Câte clădiri din Capitală sunt în risc de prăbuşire

În București există, în acest moment, 363 de clădiri aflate în „clasa 1 de risc seismic”, cunoscută în limbaj popular sub denumirea de „bulină roșie”, conform datelor publicate de Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.

CITEŞTE ŞI: Raed Arafat, despre RO-Alert în cazul unui cutremur: „Apar riscuri și mai mari”

Pe lângă acestea, alte 373 de clădiri din Capitală, aflate în „clasa 2″, riscă să fie grav avariate în cazul producerii unui cutremur de magnitudine mare.

Conform legii, în clasa de risc seismic I, „fac parte construcţiile cu risc ridicat de prăbuşire la cutremurul de proiectare corespunzător stării limită ultime”. Practic, în cazul unui seism cu magnitudinea de 7, similar celui din 1977, există, în acest moment, 363 de clădiri „cu risc ridicat de prăbușire”. Comparativ, la seismul din 1977 au fost 33 de clădiri prăbușite.

Avarii importante

De asemenea, nu trebuie ignorate clădirile aflate în „clasa II” de risc seismic. Chiar dacă „pierderea stabilității este puțin probabilă”, aceste clădiri pot fi grav avariate în caz de cutremur major. „Sunt așteptate (în cazul acestora) avarii structurale importante, adică clădirile pot deveni cel puțin de nelocuit”, a declarat pentru digi24, Matei Sumbasacu, inginer structurist.

În plus, pe lista primăriei există în prezent peste 1.600 de clădiri care sunt încadrate în așa-numita categorie de „urgențe”. Aceste „urgențe”, în privința consolidării clădirilor au fost stabilite la finele anilor 1990. „Aproape toate clădirile încadrate în categorii de urgență (U1, U2 și U3) în anii 1990 corespund azi, din punct de vedere structural, clasei I risc seismic”, conform Asociației pentru Reducerea Riscului Seismic.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here