Certificatul european de vaccinare, aproape de implementare


Pentru a facilita libera circulație în Europa și a reînvia turismul, autoritățile de la Bruxelles au definit un pașaport COVID, un certificat sau adeverință verde.

Au început testele cu pașaportul COVID în Europa: certificatul ar putea intra în vigoare în curând Ar trebui să intre în circulație începând cu luna iunie, dacă țările membre UE se vor grăbi să realizeze partea logistică a implementării proiectului.

Circulația mai facilă

Indiferent dacă îi spui pașaport Covid, adeverință verde sau certificat sanitar european, toate aceste formulări fac referire la același document menit să-ți facă circulația mult mai facilă între toate statele membre UE, inclusiv Islanda.

Înaintea implementării sale la scară largă, documentul a intrat în această săptămână într-o fază de teste, conform datelor furnizate de Comisia Europeană.

Primele țări

Franţa şi Malta sunt primele două ţări care testează interoperabilitatea acestui sistem. Este vorba despre capacitatea statelor membre de a se conecta la „pasarela” europeană creată. Această etapă pilot, care se va desfăşura timp de două săptămâni, priveşte în total 18 state din UE plus Islanda, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Johannes Bahrke.

Testarea nu implică date reale

Este important de știut că această etapă de test nu implică folosirea datelor reale de către călători și nici măcar nu are legătură cu participarea efectivă a oamenilor. Pe de altă parte, de la 1 iunie, statele membre vor putea începe să folosească acest sistem în condiții reale, cu condiția să aibă infrastructura necesară, a atras atenția același purtător de cuvânt.

CITEȘTE ȘI: Iohannis susține că pașaportul de vaccinare nu trebuie folosit în scopuri discriminatorii:„Unii să meargă în concediu și alții nu”

Acest certificat sanitar, denumit „certificat verde digital” european, are rolul de a oferi un cadru armonizat care să faciliteze libera circulaţie în interiorul UE în vara aceasta. El va cuprinde un cod QR care să arate că titularul său a fost vaccinat împotriva COVID-19, că fost testat negativ în urma unei probe PCR recente sau că este imunizat în urma unei infectări de care s-a vindecat.

Semnătura electronică

Certificatul (în format fizic sau digital) va fi prevăzut şi cu o semnătură electronică pentru atestarea autenticităţii. La controlul efectuat de o autoritate competentă, cum ar fi poliţia de frontieră, codul QR este scanat şi este verificată semnătura electronică. Astfel, datele tale medicale vor fi în permanență în siguranță. Nu se verifică prezența acelor informații într-o bază de date, ci doar valoarea lor de adevăr, confirmată prin autenticitatea semnăturii.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here