joi, noiembrie 21, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăCâți bani a cheltuit Nicușor Dan pentru procese și cum se folosește...

Câți bani a cheltuit Nicușor Dan pentru procese și cum se folosește de un PUZ pe care îl contestă în instanță

-

Primarul Capitalei Nicușor Dan ar fi cheltuit pe procese, în 2022 și 2023, circa 8 milioane de euro.

Nicușor Dan a demarat mai multe procese în ultimii ani, în care a contestat printre altele diferite PUZ-uri si autorizații de construire, unele fiind pierdute în final de Primărie, relatează Adevărul.

Recent, magistrații de la Tribunalul București au respins mai multe acțiuni ale lui Nicușor Dan referitoare la autorizații de construcție în Sectorul 2, judecătorii stabilind că „nu are calitate procesuală activă”.

În procesul împotriva Primes Verdi Park SRL, Nicușor Dan și Municipiul București sunt obligați la plata unor cheltuieli de judecată de 10.000 de lei.

În procesul împotriva a două persoane fizice, primarul general, Nicușor Dan, și Municipiul București vor trebui să plătească aproape 5000 de lei cheltuieli de judecată, după cum a relatat și Gândul.

Radu Dinulescu: „Nicușor Dan e împotriva oricărui regulament de urbanism”

Avocatul Radu Dinulescu, șeful Asociației Art Metropolis, a precizat, pentru „Adevărul”, că dintre cele 39 de litigii deschise de primarul general al Capitalei împotriva autorizațiilor date în baza PUZ-ului Sectorului 2 de edilul de sector, Radu Mihaiu, a pierdut până acum 24.

„PUG-ul Bucureștiului fiind vechi din 2000, el trebuia upgradat, trebuia modificat pentru aducere în modernitate până la aprobarea PUG-ului nou al Bucureștiului, care mai durează. Bineînțeles că au trebuit a fi aprobate PUZ-urile coordonatoare ale sectoarelor. Din păcate, nu s-a reușit (…) pentru că s-a schimbat primarul, a venit Nicușor Dan, care e împotriva oricărui regulament de urbanism, și atunci au fost aprobate PUZ-urile sectoarelor de la 2 și până la 6. Deci cinci sectoare ale Bucureștiului au avut PUZ-uri coordonatoare în 2020 noi-nouțe, cu prevederi moderne, cu regulamente de urbanism modern. Nicușor Dan, pentru că a vrut să stopeze tot urbanismul bucureștean și a vrut să blocheze toate construcțiile în București, a atacat (n.r în instanțǎ). Întâi a suspendat administrativ cu ajutorul Consiliului General toate cele cinci PUZ-uri, nefăcând nicio schimbare în ele, nedorind, așa cum a spus inițial, să le îmbunătățească, ci doar să le lipsească de efecte ca oamenii să nu mai poată construi, să nu mai poată primi autorizații de construire și a continuat punându-și prietenii de la organizațiile non-guvernamentale ale lui sau ale soției, (…) așa cum se poate ușor observa, să le atace.

El, pe partea cealaltă, fiind cel care reprezenta Consiliul general, adică el fiind pârâtul în cauză și în toate litigiile, a achiesat punctul de vedere al reclamațiilor. Deci, în cadrul acestor litigii, el a reușit să inducă instanței ideea că nici cel care a aprobat PUZ-urile, adică Consiliul General pe care îl reprezenta, nu susține legalitatea lor. El achiesând, fiind de acord cu punctul de vedere al reclamanților, reclamanții care erau tot asociațiile ui, ori Asociația Salvați Bucureștiul, ori Asociația Salvați Orașul, ori alte asociații”, a explicat Radu Dinulescu.

Peste 8 milioane de euro pe procese

În anii 2022 și 2023, Primăria Municipiului București (PMB) ar fi cheltuit 41,5 de milioane de lei (peste 8 milioane de euro) pe asistență juridică, pentru diferite spețe, conform Gândul. Reprezentanții PMB au precizat, la începutul lunii februarie, pentru sursa citată, că municipalitatea era parte în peste 10.000 de dosare aflate pe rolul diferitelor instanțe, iar cei 60 de juriști angajați nu ar face față acestui număr mare de dosare.

De altfel, recent, Nicușor Dan susținea că Primăria Capitalei se confruntă cu aproximativ 5.000 de noi procese în instanţă anual.

„Primăria Capitalei are cam 5.000 de procese noi pe an, pe diferite teme: pe dreptul proprietăţii, pe amenzi pe care le dă Poliţia Locală, pe aşa-numitele uzucapiuni, pe fel de fel de teme. Procese noi pe an, în sensul că sunt din cele care au început în 2022. (…) Pe rol, dacă sunt 5.000 pe an, probabil că pe rol sunt între 10.000-15.000. (…) Pot fi 10 milioane, pot fi 20 de milioane de lei pe an. Trebuie să înțelegeți că, între aceste 10.000-15.000 de procese, sunt unele care au mize uriașe. De exemplu, litigii în care un proprietar solicită o despăgubire pentru că terenul lui e în spațiu verde, un litigiu ca ăsta poate să aibă o miză de 50 de milioane euro. Un litigiu în care un dezvoltator e nemulțumit că nu-i dăm o autorizație, un litigiu ca ăsta poate să aibă o miză de 4, 5, 10 milioane de euro și atunci e logic să avem avocați care să ne reprezinte”, a explicat Nicușor Dan, la Antena 3.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

AEP şi-a cumpărat masă cu 32.000 de euro şi scaune cu câte 500 de euro unu

0
Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă au cumpărat la finalul lunii trecute, în toiul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, o masă în valoare de peste 32.000 de euro și 32 de scaune cu 500 de euro bucata...