Săptămâna Mare, cunoscută și ca Săptămâna Patimilor, este perioada dintre Duminica Floriilor și Sărbătoarea Paștelui și are o însemnătate specială în calendarul creștin.
Această săptămână este dedicată reculegerii, rugăciunii și pregătirii sufletești pentru Înviere, potrivit stiripesurse.ro. În tradiția populară, primele zile din Săptămâna Mare, Lunea și Martea Mare , sunt considerate cele mai potrivite pentru curățenia de primăvară. În aceste zile, femeile spală rufe, aerisesc casele, curăță curțile și pregătesc totul pentru Sărbătoarea Paștelui. Spălatul hainelor în aceste zile este recomandat, fiind un gest de purificare exterioară.
Miercurea Mare marchează începutul zilelor în care activitățile care se pot face se restrâng.
Tradiția recomandă evitarea spălatului rufelor. Ziua amintește de momentul trădării lui Iuda, activitățile gospodărești fiind reduse, lăsând loc pentru rugăciune și liniște. Se spune că cine spală rufe în această zi riscă să atragă ghinionul sau necazurile asupra casei sale. Joia Mare este dedicată vopsirii ouălor și a ultimelor pregătiri pentru Paște. În unele regiuni este ultima zi în care se mai pot face treburi casnice, inclusiv spălatul hainelor. În alte zone, însă, Joia Mare este deja considerată zi de reculegere, în care spălatul hainelor este evitat din respect pentru semnificația profundă a săptămânii. Vinerea Mare, cunoscută și ca Vinerea Patimilor, este considerată cea mai tristă zi din calendarul creștin. Este ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit. În această zi nu se spală, nu se gătește, nu se face curățenie. În general, nu se desfășoară niciun fel de activitate casnică. Se ține post negru de către cei credincioși. În unele zone se obișnuiește scăldatul în apă rece dimineață, ca simbol al purificării.
Cetățeanul TV