Datele guvernului britanic arată că peste 60% dintre cetățenii UE opriți și interogați în porturi de către oficialii de la frontieră după BREXIT sunt din România.
Datele emise de guvern arată că în primele şase luni ale anului 7.249 de persoane au fost oprite fie în porturile de feriboturi, fie pe serviciile de vehicule şi trenuri Eurotunnel şi Eurostar. Cifrele reprezintă o creştere de cinci ori în aceeaşi perioadă din 2020, când libera circulaţie între statele membre ale UE a rămas în vigoare pentru toţi cei care căutau în mod legitim un loc de muncă în altă ţară, conform The Guardian.
Filtrele sunt împărţite în două categorii: cele din porturile din Marea Britanie, Portsmouth, Dover, Harwich şi Holyhead, şi aşa-zisele „controale juxtapuse”, efectuate în zonele franceze de către funcţionează oficialii britanici, inclusiv Gare du Nord pentru Eurostar, Coquelles pentru Eurotunnel şi porturile Calais şi Dunkerque.
Dintre cei opriţi în primele şase luni ale anului 2021, 4.482 erau persoane din România. 600 de persoane erau din Bulgaria vecină, iar cei 400 dintre cei chestionaţi proveneau din Polonia.
Cetăţenii din ţările din nordul Europei au fost abia afectaţi de noile controale ale imigraţiei, doar cinci danezi opriţi, 59 din Belgia şi 144 din Franţa contestaţi de oficialii de frontieră. Firma de avocatură Bates Wells, care a analizat cifrele, a declarat că deşi datele ar putea reflecta un număr disproporţionat de români care încearcă să intre în ţară după încheierea liberei circulaţii, au ridicat întrebări cu privire la posibila profilare rasială la frontieră.
„Este legitim să faci verificări generale în vederea controlului imigraţiei ilegale. Aceste tipuri de opriri pot fi traumatizante şi există riscul că ofiţerii de imigrare să vizeze oameni nevinovaţi. Profilarea rasială este discriminatorie şi trebuie să fie oprită dacă se întâmplă”, a declarat Chetal Patel, avocat în domeniul imigraţiei şi partener la Bates Wells.
Datele publicate pe Gov.uk nu oferă o defalcare a naţionalităţilor care se întorc sau vin în Marea Britanie pentru prima dată în 2021 şi nu oferă numărul pentru sosirile pe aeroporturi.Notele explicative arată că „nu toţi indivizii sunt reţinuţi într-o cameră de consiliere” şi „unora dintre cei refuzaţi li se acordă ulterior dreptul de a intra în Marea Britanie, altora li se va acorda intrarea în condiţii de garanţie pentru imigraţie, în timp ce altora li se va refuza intrarea”.
O explicaţie ar putea fi lipsa de conştientizare sau confuzie cu privire la modificarea regulilor de la 1 ianuarie. Un alt motiv posibil pentru oprirea numărului mare de români ar putea fi persoanele care aveau statutul stabilit sau prestabilit pentru a rămâne în Marea Britanie şi s-au întors după Crăciun, Paşte sau după blocajul cauzat de Covid.La 30 iunie, datele Home Office arată că românii erau a doua cea mai mare categorie de solicitanţi de rezidenţă, cu 1,067 milioane de cereri.
Cetățeanul TV