Curtea Constituțională a României (CCR) analizează, astăzi, sesizarea formulată de Avocatul Poporului cu privire la Legea pensiilor militare, adoptată anul trecut de parlament. Lasconi, atac la CCR: Practic, nu ai niciun drept să te aperi şi ăsta este un abuz!
Conform proiectului, foştii militari, poliţişti sau agenţii din penitenciare ar fi urmat să beneficieze de majorarea pensiei ori de câte ori creşte solda de grad sau salariul de funcţie.
Avocatul Poporului a atacat, însă, legea la CCR, ridicând mai multe obiecții de neconstituționalitate.
Nu a fost indicată sursa de finanţare
Pe lângă nerespectarea principiului egalităţii în drepturi, în sesizare se arată că pentru realizarea cheltuielii bugetare nu a fost indicată sursa de finanţare.
„Aceasta trebuie să cuprindă, potrivit legii: schimbările anticipate în veniturile şi cheltuielile bugetare pentru anul curent şi următorii 4 ani.
Estimări privind eşalonarea creditelor bugetare şi a creditelor de angajament, în cazul acţiunilor anuale şi multianuale care conduc la majorarea cheltuielilor, măsurile avute în vedere pentru acoperirea majorării cheltuielilor sau a minusului de venituri pentru a nu influenţa deficitul bugetar”, se arată în documentul Avocatului Poporului.
Fişa financiară, trimisă după adoptarea legii
De asemenea, iniţiatorii proiectului care modifică Legea pensiilor militare trebuiau să solicite Guvernului fişa financiară.
„Observăm că fişa financiară a fost solicitată în data de 7.10.2024, termenul pentru transmiterea fişei financiare împlinindu-se în data de 20 noiembrie 2024.
Cu toate acestea, propunerea legislativă a fost adoptată în data de 5 noiembrie 2024, cu mult înainte ca termenul în care Guvernul putea întocmi fişa financiară să se fi împlinit”, se precizează în sesizare.
Impactul bugetar
Guvernul a estimat că impactul lunar generat de actualizarea soldei de grad este estimat la aproximativ 130 milioane lei, iar cel generat de actualizarea soldei de funcţie la aproximativ 240 milioane lei, ceea ce duce la un impact bugetar lunar total de aproximativ 370 milioane lei.
Noile prevederi din Legea pensiilor militare nu vor fi aplicate pensionarilor militari care exercită funcţia de membru al guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau funcţii asimilate acestora, cât şi celor care au calitatea de parlamentar, pe perioada exercitării acestor funcţii, se mai arată în proiect.
În cazul în care, în urma actualizării, rezultă o pensie mai mică decât cea aflată în plată, atunci se va menţine suma în plată.
Cetățeanul TV