Bucureștiul moare în faliment și Firea face Festival de Folclor

tarife Bucureștiul moare în faliment
Primarul Gabriela Firea propune tarife uriașe pentru îngrijirea bătrânilor FOTO Republica.ro

Bucureștiul moare în faliment și Firea face Festival de Folclor de 1,4 milioane de lei, din banii noștri, așa că dacă rămâne fără apă caldă sau nu or să mai circule autobuzele măcar să rămânem cu o cântare și un dans popular. 

„Suntem în faliment nedeclarat – spunea primarul Capitalei acum câteva zile. Între timp, pe SICAP (platforma de achiziții publice), au apărut noi achiziții pentru organizarea Festivalului de Folclor. În total, costurile pentru acest eveniment se ridică la nu mai puțin de 1,4 milioane de lei. Încă o dovadă că Gabriela Firea una spune și alta face. Cu banii alocați în ultimii trei ani instituțiilor care se ocupă de bâlciuri, festivaluri și statui, Primăria ar fi putut plăti mare parte din datoriile RADET, iar cu banii dați companiilor municipale ar fi reparat mare parte din rețeaua de termoficare din Capitală. Dar asta dacă Gabrielei Firea i-ar fi păsat totuși de București. Din păcate, ”primarul faliment” face singurul lucru la care se pricepe de minune: toacă banul public pe tot felul de manifestări pe cât de scumpe, pe atât de inutile”, a declarat Ana Ciceală, consilier municipal.

Firea caută vinovați pentru faliment, dar nu se uită în oglindă

Mandatul primarului Gabriela Firea a fost o continuă goană după vinovaţi, susţin reprezentanţii USR. „Tot mandatul Gabrielei Firea a fost o continuă goană după vinovaţi. Mai întâi a fost greaua moştenire. Apoi a fost opoziţia. Apoi a fost Liviu Dragnea. Acum, Gabriela Firea dă vina pe Guvernul PSD. Cu toată lumea s-a războit actualul primar, mai puţin cu propria incompetenţă. Pentru că Gabriela Firea nu se pricepe deloc la soluţii, dar ştie de minune să găsească falşi vinovaţi. Despre asta este vorba în toate declaraţiile din ultimele zile ale actualului primar: despre un edil care n-a făcut nimic timp de trei ani, care a stricat tot pe ce a pus mâna, care nu a avut viziune, soluţii şi rezultate. Ei bine, acest primar vine astăzi şi spune că, de fapt, nu e vina lui, ci e vina oricui altcuiva. Or, asta este o minciună! Este o minciună jenantă pe care Gabriela Firea o foloseşte în speranţa de a-i mai păcăli o dată pe bucureşteni”, spun USR-iștii.

Aceștia au acuzat-o pe primărița Firea că nu a făcut nimic pentru capitală, ba chiar a reușit performanța de a risipi toții banii administrației.

„A risipit banii fără responsabilitate, a dus RADET în faliment, a tocat bugetul pe bâlciuri şi statui, a dat sute de milioane de euro la companiile înfiinţate pentru camarilă şi a lăsat oraşul într-o stare mai proastă decât cea în care l-a preluat. Din acest motiv, Gabriela Firea, „primarul faliment”, trebuie să plece urgent”, mai susţin cei de la USR.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat luni că Liviu Dragnea, fostul preşedinte al PSD, este cel care a fost condus „de facto” Guvernul şi este vinovat de situaţia financiară de la Primărie, menţionând că premierul Viorica Dăncilă a spus într-o şedinţă că nu a fost lăsată să se implice şi că altcineva a făcut bugetul.

„Este adevărat că suntem într-o situaţie dificilă din punct de vedere financiar, dar toate oraşele şi municipiile sunt în această situaţie. Nu mor caii când vor câinii, sunt convinsă că vom depăşi această situaţie de austeritate. În primul rând, din deficitul de un miliard de lei pe care îl avem la Primăria Capitalei, jumătate din sumă am contractat-o printr-un împrumut la Trezorerie şi sperăm ca miercuri să ne fie aprobat acest împrumut pentru a plăti o factură la gaze. Cealaltă jumătate de 500 milioane de euro vom găsi soluţii şi în interiorul Primăriei şi cu ajutorul Ministerului de Finanţe pentru a acoperi această sumă care nu ne-a fost repartizată, deşi este prevăzută în bugetul de stat de la Ministerul de Finanţe. Noi nu cerem favoruri, nu cerem ceva în plus. După ce bugetul acordat Primăriei Capitalei a fost mic, nici acela nu a venit. Minusul de 500 de milioane din decembrie, plus alte 500 milioane provenite din minusuri pentru fiecare lună începând din ianuarie, vă daţi seama că s-a adunat un deficit. Ne vom echilibra”, declara Firea.

Ne împrumutăm 470 de milioane de lei pentru agentul termic

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, în şedinţa de îndată de la începutul lunii, un proiect de hotărâre privind contractarea, de la Ministerul Finanţelor Publice, a unui împrumut din venituri din privatizare, în valoare de 462.661.949 lei, cu o maturitate de maximum 20 de ani. S-au înregistrat 28 de voturi „pentru” şi şase „abţineri”.

Contractarea împrumutului se face pentru plata subvenţiilor restante aferente furnizării energiei termice către populaţie, pentru care va fi întocmită cererea pentru autorizarea contractării împrumutului, în baza prevederilor OUG 35/2019 pentru adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare privind acordarea unor împrumuturi din Trezoreria Statului.

Potrivit textului din actul normativ, se împuterniceşte primarul general al municipiului Bucureşti să negocieze şi să semneze în numele şi pe seama municipiului Bucureşti termenii şi condiţiile împrumutului, Convenţia de împrumut, precum şi orice alte modificări şi completări convenite de către părţile contractante şi orice alte acte, documente, notificări sau cereri a căror semnare poate deveni necesară în legătură cu autorizarea, încheierea, punerea în executare şi derularea Convenţiei de împrumut.

LĂSAȚI UN MESAJ