CCR i-a dat lui Iohannis cheia alegerilor europarlamentare

cheia alegerilor europarlamentare CCR i-a dat lui Iohannis cheia alegerilor europarlamentare
Deși Iohannis are carte servită la europarlamentare nu se știe dacă va câștiga potul

Judecătorii CCR au decis că se poate organiza un referendum în aceeași zi cu scrutinul europarlamentar. Cum dublarea ofertei electorale poate aduce mai mulți români la urne, rezultă că CCR i-a dat lui Iohannis cheia alegerilor europarlamentare.

Chiar dacă societatea civilă fierbe de mai bine de doi ani, din toate sondajele rezultă că procentul românilor deciși să voteze pe 26 mai este foarte mic – sub 30%. Situație explicabilă într-un fel, europarlamentarele nu au constituit niciodată o miză electorală reală în România.

Un referendum bine gândit poate scoate românii la urne. CCR i-a dat lui Iohannis cheia alegerilor europarlamentare

Cum o prezență scăzută la vot favorizează PSD-ul, Dragnea și ai lui vor lua într-un astfel de caz un procent onorabil și astfel își vor consolida postura de ”reprezentanți ai majorității românilor”. Implicit, un scor electoral decent la europarlamentare va legitima viziunea juridică, fiscală și economică a PSD, deci după europarlamentare degeaba vor mai fierbe strada, Opoziția, Iohannis și Facebook-ul.

Un referendum care ar avea loc în aceeași zi cu scrutinul europarlamentar poate schimba totul, dar asta cu condiția ca președintele Iohannis să-și asume organizarea lui și să pună întrebarea potrivită.

Deși prima tentație este ca întrebarea să se refere la independența Justiției și a magistraților, realitatea ar putea demonstra că ideea nu este cea mai inspirată. Motivul: aceleași sondaje arată că românii sunt preocupați în primul rând de sănătate, învățământ și salarii. Justiția vine de abia pe locurile 6 – 7. De mare succes este în schimb ideea blocării accesului ”penalilor” în funcții publice, aviz amatorilor.

Și tot spre știința amatorilor, trebuie spus că un referendum la care întrebarea este prost aleasă sau formulată va avea consecințele tragice pentru tabăra anti-Dragnea. Iar cum alegerile europarlamentare au loc doar cu puține luni înainte de prezidențialele din toamnă, este discutabil dacă Iohannis și partidele de dreapta vor avea timp să-și revină după o asemenea lovitură.

O prezență scăzută la vot va permite PSD-ului să le dea cu tifla adversarilor

Dacă însă va fi bine jucată, cartea referendumului ar putea ridica prezența la votul din 26 mai la 40% sau cu ceva peste, caz în care PSD-ul poate fi coborât chiar și sub pragul critic de 30% (cu 1 – 2 procente). Rezultat greu de atins (indiferent cât este PSD-ul de divizat în prezent toate filialele vor trage la alegeri, în caz contrar liderii locali riscând să fie mătrășiți ei înaintea lui Dragnea), dar posibil.

Tot posibil este și ca armata pesedistă să fie sabotată din interior pe ici, pe colo, de primarii social-democrați amorezați în secret de Pro România lui Ponta. Să nu se uite însă că aceștia nu vor trăda cu motoarele turate la europarlamentare din moment ce alegerile locale sunt de abia peste un an. Un an în care nu vor mai vedea nici măcar o para chioară de la Guvernul Dragnea dacă sunt prinși că joacă strâmb.

Decizia Curții Constituționale poate reseta jocul în defavoarea PSD. Practic, CCR i-a dat lui Iohannis cheia alegerilor europarlamentare. Dacă actualul președinte intenționează cu adevărat să câștige războiul cu PSDragnea, trebuie să o folosească.

LĂSAȚI UN MESAJ