Una dintre prevederile vechii legi a pensiilor, înlocuită la 1 septembrie 2024, ar putea reveni.
CITEŞTE ŞI: Efectele referendumului din Moldova. De la Bruxelles se solicită accelerarea aderării la UE
Vârsta de pensionare ar putea scădea pentru unii români fără penalități, iar proiectul legislativ a fost deja adoptat tacit de Senat și a ajuns la Camera Deputaților.
Noua lege a pensiilor nu mai include posibilitatea reducerii vârstei de pensionare cu doi ani pentru cei ce au locuit cel puțin 30 de ani în localități ori zone poluate.
Proiect legislativ
Totuși, un proiect de lege care reglementează prevederea acestei măsuri a fost deja adoptat de Senat.La alineatul 5 al articolului 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, se stabilește posibilitatea ca cei ce au locuit 30 de ani în zone afectate de poluare să beneficieze de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără să fie penalizați, scrie avocatnet.ro.Proiectul legislativ vizează exceptarea acestei prevederi de la abrogarea unitară a vechii legi a pensiilor, înlocuită la 1 septembrie 2024.Zonele vizate de vechea lege includ orașe precum Baia Mare, Călărași, Copșa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureș și Turnu Măgurele. În iunie 2023, au fost adăugate pe listă alte 31 de localități, inclusiv Pitești și Giurgiu.„Mulţi dintre locuitorii acestor zone suferă de probleme grave de sănătate, mai ales din pricina faptului că au trăit și au lucrat într-un mediu foarte toxic.
Multitudine de efecte negative
Poluarea aerului are o multitudine de efecte negative asupra sănătății, multe dintre acestea fiind manifestări grave, care apar după expunerea mai îndelungată la un aer poluat. Printre acestea putem număra: boli respiratorii și pulmonare, crize de astm, emfizem pulmonar, boala pulmonară obstructivă cronică, cancerul pulmonar, diferite forme de pneumonie, leucemie, etc”, se arată în proiectul legislativ.Camera Deputaților este for decizional pentru proiectul de reintroducere a vârstei de pensionare anticipate în zonele poluate.
Cetățeanul TV