Cine este Remus Borza, consilierul onorofic de 11 zile al lui Dăncilă și fost impresar al Mădălinei Manole

Remus Borza îi ia locul lui Darius Vâlcov
Foto: www.remusborza.ro

Numit pe 30 mai în funcția de consilier onorific al premierului pe probleme economice , reformă și fiscalitate, avocatul reușește într-o săptămână să schimbe decisiv decizia premierului care i-a și anunțat demisia.

Potrivit declarațiilor Antena 3, luni ar urma să fie ziua decisivă pentru Remus Borza care ar pleca de lângă Viorica Dăncilă după un mandat de doar 11 zile.

Mărul discordiei a fost tocmai , potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax, ieșirile publice ale consilierului pe probleme economice care ar fi anunțat concedieri în sistemul financiar.

De altfel, cât timp a fost sfătuitorul premierului, Remus Borza a șocat opinia publică cu declarații controversate, un lucru de altfel caractristic.

Cariera publică, concentrată în jurul milioanelor de la Hidroelectrica

Vârful icebergului a fost atins de Remus Borza încă din vara lui 2012, când firma pe care o patrona, Euro Insol, specializată în insolvență, a preluat administrarea Hidroelectrica, cea mai importată companie pe care statul o mai are în proprietate.

Momentul a fost decisiv pentru Hidroelectica, unul dintre cei mai mari producători de energie, dar și pentru ”băieții deștepți” cu care s-a războit până când i-a eliminat, rând pe rând.

Declarațiile care i-au adus demisia

Remus Borza a susținut că actuala administrație este extrem de gonflată și are salarii extrem de mari. Consilierul Vioricăi Dăncilă e de părere că suntem singura țară din lume în care bugetarii au salarii mult mai mari decât angajații din mediul privat.

„Am crescut veniturile în sectorul bugetar, cred că suntem singura țară din lume care plătește mult mai bine salariații din sectorul public decât pe cei din sectorul privat. Trebuie să gestionăm 800.000 de bugetari, am gonflat foarte mult administrația. Treburile țări pot fi gestionate și cu 800.000 de funcționari,” a declarat Remus Borza.

După ce joi a fost numit consilier onorific al premierului pe probleme economice, Remus Borza a afirmat vineri că PSD are nevoie de oameni noi şi că nu se poate reforma cu personaje precum Adrian Năstase, Mircea Geoană sau Rodica Nassar.

Nu a fost prima declarație care lovea în PSD în perioada de consilier onorific.

Borza a făcut o analiză a rezultatelor de la europarlamentare şi a subliniat că netrecerea pragului electoral de către ALDE va duce partidul „direct în cărţile de istorie”. Acesta afirmă că acesta este şi motivul pentru care Tăriceanu nu va putea candida la preşedinţie. „Practic, azi, Iohannis e sigur de cel de-al doilea mandat. E clar că nici PSD nu va putea da un prezidenţiabil care să-i pună probleme lui Iohannis. Surpriza poate să vină de unde se aşteaptă cel mai puţin: USR-PLUS”, semnează Borza pe blogul personal.

„Social-democraţii ar trebui să înveţe să comunice şi să facă campanie electorală altfel de cum au făcut-o în ultimii 30 de ani. Dacă vor dori să supravieţuiască, trebuie să înveţe să comunice pe platformele online, să-i recâştige pe tineri, populaţia urbană şi românii ce trăiesc în Diaspora”, mai subliniază consilierul, care e de părere că PSD „nu se poate reinventa cu Rodica Nassar, Octav Cozmâncă, Mircea Geoană şi Adrian Năstase”.

Atitudinea bătăioasă l-a ținut în prim plan ani la rând dar i-au adus și un dosar penal.

Condamnarea cu suspendare

După trei ani de la preluarea frăielor companiei Hidroeletrica, în calitate de administrator judiciar, Remus Borza primea de la Înalta Curte de Casație și Justiție decizia condamnării definitive la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese.

În februarie 2014, Borza a fost găsit vinovat pentru că firma pe care o deținea, Euro Insol, a încheiat contracte de asistență juridică cu casa de avocatură la care tot el era asociat.

Condamnarea a fost un aspect care i-a pătat cariera chiar și în momentul numirii în funcția de consilier al premierului, Remus Borza luându-I locul lui Darius Vîlcov, care la rândul lui, are probleme cu justiția, fiind însă condamnat doar în primă instanță.

Interesat de politică

Piedicile nu au fost însă de nedepășit pentru Remus Borza, fapt care este dovedit de accensiunea în cariera  sa, atât pe parte politică cât și profesională, prin multitudinea de domenii în care a activat.

Ca politician, Remus Borza a fost ales deputat în 2016 pe listele ALDE, dar ulterior s-a alăturat grupului partidului condus de Victor Ponta. Nimic însă nu l-a impiedicat, dacă interesul a primat, să se înscrie în PSD, atunci când a primit propunerea a a-I lua locul lui Darius Vâlcov, lângă premierul României.

„Odata ce am acceptat să fiu consilier onorific, era un pas firesc. Am făcut-o dintr-un sentiment de solidaritate faţă de un partid care a făcut lucruri bune pentru România. PSD trebuie să vină cu strategie, să schimbe mesajul şi garnitura. Să îşi asume reforma statului, a marilor sistem publice. E momentul să luăm taurul de coarne. Pînă una alta, PSD trebuie să guverneze în beneficiul a 20 milioane de români”, a afirmat, pentru Ziarul Financiar Remus Borza.

Nimic însă nu l-a împiedicat nici să facă o declarație dură la adresa PSD când a aflat, din presă, că cea care îi acordase votul de încredere îl va demite.

„Este posibil. E dreptul suveran al premierului: cine m-a numit poate să mă și demită. Nu e nicio tragedie, dacă într-adevăr așa stau lucrurile”, a spus Remus Borza pentru dcnews.ro.„Doar că Guvernul Dăncilă și implicit PSD aveau o șansă istorică de a se recredibiliza, de a-și asuma și corecta o anumită evoluție a unor stări de lucruri sau realități economice. Sigur, nu au făcut-o, probabil din rațiuni tot politice, doar că această negare și lipsă de asumare va costa PSD, dar în primul rând va costa țara”, a declarat deputatul.

De altfel, Remus Borza a luptat tot timpul pentru ce și-a droit și mai presus de tot și-a urmat inima.

Născut în Maramureș , într-o zi geroasă de iarnă, 12 ianuarie 1972, în Maramureș, în Țara Lăpușului, o zonă cu oameni molcomi, liniștiți, Remus Borza își însușește mai de grabă caracteristicile semnului zodiacal. Ziua de 12 ianuarie aparține capricornului , iar cariera ocupă poziția central a vieții lor. Nativii zodiei din care face parte și Remus Borza își încep cariera de tineri, în jurul vârstei de 20 de ani și , spun antrologii, sunt capabili de mari sacrificii pentru a-și atinge scopurile. Sunt atrași de agitație și aventură profesională.

Îndrăgostit de medicină

Caracteristici care îi vin mănușă și lui Remus Borza dacă se urmărește parcursul professional.

Într-un interviu acordat revistei BusinessMagazin, Remus Borza vorbea despre ”bătălia” pe care a trebuit să o ducă pentru a intra la facultate. Deși s-ar fi simțit atras de medicină, avocatul a ajuns, îndurmat de o dragoste din tinerețe, la București, la drept. A fost mare concurență, însă actualul avocat, prin firea-I caracteristică, s-a duelat și a căștigat.

„Pe 240 de locuri eram vreo 4.800 de candidaţi. Am ajuns la drept urmărind o himeră, o iubire neconsumată, neîmpărtăşită, neîmplinită“, a spus Remus Borza la Business Magazin.

Demersul professional nu l-a început ca avocat ci, în presă, încă din studenție

„Am lucrat mulţi ani în presă, am fost primul angajator al lui Ion Cristoiu. În 1989, în decembrie, am fondat împreună cu alţii un ziar, Ziarul Maramureşului, care apare şi azi. În 1990 am fondat revista Buturuga Mică, la Baia Mare, care a produs o revoluţie, o emulaţie“, a spus Remus Borza la Business Magazin.

A făcut filme cu Mădălina Manole

Parcursul professional l-a dus și în lumea filmului. Remus Borza a fost și impresar , chiar primul din România cu atestat de la Ministerul Culturii. A făcut filme cu artiști cunoscuți și în vogă la acel moment printre care Gabriel Cotabiță, Laura Stoica, Mădălina Manole.

În toate domeniile în care a activat a fost deschizător de drumuri. Tot în interviul de la Business Magazin a povestit că a fost primul importator de hârtie din Finlanda, și primul care a tipărit pe o rotativă. Primul million de lei l-a făcut însă din comerțul cu eletroasnice.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.