VIDEO Primarul Mihai Chirica și președintele CJ, la ceremonia de reinaugurare a Sinagogii Mari din Iaşi

Câteva zeci de oameni au participat luni seara la ceremonia de reinaugurare a Sinagogii Mari din Iaşi, cel mai vechi lăcaş de cult mozaic din România, construit în secolul al XVII-lea. Consolidarea, restaurarea şi modernizarea Sinagogii Mari au durat zece ani.

La festivităţile care au durat aproximativ trei ore au luat parte primarul Iaşiului, Mihai Chirica, preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa, prefectul Marian Şerbescu, reprezentanţi ai comunităţii evreieşti, dar şi Mitropolitul Moldovei, IPS Teofan, şi PS Petru Gherghel, episcop romano-catolic de Iaşi, informează News.ro.

Înaintea începerii ceremoniei a fost dezvelită o placă memorială, amplasată la intrarea în Sinagogă. Consolidarea, restaurarea şi modernizarea Sinagogii Mari au durat zece ani, fondurile fiind asigurate de Ministerul Culturii şi Primăria Municipiului Iaşi.

“Este un monument istoric de prim rang, aflat în gestiunea Ministerului Culturii de foarte multă vreme şi care a presupus o investiţie foarte mare. Sinagoga va avea cel puţin un dublu rol. Unul de tip laic, de monument istoric, care poate fi vizitat, şi unul religios, de spaţiu în care se vor desfăşura manifestările religioase ale comunităţii evreieşti din Iaşi”, a declarat primarul Mihai Chirica.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a afirmat că pentru comunitatea ieşeană este un eveniment deosebit și a anunţat că anul viitor va fi inaugurat la Iaşi un muzeu al pogromului.

Ceremonia de reinaugurare a Sinagogii Mari. Când a fost construită

Sinagoga Mare din Iaşi a fost construită în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, fiind cel mai vechi edificiu de cult mozaic de pe teritoriul României. Istoricii susţin că pe locul actual al edificiului ar fi existat o sinagogă şiI mai veche, datând din anul 1582, care ar fi fost distrusă complet în momentul construirii celei existente şi azi.

Acoperişul Sinagogii a fost refăcut în anul 1823, în urma unui incendiu. Stilul arhitectonic este similar altor clădiri de cult mozaic din Boemia, Polonia, Rusia. Lăcaşul de cult este construit în totalitate din piatră şi cărămidă, având ziduri cu grosimea de un metru. Cota este cu un metru mai jos decât solul, iar edificiul măsoară înălţimea de 22 de metri.

LĂSAȚI UN MESAJ

*