Scrisoarea lui Neacșu către Judele Brașovului a ajuns, luni, la Casa Sfatului din Brașov, acolo unde va fi expusă pentru public.
Alături de scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung către Judele Brașovului, Serviciul Județean al Arhivelor Naționale va mai preda azi și alte bunuri culturale de patrimoniu, documente istorice care vor fi transportate la Muzeul Județean de Istorie sub paza strictă a jandarmilor, transmite RADIO ROMÂNIA BRAŞOV.
Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung către judele Brașovului Hanăș Begner (Hans Benkner) a fost redactată probabil în 29 – 30 iunie 1521 la Dlăgopole (numele slav al orașului Câmpulung-Muscel).
În scrisoare nu este menționată data, stabilirea acesteia făcându-se pe baza evenimentelor istorice descrise și a persoanelor implicate.
Din acea vreme mai există și alte documente istorice privind campania de cucerire a Ungariei a sultanului Soliman I.
Scrisoarea se încadrează în ansamblul istoric al relațiilor foarte strânse dintre negustorii sași din Brașov și cei din orașele din Moldova și Țara Românească.
Personajele
Numele lui Neacșu Lupu este menționat deja într-un document din anii 1510 -1512 în legătură cu un proces de datorii pe care îl avea cu negustorii brașoveni.
Hans Benkner este cunoscut ca jude sau primar al Brașovului din 1511.
Numele care apare în epilogul Tetraevanghelului din 1561 al lui Coresi, este cel al fiului său Johann Benkner care este prezentat ca sprijinitor al scrierilor în limba română: …mai bine a grăi cinci cuvinte cu înțeles decât 10 mie de cuvinte neînțelese în limbâ striinâ…
Cetățeanul TV