Zilele acestea, când se pune grâu la încolțit pentru Sfântul Andrei, românii care respectă tradițiile trebuie să știe cum se face acest lucru.
CITEŞTE ŞI: Este oficial: SUA anunţă că România se califică pentru programul Visa Waiver
Libertatea vă spune cum trebuie pus grâul la încolțit și vă oferă câteva idei de aranjamente pentru vasul cu grâu.
Ziua Sfântului Andrei, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus, considerat și ocrotitorul României sau patronul spiritual al românilor, e marcată de superstiții fiind considerată un Halloween al românilor. Ceea mai des întâlniră tradiție pentru această zi este cea referitoare la pusul grâului la încolțit.
Când se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei Cel mai frecvent, grâul se pune la încolțit în ziua de 30 noiembrie, cea în care românii îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei. Dacă este, însă, să respectăm întru-totul tradiția, grâul se pune la încolțit în prima oră a zilei Sfântului Andrei. Așa-dar ar trebui ca pe data de 29 noiembrie să așteptați miezul nopții și apoi să începeți procedeul de semănare a grâului.
Cel mai comod moment al zilei pentru a pune grâul la încolțit este, însă, seara zilei de 30 noiembrie, atunci când toată lumea este acasă și fiecare membru al familiei poate să își pregătească propriul vas, așa cum cere superstiția. De ce se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei Potrivit credinței populare românești, grâul este considerat un simbol al belșugului, al prosperității. Indiferent că vorbim de tradiția păgână sau cea religioasă, această plantă este văzută ca sursa vieții, deoarece din grâu se face pâine, iar aceasta este mâncarea de bază.
Din punct de vedere religios, grâul este simbolul vieții care biruiește moartea și, deci, un simbol divin.
Cum se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei
În ziua de Sfantul Andrei, grâul se pune la încolțit în casă, într-un vas cu deschidere largă sau într-un ghiveci, vas de sticlă cu deschidere mare sau chiar o farfurie adâncă.
Grâul se pune în pământ, dar se poate folosi și vată sau un burete. Metoda clasică de plantare a grâului este următoarea: După ce ați pregătit vasul în care veți pune grâul la încolțit, fiecare membru al familiei va lua o mână de pământ o va așeza pe fundul recipientului, apoi va presăra boabele de grâu și le va acoperi cu încă un strat subțire de pământ. Unde se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei Tradiția spune că fiecare membru al familiei trebuie să aibă propriul vas cu grâu. După ce acesta a fost plantat, recipientul se pune pe pervazul geamului, într-un loc cu multă lumină.
Este important ca vasul cu grâu să fie așezat și într-o încăpere călduroasă pentru a crește mai repede și a fi mai bogat. Este important de știut că după ce grâul a încolțit, boabele nu trebuie mișcate, pentru a nu se rupe germenii.
Cetățeanul TV