Cenușăreasa a învins „Covidoaicele”. Spectacol de excepție în Parcul Sebastian

Cenușăreasa

În timp ce bipezii guvernamentali, cu precădere cei de la Învățământ și de la Cultură, se joacă de-a începutul școlii și de-a deschiderea teatrelor, copilașii din sectorul 5 al Capitalei știu că dacă e sfârșit de săptămână, e de joacă, e de vizionat, e de râs, e de… miracole! În weekend a fost Cenușăreasa.

Pentru toate întâmplările miraculoase care se petrec în parcurile sectorului 5 „vinovați” sunt profesioniștii Centrului Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache” al sectorului 5. Nu trece săptămână fără ca în vreunul dintre parcurile sectorului 5 să nu aibă loc un regal cultural pentru adulți și/sau mai ales pentru copii.

Astfel, în ultima zi de sâmbătă a lunii august, povestea superbă, plină de învățăminte și de miracole, a Cenușăresei, a poposit pe scena în aer liber din parcul Sebastian.

Varianta basmului, cea mai cunoscută în România și în lume, scrisă de Charles Perrault, a fost pusă în scenă de faimoasa trupă “Atelierul Magdei”, adică actrițele Magda Frâncu, Irina Enache și o pleiadă de tineri și entuziaști actori ai curentului vechi și mereu nou “Commedia dell’arte”.

CITEȘTE ȘI În sectorul 5, Arta învinge pandemia. Serile de Operă Estivale

Cenușăreasa. „Atelierul Magdei” umilește Ministerul Culturii

Cenușăreasa

Cu mijloace scenografice fatalmente limitate dar cu mult entuziasm, “trupa Magdei”, a creat un extraordinar music-hall: voci remarcabile, joc extrem de “jucăuș”, costume și, mai ales, o mimică de se prăpădeau și copacii din jur de râs!

Mama vitregă și cele două tălâmbe și rele fiice ale sale au stârnit hohote prelungite de râs din partea micuților dar și a părinților care îi însoțeau, în ciuda faptului că cele trei personaje “covidoase” încercau s-o chinuie pe micuța și năpăstuita Cenușăreasă, fiica orfană a împăratului. Cu cât vroiau să fie mai rele, cu atât mai mult trezeau simpatia și sprijinul “vocal” în favoarea prințesei chinuite.

CITEȘTE ȘI: Folk, Sand-art și film în Parcul Humulești, din sectorul 5 al Capitalei

Zâna face din dovleac, caleașcă

Cenușăreasa

Dovleacul e dovleac, nu-i ministrul Sănătății, și doar o zână minunată, și nașă a Cenușăresei pe deasupra, a reușit să facă din dovleac o somptuoasă caleașcă la dispoziția prințesei orfane și chinuite. Bineînțeles, Zâna cea bună a învins toate celelalte piedici pe care au încercat să le pună tâmpitele și urâtele vitrege în calea Cenușăresei! Așa cum se întâmplă minunile nu de puține ori, chiar și în viețile noastre! Până la urmă, așa cum știm cei care am citit de mici, Cenușăreasa se mărită cu minunatul prinț, iar urâtele rămân cu urna goală de voturi! Copiii sunt în extaz, părinții se amuză de bucuria copiilor iar artiștii sunt fericiți că au învins cenușiul vieții de zi cu zi!

CITEȘTE ȘI: Cu Dorothy, peste pandemie, în sectorul 5 al Capitalei

Cu măscuțe și distanță ținem molima la respect!

Cenușăreasa

Cam așa ar putea fi descrisă grija, aproape mămoasă, a consilierelor Centrului Cultural și de Tineret “Ștefan Iordache” al sectorului 5 pentru copii și pentru părinții lor. Scaunele corect distanțate, grija  pentru ca ele să nu fie așezate, apoi, prea aproape unul de altul de către copii, și mai ales pachetele cu măști și dezinfectantele care îi așteptau la intrarea în “țarcul teatral” ar putea fi un extraordinar exemplu pentru cum se organizează un eveniment – și fără a pune în pericol sănătatea oamenilor dar și fără a strica bucuria unui spectacol!

În timp ce guvernanții de luni de zile se joacă de-a alba-neagra cu măștile gratuite pentru omeni și, mai ales, pentru școlari, organizatorii Centrului Cultural și de Tineret “Ștefan Iordache” dovedesc, cu prisosință, că există soluții, chiar și atunci când ele par greu de găsit. Cu simpla condiție să se vrea și, mai ales, să existe dragoste de oameni și preocupare pentru sănătatea lor!  

„Tatăl” Cenușăresei este un academician francez

Charles Perrault (n. 1628) a fost un  poet francez, prozator și povestitor, membru de frunte al Academiei Franceze, care a avut un rol foarte important mai ales în disputa literară, cunoscută sub numele de „Cearta dintre antici și moderni”.

Perraul a devenit celebru prin poveștile lui pentru copii:  Cenușăreasa,  Scufița Roșie, Motanul încălțat, Poveștile mamei mele gâsca, Barbă albastră, Tom Degețel.

Scriitorul francez a fost avocat de profesie. Și-a câștigat reputația literară prin 1660 cu niște versuri ușoare și poezii de dragoste și și-a petrecut restul vieții promovând studierea literaturii și a artei. A devenit membru al Academiei Franceze, care s-a divizat curând după cearta dintre antici și moderni, în 1671. Perrault susținea vederile modernilor pentru progresul civilizației. Poemul său, din1687, „Epoca lui Ludovic cel Mare”) pune scriitori ca Molière și François de Malherbe deasupra unor scriitori clasici ai Greciei antice și Romei.

Încântătoarele povești din Mama Gâscă au fost scrise ca să-i distreze pe copiii lui. Poveștile lui reprezintă versiunea modernă a unor povești populare aproape uitate, repovestite de Perrault într-un stil simplu și firesc.

Misiunea Centrului Cultural și de Tineret Sector 5

Centrul Cultural și de Tineret Sector 5 are rolul de a identifica și aborda nevoile culturale ale comunității reprezentate, de a susține proiecte, manifestări și activități culturale locale și de a fi, în general, un catalizator cultural comunitar – permițând formarea și consolidarea unei identități culturale locale.

Promovarea interacțiunii culturale între grupuri diferite provenind atât din interiorul, dar mai ales din exteriorul comunității în vederea susținerii toleranței culturale, a dialogului și a solidarității, dar și a asigurării permisibilității comunicative între diferitele medii socio-culturale, țintind spre dizolvarea problemelor etnice și sociale prin cultivarea spiritului civic;

Protejarea și susținerea libertății de creație, înțeleasă ca drept la exprimare artistică (materializarea într-o formă artistică a unei opinii/poziționări față de anumite lucruri/fapte/acțiuni), în conformitate cu art. 33 al Constituției României și a normelor internaționale, pentru perfecționarea și formarea tinerilor în domeniile artistice și asigurarea performanței în creativitate, cultură și educație, dar și pentru validarea expresivității artistice și dezvoltarea culturală și artistică multivalentă;

Susținerea accesului liber și a oportunităților egale la cultură, sport și educație continuă, oferind condițiile necesare însușirii valorilor, exprimării artistice libere și participarii la manifestări și programe culturale, de dezvoltare, creative și educaționale, crescând gradul de acces și participarea cetățenilor la viața culturală.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.