Certificatele COVID ar putea fi folosite la nunți. Anunțul ministrului Sănătății

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăila, a anunțat marți că certificatele digitale COVID ar putea fi folosite la petrecerile private dacă vor fi solicitări din partea organizațiilor din domeniul HORECA.

„În paralel cu certificatele a fost creată de către STS o platformă electronică de verificare a codurilor QR. Verificarea acestor coduri nu este reglementată în intern. Dacă vor fi solicitări, vom analiza. Este vorba despre reglementări, nu este complicat”, a explicat minstrul Sănătății.

Guvernul a aprobat, în ședința de marți seara, Ordonanța de Urgență privind măsurile de punere în aplicare a certificatelor digitale COVID.

Potrivit actului normativ, certificatele se eliberează de către Ministerul Sănătății, prin Sistemul informatic integrat de emitere și verificare a certificatelor digitale ale UE privind COVID-19 (SII-CDC), și pot fi obținute de pe portalul https://certificat-covid.gov.ro, unic punct de eliberare al acestora.

Ministrul Sănătății le-a recomandat românilor care vor să plece din țară și au nevoie de acest certificat, să încerce să îl obțină de pe platformă cu cel putin cinci zile înainte, deoarece, dacă apar probleme, timpul estimat de rezolvare a acestora este estimat la 4 zile.

Certificatele eliberate sunt valabile astfel:

  • -certificatele de vaccinare: până la data de 30 iunie 2022;
  • -certificatele de testare: 24 ore pentru testul antigen rapid și 72 de ore pentru testul RT-PCR;
  • -certificatele de vindecare: 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, înregistrat în platforma informatică „Corona-forms”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here