Bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale au fost adoptate de Parlament

bugetulDeputaţii şi senatorii au adoptat miercuri, în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului, bugetul de stat pe 2016 cu 309 voturi „pentru” şi 13 „împotrivă”, precum şi bugetul asigurărilor sociale cu 290 voturi „pentru”, 15 „împotrivă” şi trei abţineri.

Bugetul de stat a fost adoptat în procedură de urgenţă, fără ca Parlamentul să aducă mari modificări faţă de forma înaintată spre dezbatere de către Guvern, la sfârşitul săptămânii trecute.

Premierul Dacian Cioloş spunea luni, la debutul dezbaterilor din plenul reunit al Parlamentului, că Guvernul a decis să respecte, la elaborarea bugetului de stat pe 2016, cadrul legal adoptat de Legislativ, deşi impactul majorării salariilor şi al relaxării fiscale este de 20 miliarde de lei. „Acest Guvern a decis să respecte cadrul legal adoptat de Parlament în anul 2015 şi a inclus prevederi importante de relaxarea fiscală şi creşterea salarială a personalului bugetar. Acestea au fost luate ca atare din perspectiva impactului asupra construcţiei bugetare pentru anul 2016 şi, aşa cum am spus, Guvernul le-a asumat în cunoştinţă de cauză. Prevederile menţionate mai sus nu sunt decloc de neglijat şi asta e important să subliniem, acestea totalizând un impact bugetar de circa 20 de miliarde de lei, ţinân cont de faptul că veniturile scad cu ceva mai bine de 10 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile cresc cu mai mult de 9 miliarde de lei”, a declarat premierul Dacian Cioloş, adăugând că acestea „nu se pot compensa” cu creşterea economică, care este esitmată la 4% din PIB pentru 2016 şi care acoperă circa 9 miliarde lei.

Tot miercuri, deputaţii şi senatorii au adoptat bugetul asigurărilor sociale pentru 2016, cu 290 voturi „pentru”, 15 „împotrivă” şi trei abţineri. Pentru anul 2016, veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat sunt estimate la 52,59 miliarde de lei, din care 99,4% sunt aferente sistemului public de pensii, iar cheltuielile totale ajung la circa 52,37 miliarde de lei, din care 99,8% pentru sistemul public de pensii.

Bugetul este programat cu un excedent de 228,9 milioane lei, reprezentând rezultatul financiar al sistemului pentru accidente de muncă şi boli profesionale. Veniturile totale ale bugetului de asigurări sociale sunt cu 4,7% mai mici faţă de cele de anul trecut, pe fondul scăderii cu 4,4% a veniturilor sistemului public de pensii şi al creşterii cu 5,9% a veniturilor sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

Pentru susţinerea în totalitate a cheltuielilor finanţate din acest buget pentru 2016 se alocă o subvenţie de 14,49 miliarde de lei de la bugetul de stat, cu 22,4% mai mică decât cea din acest an.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.