Hotărârea pe care trebuie s-o adopte Guvernul cu privire la Cimitirul de la Valea Uzului

Guvernul trebuie să adopte o hotărâri pentru transmiterea necropolei internaţionale de război din Valea Uzului către Ministerul Apărării Naţionale UDMR îi pune cruce lui Carmen Dan
Foto:Bacau.NET

Guvernul trebuie să adopte o hotărâri pentru transmiterea necropolei internaţionale de război din Valea Uzului către Ministerul Apărării Naţionale şi alocarea de fonduri pentru ridicarea unei Capele ortodoxe, este de părere preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, deputatul Constantin Codreanu. 

La începutul lunii curente, deputatul i-a interpelat atât pe ministrul Afacerilor Interne şi pe cel al Apărării, pe directorul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, cât şi pe prefecţii de Bacău şi Harghita în legătură cu profanarea mormintelor eroilor români din Valea Uzului şi incidentele provocate recent de extremişti maghiari.
În data de 29 mai 2019 primăria Sânmărtin, judeţul Harghita (primar Andras Gergely), a dispus, prin hotărâre de consiliu local, închiderea pe o perioadă de 30 de zile a Cimitirului Internaţional din Valea Uzului.
„De Ziua Eroilor, în data de 6 iunie, am revenit la Cimitirul Internaţional din Valea Uzului, unde extremişti maghiari şi reprezentanţi ai puterii locale de stat, instigaţi de către unii lideri locali sau de nivel naţional ai UDMR, au încercat împiedicarea accesului publicului în cimitir şi au creat incidente”, a transmis deputatul Constantin Codreanu.
Oficialul român a accentuat că „toate cele întâmplate au fost reflectate pe larg de presa naţională, iar surse de ştiri internaţionale, cum ar fi bunăoară, Euronews, care emite şi în maghiară, a prezentat evenimentele voit distorsionat”.
După aceste incidente, ambasada României la Budapesta a fost atacată şi vandalizată, sub ochii poliţiei maghiare, de către membri ai aşa-numitei „Mişcări de tineret 64 de Comitate”, organizaţie maghiară cu caracter fascist şi rasist, şi ai partidului politic „Mi Hazank”.
Ambasadorul României la Budapesta a fost convocat la Ministerul ungar de Externe, iar Ministerul Afacerilor Externe al României a respins ferm acuzaţiile şi limbajul inacceptabil utilizat de unii oficiali de la Budapesta, solicitându-i părţii maghiare să se abţină de la provocări şi de la escaladarea tensiunilor, alimentate inclusiv prin prezenţa unor oficiali maghiari la Cimitirul Internaţional de la Valea Uzului în data de 6 iunie 2019.

Cimitirul Internaţional de la Valea Uzului

Amintim că în luna mai 2019 mormintele eroilor români căzuţi în Primul Război Mondial şi înhumaţi în Cimitirul Internaţional din Valea Uzului au fost profanate de către mai mulţi extremişti maghiari, 52 de cruci instalate pe mormintele eroilor români fiind acoperite cu saci de plastic pentru gunoi.
Cimitirul Internaţional din Valea Uzului, amenajat în anii 1926-1927, adăposteşte rămăşiţele pământeşti a 149 de eroi români şi 1155 de ostaşi străini (din care 794 de unguri, 108 germani, 4 ruşi, 3 sârbi, 2 austrieci, 2 italieni şi 242 neidentificaţi) căzuţi în Primul Război Mondial, precum şi ale mai multor soldaţi români, ruşi şi germani căzuţi în al Doilea Război Mondial.
„În interpelarea adresată factorilor guvernamentali am arătat că, începând cu anul 1994, sub pretextul reamenajării şi reabilitării Cimitirului Internaţional din Valea Uzului, agenţi ai puterii locale de stat (trimişi ai primăriei comunei Sânmartin, judeţul Harghita) au scos crucile de lemn de la căpătâiul militarilor români, ruşi, germani, italieni, sârbi şi austrieci, locul rămânând gol. A fost instalat, cu finanţarea primăriei locale şi a Ministerului Apărării al Republicii Ungare, fără aprobările şi autorizaţiile cerute în asemenea cazuri de către lege, un monument pe care s-a gravat inscripţia „Închinat eroilor maghiari care au murit pentru patria lor milenară”. Astfel, Cimitirul a fost deinternaţionalizat, inclusiv deromânizat, cu bani de la Budapesta. Sunt fapte de netolerat”, spune deputatul.
În situaţia creată, şi mai ales după incidentele din 6 iunie curent, consider că Ministerul Apărării Naţionale trebuie să preia în administrare necropola de război din Valea Uzului, restabilindu-i statutul internaţional şi luând toate măsurile necesare pentru cinstirea tuturor eroilor înhumaţi acolo, indiferent de naţionalitate.
„Fac apel către Guvernul României să adopte cât de curând o Hotărâre în acest sens.De asemenea, fac apel către Biserica Ortodoxă Română, în speţă către Episcopia Covasnei şi Harghitei şi Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, precum şi către Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor pentru ridicarea în Cimitirul Internaţional din Valea Uzului a unei Capele ortodoxe în care să fie oficiate serviciile religioase cuvenite pentru cinstirea memoriei eroilor români şi străini, de confesiune ortodoxă. Cer Guvernului şi, implicit, Ministerului Finanţelor Publice să prevadă, cu ocazia apropiatei rectificări bugetare, fondurile necesare ridicării unei asemenea Capele”, a declarat Constantin Codreanu.

LĂSAȚI UN MESAJ