Ceartă între PNL şi PSD pe Codul Rutier: Unde s-ar judeca

Poliţia l-a căutat pe agresor

Parlamentarii români au avut discuții aprinse pe tema locului unde ar trebui să fie judecate plângerile formulate împotriva șoferilor care încalcă legile de circulație, demnitarii pendulând între alegerea localității unde s-a produs fapta și localitatea inculpatului, a doua opțiune fiind susținută de parlamentarul PSD Eugen Neață, care vrea să schimbe Codul Rutier.

CITEŞTE ŞI: Pe ce sunt cheltuiți banii bucureștenilor din Sectorul 6. Codul QR de parcare lipit pe parbriz încalcă Legea rutieră

Social-democratul Eugen Neață vrea ca șoferii care contestă procesele verbale ale Poliției Rutiere să poată fi judecați de instanțele aflate pe raza teritorială unde domiciliază aceștia. Mai mult, Eugen Neață a spus că legile în vigoare permit o astfel de măsură, însă Guvernul nu are aceeași opinie, asta deoarece Codul de procedură civilă prevede că nu este obligatorie prezența fizică a reclamantului la proces și că dacă judecarea s-ar face într-o altă localitate, martorii ar putea avea dificultăți în a se prezenta la tribunal.

Parlamentarul PSD Eugen Neață a și depus un proiect legislativ prin care vrea să aducă modificări la articolul despre instanța competentă să judece contestațiile formulate la procesele verbale de sancționare. Mai precis, Neață vrea să modifice articolul 118, alineat 1, din OUG 195/2002, astfel încât „împotriva procesului verbal de sancționare a în contravenției să se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau sediul contravenientul”, arată proiectul de lege.

Transfer de competenţă

Eugen Neață a motivat că recent ar fi intrat în vigoare Legea 107/2022, cea care modifică un articol din OUG 2/2001 referitor la regimul juridic al contravențiilor, în sensul în care ar fi posibil un transfer de competență privind soluționarea plângerilor contravenționale între instanța de la locul faptei și instanța de la domiciliul inculpatului. Parlamentarul PSD crede că „în epoca tehnologiei și a digitalizării, o asemenea normă nu poate fi decât binevenită, reducând cel puțin poluarea pricinuită de transportul unora dintre contravenienți înapoi la locul faptei, pentru dreapta judecată”, a spus acesta.

Proiectul de modificare a ordonanței OUG 2/2001 fusese depus în 2019, nefiind corelat însă cu normele din Codul Rutier, unde scrie că „împotriva procesului verbal de constatare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta”.

Astfel, Eugen Neață concluzionează că „aceste prevederi sunt în vigoare în acest moment, asupra lor neintervenind nicio modificare și nicio abrogare implicită, astfel că, în practică, se ridică o serie de probleme, cum ar fi dacă modificările aduse OUG 2/2001 se vor putea aplica și în materia contravențiilor rutiere sau dacă, dimpotrivă, va rămâne o competență teritorială exclusivă”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.