Ce nereguli a găsit Curtea de Conturi la Centrul Cultural „Ștefan Iordache” din Sectorul 5

dosarul Colectiv, Piedone

Milioane de euro din bani publici au fost aruncați pe fereastră de Centrul Cultural „Ștefan Iordache” din Sectorul 5, în loc să fie folosiți în proiecte pentru cetățenii sectorului.

Frauda a fost constatată de Curtea de Conturi, care a verificat activitatea Centrului.

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a dispus publicarea rapoartelor Curții de Conturi întocmite în urma controlului făcut la Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache” în perioada 9 noiembrie – 18 decembrie 2020.

Milioane de euro tocate la Centrul Cultural „Ștefan Iordache”

Printre neregulile constatate de auditorii Curții de Conturi se numără:

  • încheierea unui număr de 40 de acorduri de parteneriat cu asociații și fundații pentru finanțarea nerambursabilă a unor programe, proiecte și acțiuni culturale în valoare totală de 10.346.096 lei (aproximativ 2 milioane 112 mii de euro), cu nerespectarea prevederilor O.G. nr. 51/1998;
  • angajarea nelegală a unor cheltuieli în sumă de 3.673.576 lei (aproximativ 750 de mii de euro), prin încheierea a 5 contracte/ acorduri de parteneriat la finele anului 2019, prin încălcarea principiilor anualității și echilibrului bugetar;
  • înregistrarea eronată în evidența contabilă a sumei totale de 2.427.951 lei (aproximativ 496 mii de euro), reprezentând finanțare neutilizată la 31.12.2019, virată la bugetul local al Sectorului 5, precum și raportarea în contul de execuție bugetară întocmit la aceeași dată a unor cheltuieli efective majorate, în mod eronat, cu suma de 3.282.092 (aproximativ 670 mii de euro) lei față de cheltuielile înregistrate în contabilitate.

Jaful de la Piața Ferentari

Rapoartele Curții de Conturi vin la doar o zi după ce primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a făcut publice informații și imagini cu bunurile achiziționate de Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”, care erau depozitate de ani buni în Piața Ferentari.

Primarul Piedone s-a angajat ca cetățenii să aibă acces la orice informație legată de Primărie, afirmând că transparența reprezintă o prioritate în mandatul său.

Rapoartele Curții de Conturi le puteți găsi aici:

Raport 1

Raport 2

Raport 3

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here