Candidații care se vor bate pentru Primăria Capitalei: Surpriza, Favoritul și Eternul ambițios

Primăria Capitalei
Mercurialul mitei în Primăria Capitalei

Alegeri pentru București. Nicușor Dan tocmai și-a confirmat candidatura la alegerile de vara viitoare pentru postul de primar al Capitalei. Gabriela Firea, Vlad Voiculescu și Rareș Bogdan sunt printre numele cunoscute care mai candidează la alegerile de anul viitor.

Alegerile pentru desemnarea viitorului primar al Capitalei, după 2020, vor fi cel cel mai important scrutin electoral din următorul an. Lupta strânsă și chiar numele care vor fi probabil implicate fac ca aceste alegeri să fie mult mai importante decât lupta pentru desemnarea viitorului președinte al României, acolo unde Klaus Iohannis este favorit pentru un nou mandat.

Eternul Nicușor Dan

În urmă cu două săptămâni, înaintea alegerilor europarlamentare, Nicușor Dan a anunțat că vrea să mai candideze o dată pentru a ajunge primar al Bucureștiului, după ce a mai avut două încercări, în 2012 și 2016. Acum, Nicușor Dan sper să reușească la alegerile locale de vara viitoare. El va candida independent, dar speră să fie susținut de USR-Plus și PNL, lucru greu de crezut.

Acesta a arătat că primarul general Gabriela Firea va fi un candidat foarte greu de învins în 2020 dacă opoziţia nu se va uni pentru a sprijini un singur candidat.

“Gabriela Firea este foarte greu de bătut, nici candidatul alianţei, nici candidatul PNL nu poate să o bată singur. Singura posibilitate este ca opoziţia să aibă candidat comun. O să accepte alianţa să sprijine candidatul PNL? Nu! O să accepte PNL să sprijine candidatul alianţei? Nu! Atunci să sprijine un independent să câştige toată lumea”, a arătat Nicuşor Dan, conform News.ro.

Surpriza Rareș Bogdan

cetateanul.net v-a anunțat luna aceasta că Rareș Bogdan ar putea candida la alegerile locale din 2020, chiar dacă s-a pricopsit cu un mandat de europarlamentar.

Zvoneri politici susțin că nu este exclus ca Rareș Bogdan să nu-și poată face tot stagiul de nou politician în Parlamentul European și asta pentru că inclusiv Klaus Iohannis ar lua în calcul aruncarea fostului realizator TV împotriva Gabrielei Firea la următoarele alegeri locale.  Conform sondajelor, cooptarea vocalului realizator de televiziune a prins bine liberalilor, Rareș Bogdan dovedindu-se a fi virulent și vocal nu numai în studioul TV ci și în timpul caravanelor electorale și mitingurilor.

În aceste condiții, laboratoarele politice anti-PSD pare să fi pus ochii pe Rareș Bogdan, care este văzut pe post de cel mai potrivit contracandidat pentru Gabriela Firea la viitoarele locale bucureștene. Iar șansele ca Rareș Bogdan să ”emită”, din 2020, din biroul Primarului General ocupat astăzi de Gabriela Firea vor spori dacă se adeverește și aceea parte a zvonului care spune că Iohannis ar fi și el de acord cu o candidatură a fostului realizator TV la PMB.

In ceea ce-i privește pe liberali, mare parte din ei privesc cu ochi buni ipoteza candidaturii lui Bogdan la locale. Un agreement care pare ciudat la prima vedere, dată fiind natura lui Rareș Bogdan de liberal ”stranier”, dar perfect logic dacă se ține cont că niciun liberal nu dorește să deconteze un alt posibil eșec la localele bucureștene.

Primarul în funcție, Gabriel Firea

Unul dintre cei mai importanți candidați la alegerile de anul viitor rămâne actualul primar în funcție, Gabriela Firea. Asta, mai ales, că ea a fost reprimită în funcția de șef al filialei PSD a Capitalei, după ce Liviu Dragnea a fost debarcat.

Gabriela Firea a anunțat că nu vrea să candideze în acest an pentru funcție de președinte al României și că vrea să continuie proiectele începute în București, unde are pe mână un buget anual de un miliard de euro.

”Consider ca PSD, în forurile statutare, trebuie sa-și decidă candidatul la Prezidențiale. Nu mi-am dorit si nu îmi doresc sa preiau conducerea PSD. Nu mi-am dorit și nu îmi doresc sa candidez la Președinție. Îmi doresc, însă, să am sănătate și susținere, să finalizez cu bine proiectele pentru București. PSD va trebui sa depună eforturi, în perioada următoare, sa recapete încrederea românilor. Să se reorganizeze, să se relanșeze și abia apoi să-și voteze candidatul pentru alegerile prezidențiale”, a mai scris Firea.

Favoritul Vlad Voiculescu

Poate surprinzător, favoritul din acest moment al viitoarelor alegeri pare a fi Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății.

Asta pentru că USR și PLUS au decis, de curând, să meargă la alegerile locale din București cu un candidat comun. În competiția internă pentru desemnarea candidatului comun vor participa, cel mai probabil, Vlad Voiculescu (PLUS) și Roxana Wring (USR), care conduc organizațiile de București ale celor două partide. Însă, marele favorit ar fi Vlad Voiculescu.

El a coordonat, împreună cu Cătălin Drulă de la USR, campania electorală a Alianței 2020 la alegerile europarlamentare. la aceste alegeri, USR-Plus a obținut opt mandate de eurodeputat, fiind la un procent în spatele PSD.

Însă, cel mai important aspect, alianța politică a câștigat de departe lupta din București, unde USR și Plus au obținut aproape 46%.

Dan Barna, președintele USR, a anunțat încă de vineri că obiectivul Alianței USR PLUS e să aibă candidați comuni la alegerile prezidențiale, parlamentare și locale: Obiectivul acestei alianțe este ca într-un an și jumătate să dea președintele României, primarul Bucureștiului și primul ministru.

 

LĂSAȚI UN MESAJ