Câți ani își pot „cumpăra” românii pentru pensie

pensii

Persoanele care au vârsta de pensionare şi un stagiu incomplet de cotizare pot cumpăra vechime, a declarat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care prevede acest lucru. Actul normativ vizează modificarea Legii 263/2010 privind sistemul public de pensii.

”Prin acest proiect de ordonanţă de urgenţă, în termeni populari, persoanele care au vârsta de pensionare şi au un stagiu incomplet de cotizare pot cumpăra vechime pentru completarea stagiului de cotizare. Fie stagiul minim de cotizare, fie stagiul complet de cotizare de 35 de ani”, a spus Ionel Dancă, potrivit stiripesurse.ro.

Ce prevede actul normativ

El a adăugat că proiectul este unul foarte important în domeniul pensiilor.

Actul normativ vine „să repare o nedreptate pentru pensionarii care, din diverse motive, au stagiul de cotizare incomplet. Sau nu pot face dovada stagiului complet de cotizare”.

„Şi, prin acest proiect de ordonanţă de urgenţă, iniţiat de Ministerul Muncii (…) practic se repară această inechitate. Iar persoanele îndreptăţite la o pensie, după îndeplinirea vârstei de pensionare, pot să-şi completeze stagiul de cotizare în limita maximă a 6 ani şi la nivelul salariului minim brut pe economie. Practic, o persoană care nu are stagiul minim de cotizare de 15 ani, dar are vârsta de pensionare sau lipsesc câţiva ani de contribuţii din stagiul complet de cotizare de 35 de ani,  poate încheia un contract de asigurări sociale pentru plata contribuţiilor pentru perioadele respective. Nivelul contribuţiilor sociale care vor fi plătite va fi la nivelul salariului minim brut pe economie”, a mai declarat Dancă.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here