierilor celor două ţări.
El a adăugat că România şi Ucraina au găsit împreună un model de cooperare în domeniul tranzitului de cereale pe care şi alte state vecine Ucrainei probabil îl vor adopta.
„Acesta este doar primul pas în cadrul unei construcţii mai ample a raporturilor noastre. Am pus bazele primei strategii bilaterale în domeniul transporturilor rutiere pe care un stat al UE o încheie cu Ucraina. Astăzi semnăm acest document important, avem girul Comisiei Europene şi, mai ales, perspectiva finanţărilor pentru deschiderea şi modernizarea punctelor de trecere a frontierelor. Mai departe vom extinde finanţările pentru modernizarea şi extinderea reţelei de conexiuni maritime, fluviale şi feroviare. Ne vom mişca repede pentru concretizarea proiectelor de transport fluvial şi feroviar, având în vedere că ne-am angajat să creştem capacitatea de transport a cerealelor de la 2 la 4 milioane de tone pe lună”, a mai spus premierul.
Prima şedinţă interguvernamentală
Ciolacu a menţionat că miercuri, la Kiev, este organizată prima şedinţă interguvernamentală cu miniştri şi experţi din domeniile apărării, agriculturii, transporturilor, energiei, afacerilor interne, sănătăţii.
„Punem astfel bazele unei reţele de conexiuni multisectoriale. Cred că prin acordurile şi memorandumurile parafate astăzi vom fi în măsură să stabilim în România un veritabil hub logistic pentru reconstrucţia Ucrainei. Sunt sigur că urmând o bună coordonare la nivel european vom obţine finanţările necesare, astfel încât Ucraina să se poate baza pe România în procesul de reconstrucţie. Aş mai adăuga un element esenţial din discuţiile tripartite avute cu omologii din Bulgaria şi Grecia, la Varna. Am stabilit acolo măsuri concrete de extindere a reţelei de transport pe axa Nord – Sud. Vrem ca România să asigure eficient legăturile Ucrainei în Sudul Europei prin portul Constanţa şi terestru prin Bulgaria către portul grecesc Alexandroupolis. Acum lucrăm pentru a asigura viitorul reconstrucţiei Ucrainei, astfel încât partenerii internaţionali din America, Europa şi din Asia să poată veni cu încredere în ţările noastre pentru a investi şi a reconstrui”, a mai afirmat Ciolacu.
Cetățeanul TV