UPDATE CCR amână sesizările la Codul administrativ, care prevede pensii speciale pentru aleșii locali

completul de cinci judecători

Curtea Constituţională discută marţi sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis, precum şi pe cele ale PNL, USR și PMP asupra Legii privind Codul administrativ, care prevede pensii speciale pentru aleșii locali.

Pe 31 iulie, preşedintele Klaus Iohannis a trimis CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind Codul administrativ.

UPDATE Dezbaterea, amânată

Curtea Constituţională a României a amânat marţi, pentru 25 octombrie, discutarea sesizărilor preşedintelui Klaus Iohannis, precum şi pe cele ale PNL, USR și PMP asupra Legii privind Codul administrativ.

Şeful statului susţine că acest act normativ a fost adoptat de Camera Deputaţilor în cadrul unei sesiuni extraordinare neconstituţional întrunite, cele două Camere ale Parlamentului comportându-se ca şi cum Senatul ar fi avut doar o competenţă de primă Cameră iar Camera decizională – Camera Deputaţilor – ca şi cum ar fi avut deplină competenţă decizională pentru toate materiile reglementate.

Șeful statului invocă în cazul acestei legi şi încălcarea principiului bicameralismului. De asemenea, el mai susţine că dispoziţiile referitoare la obligaţia autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice centrale, precum şi a personalului din cadrul acestora de a pune în aplicare programul de guvernare aprobat de către Parlament sunt neclare şi critică faptul că prin acest act normativ a fost eliminat un criteriu de integritate pentru cei care pot fi membri ai Guvernului, şi anume, cel referitor la cazurile de incompatibilitate.

Preşedintele mai atrage atenţia că nu există un raport de subordonare ierarhică între miniştri şi prim-ministru. Despre asigurarea folosirii limbii minorităţilor naţionale în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale nu ating ponderea, Iohannis consideră că dispoziţia încalcă Legea fundamentală, întrucât nu mai are în vedere criteriul constituţional al “ponderii semnificative” a cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale.

În sesizarea PNL şi USR se arată că acele pensii speciale pentru aleşii locali introduse prin Codul administrativ încalcă principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii. Mai mult, potrivit semnatarilor sesizării, Codul administrativ va permite numiri politice în cele mai importante poziţii ocupate în prezent de înalţi funcţionari publici, ceea ce încalcă obligaţiile de profesionalizare a administraţiei publice pe care România şi le-a asumat înainte de aderarea la Uniunea Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ