Florian Coldea, fost prim-adjunct al Serviciului Român de Informații, a recunoscut în fața judecătorilor de la Curtea de Apel București că a avut un contract de consultanță cu guvernul Albaniei.
CITEŞTE ŞI: Coldea face plângere penală împotriva denunţătorului
Generalul a prezentat chiar și un document care atestă rezilierea contractului, arătând că procurorii DNA îi împiedică dreptul la muncă prin măsura preventivă a controlului judiciar, care nu-i permite să iasă din țară.
Florian Coldea s-a plâns că îi este încălcat dreptul la muncă
Afirmațiile fostului șef al SRI confirmă o teorie care a pus pe jar opinia publică din cele două state, dar care nu a fost niciodată confirmată de Coldea sau de angajatorul său, premierul albanez Edi Rama. Presa din Albania a scris că Florian Coldea era plătit lunar cu 7.000 de euro pentru servicii de consiliere.
La înfățișarea din 23 iulie 2024 a procesului prin care Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă au formulat plângere împotriva controlului judiciar, avocatul fostului prim-adjunct al SRI a declarat că acesta ar putea să piardă mai multe contracte, dacă magistrații nu ridică măsura preventivă.
Acesta a arătat că generalul merge foarte des în Franța, la „diverse conferințe de apărare”, și că acesta locuiește „în mod constant” într-un imobil închiriat. De altfel, despre Coldea s-a vehiculat că ar avea interese de afaceri în Franța și că ar deține chiar o vilă la Monaco, pe numele unui apropiat al său.
În 2015, când încă era în activitate, Florian Coldea a fost medaliat de statul francez cu însemnele de Cavaler al Ordinului Național al Meritului, pentru „o puternica implicare în cooperarea în materie de securitate, împreună cu partenerii francezi și euro-atlantici”.
Casa din Franța unde generalul SRI locuiește „în mod frecvent”
„Apărătorul ales al petentului inculpat Coldea Florian, în ceea ce priveşte cel de-al doilea capăt de cerere, respectiv solicitarea subsidiară de ridicare a interdicţiei de părăsire a teritoriului României, formulează proba cu înscrisuri, constând într-un set de înscrisuri care atestă că, în cursul anului 2023 şi începutul anului 2024, a călătorit în străinătate pentru a participa la diverse conferinţe cu privire la securitate, contractul de închiriere a unui imobil pe teritoriul statului francez, unde locuieşte, în mod constant, pe perioada conferinţelor anterior menţionate.
În ceea ce priveşte potenţiala vocaţie a măsurii preventive de a împiedica dreptul la muncă, solicită încuviinţarea înştiinţării de reziliere a contractului cu guvernului Albaniei, situaţie care s-ar putea reitera cu privire la toate activităţile pe care petentul le desfăşoară”, a arătat avocatul lui Coldea, potrivit încheierii de ședință consultate de FANATIK.
Scandal uriaș la Tirana, după ce s-a aflat de contractul de consultanță
Existența unui contract de consultanță între Florian Coldea și guvernul Albaniei a fost dezvăluită de fostul premier, Sali Berisha, aflat în arest la domiciliu.
lorian Coldea i-a scris ministrului Justiției despre „inexistența statului paralel”
O altă informație interesantă din sala de tribunal este că Florian Coldea a depus un memoriu către ministrul Justiției, prin care încearcă să demonstreze că teza „statului paralel” este una falsă.
„Pe de altă parte, întrucât o parte consistentă din considerentele ordonanţei atacate (avocatul lui Coldea, n.r.) se referă la existenţa percepţiei lăsate publicului cu privire la existenţa unui stat paralel şi vocaţia petentului de a conduce această presupusă entitate, solicită încuviinţarea unui set de înscrisuri constând în plângeri penale pe care petentul le-a formulat, o serie de documente care atestă interviuri, declaraţii publice şi comunicate de presă cu privire la existenţa acestei pretinse entităţi, în dovedirea inexistenţei vreunei dovezi care să susţină aceste afirmaţii.
De asemenea, solicită să se încuviinţeze depunerea la dosar a unui memoriu formulat de petentul inculpat, personal, care a fost adresat Ministerului Justiției”, se mai arată în dosar.
Dosarul lui Coldea la DNA are 8 volume
Tot la ședința din 23 iulie, Florian Coldea a solicitat instanței să fie audiat, lucru care s-a și întâmplat. Timp de aproape două ore, generalul SRI a vorbit despre situația lui și a răspuns tuturor întrebărilor procurorilor și avocaților. De cealaltă parte, Dumbravă și Trăilă nu au dorit să fie audiați.
În încheiere, avocatul lui Florian Coldea a cerut o amânare pentru că nu a apucat să citească tot dosarul, care a ajuns deja la 8 volume. El le-a spus judecătorilor că a primit documentul în format electronic foarte târziu, abia pe 12 iulie 2024.
Coldea, Dumbravă și Trăilă s-au prezentat în fața instanței și pe 29 iulie, însă nici de această dată nu a fost luată o decizie referitoare la ridicarea interdicției de părăsire a țării. De această dată, magistrații au fost cei care cerut o amânare, invocând probleme procedurale legate de componența completului competent de soluționare.
Cetățeanul TV