Ce ministere urmează să fie comasate

Președinții celor trei partide din Coaliție au convenit miercuri să comaseze cel puțin două ministere, urmând să dispară ca entități separate Sportul, dar și Antreprenoriatul și Turismul, susțin surse politice pentru „Adevărul”.

Întâlnirea de miercuri a fost în format de trei, adică doar președinții de partid, în timp joi după-amiază va avea loc o întâlnire cu echipele extinse ale formațiunilor, pentru a se discuta atât pe arhitectura Guvernului, dar și pe noul program de guvernare.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vorbiseră deja anterior de posibilitatea comasării unor ministere. În ședința de miercuri a fost convins și liderul UDMR, Kelemen Hunor. Unul din ministerele care dispare, Sportul, care va fi absorbit de Familie, Tineret și Egalitate de Șanse, era condus de Eduard Novak. Pe de altă parte, Antreprenoriatul și Turismul este al liberalilor. Așadar, va trebui să fie o discuție privind reașezarea ministerelor, cel puțin pentru a găsi o compensație pentru liberali, dacă tot pierd un minister.

Coaliţia se întâlneşte astăzi

Surse liberale susțin că în continuare în partid se așteaptă ca echipa de negociere să obțină în plus fie Mediul, fie Ministerul Agriculturii, ultimul știind că e un portofoliu care sigur va avea conducerea schimbată, adică Petre Daea va pleca acasă.

Surse social-democrate susțin că s-ar fi ajuns la o înțelegere de principiu și PNL va lăsa la PSD Transporturile, urmând să se înțeleagă ce primesc la schimb zilele următoare.


Iohannis cere accelerarea negocierilor

Întrebat de negocierile care au în Coaliție și de posibilitatea ca UDMR să iasă de la guvernare, Klaus Iohannis a evitat un răspuns referitor la funcții, ci s-a referit la accelerarea procedurilor. „Chestiunile legate de împărțirea ministerelor, de cine și cum face Coaliția sunt chestiuni care se negociază între partide. Nu este o negociere la care trebuie să participe Președintele statului, însă așteptarea mea este ca această negociere să se finalizeze până săptămâna viitoare, să se intre efectiv în procedurile care se vor finaliza, sper, în puține zile cu un nou Guvern prin care se realizează așa numită rotație, adică prin miniștri să se schimbe și ministerele să se ocupe cu oameni performanți”, a precizat Klaus Iohannis, după summitul de la Consiliul Europei.

De asemenea, a cerut ca Ministerul Muncii să pretătească mai repede noua lege a salariăzii, în contextul grevelor din educație. „În Legile educației chestiunile salariale nu apar, ele nu au locul lor acolo, salarizarea trebuie să apară în grila națională de salarizare, care trebuie să fie actualizată și aștept și eu și o să insist pe această chestiune ca la Ministerul Muncii să se lucreze un pic mai repede pe noul proiect de lege a salarizării și grilele care se fac pentru învățământ să fie unele care, sigur, satisfac nevoile sistemului. Dacă aceste chestiuni se obțin prin grevă, sigur este o întrebare care se poate pune, însă sindicatele își fac planul lor și nu acestea le discut, eu discut despre nevoile sistemului educațional din România, și aici trebuie să avem grijă, dacă vrem într-adevăr un sistem foarte performant și avem pretenții de la dascăli, trebuie să-i și plătim”.

Depunerea mandatului de către Nicolae Ciucă ar urma să fie săptămâna viitoare, vineri.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.