duminică, martie 30, 2025

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăCertificatul de revoluţionar al lui Ion Iliescu, anulat de instanţă

Certificatul de revoluţionar al lui Ion Iliescu, anulat de instanţă

-

Tribunalul București a anulat certificatul de revoluționar al lui Ion Iliescu, ca urmare a unei cereri depuse de Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist (SSPR).

Astfel, fostul președinte pierde unul dintre cele mai controversate titluri obținute după Revoluția din 1989.

Ion Iliescu a rămas fără certificatul de revoluționar

Decizia instanței a fost luată după aproape doi ani de proceduri legale. Instituția guvernamentală a solicitat anularea certificatului LRM-I, seria 00011, acordat lui Iliescu, iar magistrații au acceptat cererea.

„Admite cererea de chemare în judecată formulată de către reclamant în contradictoriu cu pârâtul Iliescu Ion. Anulează certificatul preschimbat de luptător remarcat prin fapte deosebite LRM-I seria 00011 emis pe numele pârâtului”.

Secretariatul a clarificat că fostul președinte nu îndeplinea cerințele legale pentru a primi acest titlu. Conform unui raport intern, comisia a examinat CV-ul public al lui Ion Iliescu, precum și informațiile disponibile în presă. Concluzia a fost că el a fost un membru activ al Partidului Comunist Român, iar funcțiile de conducere pe care le-a ocupat contravin legislației care reglementează acordarea titlului de revoluționar.

Ce beneficii a pierdut fostul președinte al României

„În 1971, a deținut funcția de secretar al Comitetului Central al PCR, coroborat cu funcția de conducere deținută la UTC al PCR. (…) De prevederile legii nu beneficiază persoanele care sunt dovedite că în perioada 1945 – 1989 au deținut cel puțin o demnitate sau o funcție de conducere în cadrul organelor de conducere (…) ale PCR”, scrie în documentul citat. Certificatul de revoluționar oferă numeroase avantaje, inclusiv scutiri de taxe, transport gratuit, acces la tratamente și medicamente fără costuri, prioritate la locuințe și posibilitatea de a cumula pensia cu alte venituri. Aceste beneficii au fost intens contestate în cazul lui Iliescu, având în vedere trecutul său în perioada comunistă.

Ion Iliescu, acuzat că a fost un participant activ în regimul comunist

În 2022, au început demersurile pentru retragerea titlului, după ce Asociația 21 Decembrie a solicitat oficial anularea certificatului. Organizația susține că fostul președinte nu doar că nu a luptat împotriva regimului comunist, ci a fost, de fapt, parte integrantă a acestuia. Faptele din dosarul Revoluției au fost invocate ca argumente suplimentare.

Ion Iliescu a condus România în trei mandate: imediat după căderea lui Ceaușescu, ca președinte al FSN, și apoi în perioadele 1992-1996 și 2000-2004. A fost trimis în judecată în ambele dosare legate de Revoluție, însă anchetele au fost de mai multe ori returnate de instanță la Parchetul Militar pentru completări.

În dosarul Revoluției, procurorii militari au susținut că Ion Iliescu a orchestrat o amplă operațiune de manipulare pentru a-și legitima ascensiunea la putere.

„A inițiat o operațiune sistematică de inducere în eroare a opiniei publice (…), consecința fiind un număr foarte mare de decese, răniri de persoane, suferințe psihice, lipsiri grave de libertate”, se mai scrie în aceleași acte oficiale.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri