vineri, noiembrie 22, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăCe spune Comisia Europeană despre pensiile speciale

Ce spune Comisia Europeană despre pensiile speciale

-

Reprezentanţa Comisiei Europene în România a venit cu o serie de clarificări privind a doua cerere de plată PNRR şi pensii speciale şi a precizat că nu a fost amânată încasarea celei de-a doua tranşe a Planului de Redresare şi Rezilienţă, cererea de plată numărul doi fiind încă în stadiul de evaluare la nivelul Comisiei Europene.

CITEŞTE ŞI: Deputat Carmen Holban: Comisia Europeană a transmis statelor membre un nou ghid privind modul în care se pot face modificări în PNRR

În plus, reforma pensiilor speciale – jalonul 215 – nu este cuprinsă in cea de-a doua cerere de plata, ci va fi cuprinsă în cea de-a treia cerere de plata. „Pensiile speciale nu ţin de competenţele Uniunii Europene”, mai arată comunicatul de presă al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Cu toate acestea, pentru ca România să primească fondurile alocate prin PNRR, aceasta trebuie să îndeplinească satisfăcător reformele referitoare la pensiile speciale la care ţara s-a angajat prin acest plan. „Revizuirea vizează toate pensiile speciale, inclusiv a celor militare, cu scopul de a le alinia cu principiul contributivităţii şi face parte dintr-o reformă mai amplă a sistemului public de pensii, reprezentând un element cheie al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României”, mai spune sursa citată.

Jaloanele înscrise în PNRR

Conform Reprezentanţei Comisiei Europene în România, „pentru toate ţintele şi jaloanele incluse in PNRR există un dialog constant între autorităţile române şi Comisia Europeana însă o evaluare oficială este realizată în momentul în care autorităţile transmit o cerere de plată”.

Reacţia vine în contextul în care, surse politice au declarat pentru G4Media că cei de la Comisia Europeană au transmis, la jumătatea lunii ianuarie, o scrisoare către Guvern în care avertiza asupra marilor restanţe în atingerea obiectivelor asumate prin PNRR. Conform surselor, principalele restanţe ale Guvernului României ar fi decarbonizarea şi anume problema închiderii minelor de cărbune), cât şi legea avertizorului de integritate, care transpune o directivă europeană într-un mod care, în interpretarea Comisiei, descurajează raportările anonime. O altă problemă ar fi legată de prevederi lprivind pilonul doi de pensii, însă fără o conexiune cu reforma sistemului de pensii speciale.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

AEP şi-a cumpărat masă cu 32.000 de euro şi scaune cu câte 500 de euro unu

0
Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă au cumpărat la finalul lunii trecute, în toiul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, o masă în valoare de peste 32.000 de euro și 32 de scaune cu 500 de euro bucata...