Tinerii din România cu vârste între 18 și 35 de ani pot solicita și în acest an terenuri gratuite de la stat pentru construirea unei locuințe proprietate personală.
CITEŞTE ŞI: Iohannis, luat la rost: Uitați de terenurile de golf cu trei găuri
Legea 15/2003, modificată prin HG 748/2023, prevede că aceștia pot depune cereri la primăriile de domiciliu pentru a beneficia de terenuri, în funcție de disponibilitatea acestora.
Procedura a fost simplificată, eliminându-se declarația pe care părinții solicitantului erau obligați să o depună. Anterior, părinții trebuiau să declare că nu dețin sau nu au deținut în ultimii 10 ani un teren cu o suprafață mai mare de 500 mp în mediul urban și de 5.000 mp în mediul rural, scrie avocatnet.ro.
Suprafața terenului alocat în funcție de tipul localității
Terenurile gratuite care pot fi obținute diferă ca suprafață în funcție de tipul localității, fiind stabilite următoarele limite:
între 150 m² și 300 m² în municipii și sectoarele din București,
între 250 m² și 400 m² în orașe,
între 250 m² și 1.000 m² în comune și sate.
Documentele necesare și condițiile de eligibilitate
Pentru a solicita un teren în 2024, tinerii au nevoie de:
copie a certificatului de naștere,
copie a actului de identitate,
declarație pe propria răspundere prin care se atestă că nu dețin și nu au deținut locuințe sau terenuri pentru construirea de locuințe.
Tinerii care depun cererea trebuie să nu fi avut sau să nu dețină în proprietate o locuință sau un teren destinat construcției unei locuințe, nici în localitatea în care solicită terenul, nici în alte localități din țAr?.
Atribuirea terenurilor și obligațiile beneficiarilor
Terenul va fi atribuit de autoritățile locale în ordinea priorității, stabilită prin hotărârea consiliului local și pe baza unor criterii transparente. Acesta va rămâne în folosința gratuită a beneficiarului pe toată durata existenței locuinței, cu obligația de a începe construcția în termen de un an de la data atribuirii și de a respecta normele prevăzute de Legea construcțiilor nr. 50/1991.
În fiecare an, până la data de 31 ianuarie, autoritățile locale au obligația de a inventaria și afișa lista terenurilor disponibile, permițând astfel tinerilor să își depună cererile în cunoștință de cauză și să beneficieze de această oportunitate oferită de stat.
Cetățeanul TV