luni, septembrie 16, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăBoloş a făcut reclamaţie la DNA: Specialiștii erau doar absolvenți de liceu!

Boloş a făcut reclamaţie la DNA: Specialiștii erau doar absolvenți de liceu!

-

Sunt acuzații grave, cu acte doveditoare, din interiorul Guvernului la adresa autorităților județene! Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de Marcel Boloș, a sesizat Direcția Națională Anticorupție și Departamentul pentru Lupta Antifraudă.

CITEŞTE ŞI: Boloș: Avem a doua cea mai mare creștere economică prognozată la nivelul UE

Totul a plecat de la o sesizare ca urmare a unui articol de presă, dar și ca urmare a unei auto-sesizări. Vizate sunt mai multe consilii județene, printre care CJ Tulcea, condus de Horia Teodorescu, de la PSD, și CJ Vaslui, care îl avea șef la data faptelor pe Dumitru Buzatu, tot de la PSD la acea vreme.

Firmele care au câștigat proiectele au făcut-o în baza unor documentații comune, lucru interzis, iar „specialiștii” erau doar absolvenți de liceu. Rapoartele de 22 de pagini transmise la DNA și DLAF au același text, iar din acuzațiile experților de la MIPE sunt extrem de grave.

Zeci de contracte de consultanţă

Două firme au câștigat zeci de contracte de consultanță IT pentru digitalizarea instituțiilor, iar valoarea lor a fost de câteva peste 2,5 milioane de lei. Analiza făcută de MIPE a scos la iveală faptul că rapoartele livrate la finalul consultanței conțin texte copiate integral, deși ar fi trebuit să fie personalizate pentru fiecare primărie. În multe cazuri, achizițiile au fost finalizate în doar câteva minute de la inițierea procedurii în SEAP. De asemenea, multe dintre rapoartele de consultanță au fost livrate simultan, la doar câteva zile de la semnarea contractelor, deși ar fi trebuit să includă analize și concluzii bazate pe studierea arhivelor și registrelor primăriilor.

Ca urmare a verificărilor realizate la nivelul AM POCA prin structura de control cu privire la aspectele semnalate prin suspiciunea de neregulă SNE 140/21.12.2022/5167-175, în considerarea faptului că obiectul contractelor de consultanță IT vizate de sesizare au avut ca obiect nu numai „analiza nevoilor și digitalizarea proceselor specifice serviciilor publice aflate în competența UAT”, dar și expertiza tehnică în elaborarea documentațiilor de atribuire a contractelor având ca obiect „servicii de implementare a infrastructurii unui ecosistem cloud-based pentru debirocratizarea proceselor instituției (front office – back office)”, verificările au fost extinse și asupra acestor din urmă contracte. Prin Nota nr. 52131/31.03.2023 a fost aprobat un plan de măsuri la nivelul AM POCA pentru extinderea și finalizarea verificărilor care vizează aspecte similare celor identificate pentru servicii de consultanță încheiate cu SC Athos Total Consulting SRL și SC Maxor Consulting SRL, precum și aspecte privind atribuirea contractelor de achiziție pentru servicii privind implementarea infrastructurii ecosistemului cloud-based. În susținere, anexat la prezenta se regăsesc, sub formă tabelară, proiectele identificate/verificate/în curs de verificare la nivelul AM POCA.

Având în vedere necesitatea obținerii unei asigurări adecvate cu privire la legalitatea cheltuielilor în cauză și de aplicare a unor măsuri suplimentare de protecție a intereselor financiare ale bugetului UE și național, în scopul prevenirii riscului de declarare a unor cheltuieli neconforme către Comisia Europeană, precum și pentru a evita situația unei neînțelegeri adecvate a unor termeni extrem de tehnici, s-a procedat la soluționarea sesizărilor de nereguli, cu aportul unei expertize externe contractate în vederea realizării de verificări de specialitate IT (Contractul subsecvent nr. 3/222/04.11.2022, aferent Acordului cadru nr. 175/23.07.2020).

Ulterior, în urma verificărilor de specialitate derulate de către consultantul extern au fost emise două Rapoarte de verificare spețe particulare cuprinzând concluziile referitoare la contractele de achiziție supuse verificărilor (Raport verificare spețe particulare nr. RAP- și Raport verificare spețe particulare nr. RAP-). Aceste rezultate și concluzii au stat la baza aspectelor reținute și consemnate în cuprinsul Proceselor verbale de constatare a neregulilor și de stabilire a creanțelor bugetare, Notelor de constatare a neregulilor și de stabilire a corecțiilor financiare și Notelor de control emise la nivelul Serviciului Constatare Nereguli și Antifraudă AM POCA, precum și a Notelor de constatare a abaterii și de stabilire a reducerilor procentuale emise la nivelul Serviciului Autorizare Proiecte, Plăți și Contabilitate din cadrul AM POCA.

Astfel, Procesele verbale de constatare a neregulilor și de stabilire a creanțelor bugetare și Notele de control cuprind constatări ale structurii de control cu privire la neeligibilitatea cheltuielilor ocazionate de realizarea livrabilului „Raport cu privire la analiza nevoilor și digitalizarea proceselor specifice serviciilor publice aflate în competența UAT…” care a făcut obiectul contractelor de consultanță IT încheiate cu SC Athos Total Consulting SRL/SC Maxor Consulting SRL, consecință a nerespectării Cererii de finanțare.

Notele de control cuprind rezultatul verificărilor efectuate de structura de control cu privire la caracterul eligibil al unor cheltuieli solicitate de un beneficiar înainte de rambursarea/plata lor de către autoritatea cu competențe în gestionarea fondurilor europene.

Livrabilul în cauză fiind unul pur teoretic, în care nu sunt analizate particularitățile UAT-ului, care să conducă la identificarea necesităților specifice ale acestuia, inclusiv a celor de digitalizare, care să stea la baza întocmirii caietului de sarcini pentru sistemul informatic. În legătură cu obiectul contractelor de consultanță IT se impune a fi precizat faptul că a inclus nu numai „analiza nevoilor și digitalizarea proceselor specifice serviciilor publice aflate în competența UAT” (etapa 1), dar și expertiza tehnică în elaborarea documentațiilor de atribuire a contractelor de implementare a infrastructurii unui ecosistem cloud-based (etapa II), expertiza tehnică în evaluarea ofertelor (etapa III), precum și expertiza tehnică în implementare.

În măsura în care, ulterior cercetărilor ce se impun de către organele abilitate, se va confirma existența unui sistem de fraudare în contextul tuturor achizițiilor care au avut ca rezultat încheierea unor contracte similare cu același operator economic SC Aconnect Smart Software SRL, prin identificarea unor elemente comune care prin analizarea coroborată vor conduce către indicii certe cu privire la existența unor fapte de natură penală, prin raportare la indicatorii de fraudă potrivit cadrului legal național și european aplicabil, iar acesta va viza și contractele de consultanță în cauză, în aplicarea prevederilor art. 31 din OUG 66/2011, se va reveni asupra elementelor sesizate, urmând a fi formulate concluziile aferente verificării cu luarea în considerare a aspectelor nou apărute.

Prin Notele de constatare a neregulilor și de stabilire a corecțiilor financiare și Notele de constatare a abaterii și de stabilire a reducerilor procentuale au fost aplicate corecții financiare de 25% din valoarea contractelor având ca obiect implementarea ecosistemului, în considerarea abaterilor reținute de la legalitate, regularitate și conformitate, raportat la prevederile Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice, din următoarele considerente:

Impunerea prin caietele de sarcini a unui cumul de cerințe restrictive care au condus la situația în care soluția informatică ConectX era singura care putea îndeplini cerințele din caietele de sarcini:

În primul rând a fost solicitată îndeplinirea unor cerințe funcționale pentru soluția informatică, care reprezintă, în fapt, descrierea unei soluții informatice existente, respectiv aplicația ConectX. Astfel, într-un prim pas este favorizat în mod evident ofertantul aplicației ConectX.

În al doilea rând, a fost solicitată demonstrarea îndeplinirii tuturor cerințelor funcționale la momentul ofertării și astfel au fost eliminați din competiție operatorii economici care ar fi putut să-și modifice propriile aplicații astfel încât să îndeplinească cerințele autorității contractante, având în vedere că în caietul de sarcini sunt prevăzute și etape de analiză, configurare aplicație, personalizare interfețe grafice (cerința din caietul de sarcini: Ofertantul va pune la dispoziția autorității contractante pe toată perioada procedurii de atribuire un mediu de testare complet funcțional al soluției informatice ofertate pentru a permite verificarea tuturor funcționalităților acesteia de către expertul tehnic cooptat).

Principiul de testare va fi „As it is”, în consecință nu sunt permise modificări sau dezvoltări de funcționalități pe parcursul perioadei de atribuire.

Mediul de testare pus la dispoziție autorității contractante trebuie să dispună de toate funcționalitățile și interconectările necesare testării cu succes a capabilităților soluției ofertate.

Nivelul de conformitate al soluției informatice raportat la cerințele funcționale cuprinse în prezenta documentație de atribuire va fi evaluat la momentul depunerii ofertei.

În al treilea rând este solicitat auditul de securitate al soluției tehnice propuse, realizat de un auditor certificat de către Autoritatea pentru Digitalizarea României, cu maxim 6 luni înainte de depunerea ofertei, cerință care, dincolo de faptul că este excesivă și nu are legătură cu tipul de sistem informatic solicitat prin caietul de sarcini, este imposibil de realizat în perioada dintre publicarea anunțului și depunerea ofertelor, așa cum este precizat în raportul de expertiză tehnică Raport verificare spețe particulare nr. RAP-024/08.09.2023.

Aceste cerințe sunt dublate de o serie de alte cerințe restrictive, așa cum au fost individualizate în raportul de expertiză IT:

Cerința „Soluția informatică trebuie să aibă la bază soluții de tip ‘open source’ astfel încât beneficiarul sistemului și utilizatorii acestuia să nu fie dependenți de niciun fel de tehnologie proprietară care ar putea induce costuri ascunse sau costuri suplimentare”, care elimină SaaS-urile care se bazează pe tehnologii proprietare, de exemplu un SaaS care se bazează pe Microsoft SharePoint. În majoritate, produsele software bazate pe tehnologiile SaaS se bazează pe tehnologii proprietare (de tipul IBM sau Microsoft) – practic dezvoltatorii integrează licențele unor companii mari ca bază în produsul propriu. Însă utilizarea acestor tehnologii proprietare nu impactează în niciun fel autoritatea contractantă, neexistând niciun fel de costuri ulterioare pentru aceasta, ci doar restrânge concurența la un număr foarte redus de soluții.

Cerința privind personalizarea interfețelor grafice fără să se poată realiza această personalizare în implementarea contractului.

Existența unei etape de analiză și a unui expert analist de business, prezentarea unei proceduri de analiză și design deși soluția software cerută este complet funcțională și customizată, urmând doar a fi implementată.

Autorizare MCSI pentru administrator de arhivă electronică.

Autorizări și certificări pentru cloud.

Aplicarea incorectă a cerințelor caietului de sarcini în etapa de evaluare, având drept consecință acceptarea unei oferte câștigătoare care nu ar fi trebuit acceptată, dacă cerințele publicate ar fi fost respectate:

Pe scurt, autoritățile contractante au declarat conformă oferta depusă de SC Aconnect Smart Software SRL în condițiile în care pentru demonstrarea îndeplinirii cerinței „Ofertantul va menționa cloud-ul principal și cel de backup care găzduiesc soluția, va face dovada contractului cu furnizorul de cloud și a tuturor certificărilor deținute de acesta” s-a prezentat contractul altui operator economic (SC Digitax Online Public Services SRL) cu furnizorul de cloud (Orange Romania SA).

Modificarea substanțială a contractului în sensul în care etapele de analiză, de configurare a aplicației software astfel încât să reflecte realitățile activității Beneficiarului, de personalizare a interfețelor grafice nu au fost realizate de prestator:

Faptul care rezultă din demonstrarea, la momentul ofertării, a îndeplinirii de către soluția ConectX ofertată, a tuturor cerințelor funcționale din caietul de sarcini (de altfel în propunerea tehnică este precizat faptul că „vor fi implementate următoarele componente integrate (parte din soluția proprietară): (…)”).

Totodată, au fost identificate, în limita competențelor, indicii de fraudă cu potențial de a confirma sistemul de fraudare 3.5 Manipularea specificațiilor și sistemul de fraudare 3.13 Neîndeplinirea specificațiilor contractului descrise în Anexa 1 – Sisteme și indicatori de fraudă la Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea și sancționarea neregulilor apărute în obținerea și utilizarea fondurilor europene și/sau a fondurilor publice naționale aferente acestora aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 875/2011, considerând următoarele:

Sistemul de fraudare

3.5 Manipularea specificațiilor

a. Rezultatele expertizei tehnice de specialitate IT

Rezultatele expertizei tehnice de specialitate IT au condus la concluzia că soluția informatică ConectX era singura care putea îndeplini cerințele din caietele de sarcini.

b. Predarea caietelor de sarcini

Firmele de consultanță (SC Athos Total Consulting SRL, SC Maxor Consulting SRL, SC Aplix Technologies SRL, Afir Consulting UE SRL) au predat caiete de sarcini pentru achiziția sistemului informatic similare _(chiar identice în cazul comunelor) din punctul de vedere al cerințelor funcționale și non-funcționale. Chiar dacă în unele caiete de sarcini există unele modificări (elemente de sintaxă, paragrafe adăugate, factorii de evaluare), soluția tehnică solicitată este similară.

c. Impunerea de cerințe nerezonabile

Impunerea prin caietul de sarcini de cerințe nerezonabile și care nu au legătură cu sistemul informatic care a făcut obiectul contractelor de achiziție publică, cum este cerința privind auditul de securitate a soluției tehnice care trebuia să fie realizat de o entitate certificată în acest sens de către Autoritatea pentru Digitalizarea României, să fie realizat în anul în curs, dar nu mai mult de 6 luni vechime înainte de momentul ofertării. Așa cum este arătat în raportul expertizei tehnice realizată pentru AM POCA, „cerința este atât excesivă și disproporționată raportat la valoarea și specificul contractului, cât și restrictivă și se bazează pe faptul că aplicațiile de acest tip nu solicită în mod specific auditorilor agreați ADR (20 de firme licențiate) să realizeze audituri de securitate din 6 în 6 luni. Mai mult, nu există necesitatea ca un astfel de sistem (de tipul celui solicitat prin proiect) să aibă un audit realizat de un auditor agreat ADR având în vedere că ordinul nr. 553 din 5 iunie 2019 care reglementează activitatea acestor auditori are ca obiect instrumentele de plată electronică cu acces la distanță furnizate de către prestatorii de servicii de plată autorizați de Banca Națională a României, de tip internet-banking, home-banking, phone-banking sau mobile-banking, necesar pentru notificarea acestora către BNR, iar inclusiv pentru aceștia auditul de securitate este necesar a fi făcut anual și nu o dată la 6 luni.”

Stabilirea cerințelor referitoare la calificările educaționale și/sau profesionale ale experților cheie astfel încât să se „plieze” pe calificările experților propuși de Aconnect Smart Software SRL. Astfel, dacă pentru expertul analist de business și expertul infrastructură hardware și software au fost solicitate studii superioare de specialitate (adică „studii superioare în oricare din următoarele domenii: informatică / matematică-informatică / cibernetică, informatică economică / tehnologia informației / calculatoare / automatică / ingineria sistemelor / similar cu relevanță față de activitățile desfășurate în proiect sau studii superioare finalizate cu diplomă de licență sau echivalent urmate de cursuri de formare/reconversie profesională în domeniul IT&C”), pentru expertul semnare și sigilare electronică calificată în browser, expertul în managementul identității electronice și expertul UX/UI nu au fost solicitate calificări educaționale și/sau profesionale, practică neobișnuită în achizițiile publice, mai ales în cazul experților cheie care constituie și factori de evaluare a ofertelor.

La propunerea tehnică, Aconnect Smart Software SRL a depus documente privind calificarea educațională și pentru cei 3 experți cheie pentru care nu există o solicitare în acest sens în caietul de sarcini, după cum urmează:

pentru expertul semnare și sigilare electronică calificată în browser – diplomă de absolvire a Colegiului Universitar Tehnic Pitești (colegiu/studii postliceale),

pentru expertul în managementul identității electronice – diplomă de bacalaureat Liceul teoretic Dr. I. Meșotă,

pentru expertul UX/UI – diplomă de bacalaureat Liceul teoretic Costești.

d. Proceduri de achiziție derulate la nivelul AM POCA

Raportat la cele 13 proiecte la care, la nivelul AM POCA, au fost finalizate verificările și în ceea ce privește procedurile de achiziție derulate pentru atribuirea contractului pentru implementarea sistemului informatic, situația ofertanților participanți la procedură se prezintă astfel:

La 7 proceduri de atribuire a fost depusă o singură ofertă,

La 6 proceduri de atribuire a fost depusă și o a doua ofertă, dar în niciun caz nu a trecut de etapa de evaluare tehnică, ofertele fiind declarate inacceptabile (1) sau neconforme (5).

e. Oferta financiară

Oferta financiară depusă de Aconnect Smart Software SRL în 10 cazuri din 13 este egală cu valoarea maximă posibilă (100% din valoarea estimată), iar în 2 cazuri este aproape de valoarea maximă posibilă (98,40%, 98,82% și 99,61% din valoarea estimată). Acest aspect corelat cu interesul scăzut pentru aceste proceduri de atribuire conduce la concluzia că era evident atât pentru Aconnect Smart Software SRL, cât și pentru eventualele firme concurente că specificațiile tehnice din caietele de sarcini conduceau către o singură soluție tehnică. Aceste aspecte vin în susținerea concluziei expertizei de specialitate IT, anume că soluția informatică ConectX era singura care putea îndeplini cerințele din caietele de sarcini.

f. Suspiciuni de înțelegeri între firmele de consultanță IT

Suspiciunea cu privire la existența unei înțelegeri între firmele de consultanță IT, responsabile de întocmirea documentației de atribuire și de evaluarea ofertelor, câștigătorul procedurilor de achiziție publică a sistemului informatic, dar și firmele care au furnizat ofertele în baza cărora au fost fundamentate bugetele proiectelor.

Pentru o mai ușoară înțelegere, redăm în cele ce urmează firmele care au furnizat oferte în baza cărora au fost fundamentate bugetele proiectelor (cu excepția proiectului implementat de Sectorul 2 al Municipiului București, la care ofertele pentru fundamentarea bugetului sunt de la societăți diferite):

Pentru consultanță IT:

SC Aplix Tehnologies SRL – Administrator Nedelea Alexandra Maria

SC Fonduri Europene Bmbc SRL – Administrator Bunei Marius Anton

Pentru implementare ecosistem:

SC WEBIT FACTORY SRL – oferte semnate de Drenea Marius Ionuț

SC BoostiT HUB SRL – Administrator Manicea Adriana (conform CV-ului dlui Drenea Marius Ionuț, în perioada 05.2015 – 10.2017 a deținut funcția de director regional la Boost IT Hub SRL)

Digitax Online Public Service SRL – pentru care semnează documente depuse la procedurile de atribuire domnul Anghel George Daniel, în calitate de administrator sau director general (de asemenea, conform CV-ului dlui Drenea Marius Ionuț, începând cu luna mai 2016 deține funcția de CTO la Digitax Online Public Service SRL).

Totodată, se impune a fi precizat și faptul că, potrivit certificatului emis de ONRC, domnul Drenea Marius Ionuț este asociat în societatea INSIGHTS ENTERPRISE SRL care deține drepturile de proprietate intelectuală a aplicației ConectX (https://www.conectx.net/termeni-si-conditii). INSIGHTS ENTERPRISE SRL este asociat unic al Digitax Online Public Service SRL.

Astfel, suspiciunea mai sus amintită se bazează pe următoarele:

Doamna Adriana Cioară, în calitate de administrator al SC Athos Total Consulting SRL, semnează contractul de servicii nr. 3401/29.03.2022 cu Comuna Mihail Kogălniceanu (consultanță IT), iar în data de 16.11.2022 solicită eliberarea certificatului de atestare fiscală pentru Aconnect Smart Software SRL, în calitate de împuternicit, certificat atașat ofertei depuse la procedura de achiziție publică a sistemului informatic (implementare ecosistem), derulată de Comuna Mihail Kogălniceanu;

Doamna Adriana Cioară, în calitate de administrator al SC Athos Total Consulting SRL, semnează o scrisoare de recomandare pentru expertul Drenea Marius – Ionuț, atașată împreună cu CV-ul și diploma de studii la oferta pentru contractul de consultanță de la Comuna Mihail Kogălniceanu, iar în cadrul contractului pentru implementare ecosistem, domnul Drenea Marius – Ionuț este expert analist de business;

În propunerea tehnică depusă de Athos Total Consulting SRL pentru consultanță IT, în urma căreia a fost încheiat contractul cu Municipiul Târgoviște, domnul Drenea Marius – Ionuț este nominalizat ca expert tehnic, iar în cadrul contractului pentru implementare ecosistem este expert analist de business. Aceeași situație a fost identificată și în cazul contractelor de consultanță IT/contractelor pentru implementare ecosistem încheiate de Consiliul Județean Tulcea și Municipiul Toplița cu SC Athos Total Consulting SRL, respectiv Aconnect Smart Software SRL. De asemenea, în cadrul contractului pentru implementare ecosistem încheiat de CJ Tulcea, domnul Drenea Marius – Ionuț este expert analist de business (Municipiul Toplița a anulat procedura de atribuire a contractului de implementare ecosistem);

Similar cu situația descrisă anterior, în propunerea tehnică depusă de Aplix Technologies SRL pentru consultanță IT, în urma căreia a fost încheiat contractul cu Consiliul Județean Vaslui, domnul Drenea Marius – Ionuț este nominalizat ca expert tehnic, iar în cadrul contractului pentru implementare ecosistem este expert analist de business;

Domnul Bunei Marius Anton, care a semnat în calitate de administrator ofertele societății Fonduri Europene Bmbc SRL, depuse pentru fundamentarea bugetelor proiectelor, a fost nominalizat ca expert în domeniul juridic în contractele de consultanță IT încheiate de SC Athos Total Consulting SRL cu Municipiul Târgoviște, Municipiul Toplița, Consiliul Județean Tulcea;

Aplix Technologies SRL a încheiat contractul nr. 11775/29.07.2022 cu Județul Vaslui, având același obiect cu contractele de consultanță încheiate de Athos Total Consulting SRL și Maxor Consulting SRL, respectiv:

Analiză și documentare de specialitate asupra proceselor și nevoilor specifice privind digitalizarea proceselor;

Expertiză tehnică și consultanță în elaborarea întregului set de documente premergătoare achiziției;

Expertiză tehnică în derularea procesului de atribuire a achiziției

Expertiză tehnică în implementare, incluzând dar nu limitat la, urmărirea realizării etapelor, identificarea și prevenirea riscurilor, consultanță pentru asigurarea interoperabilității și a optimizării infrastructurii de transport date, conformitatea tehnică a livrabilelor, pentru prețul de 10.500 lei plus TVA, în timp ce în ofertele care au fost depuse de alți beneficiari la cererea de finanțare pentru fundamentarea bugetului, prețul ofertat de Aplix Technologies SRL pentru aceleași servicii a fost de 125.000 lei plus TVA.

În ceea ce privește firmele care au furnizat oferte pentru fundamentarea bugetelor proiectelor în ceea ce privește implementarea ecosistemului (SC BoostiT HUB SRL, SC WEBIT FACTORY SRL, Digitax Online Public Service SRL), așa cum rezultă din cele expuse mai sus, domnul Drenea Marius-Ionuț a deținut/deține funcții de conducere în fiecare dintre acestea.

Potrivit Contractului de servicii nr. 4963/15.04.2022 încheiat între UAT Măcin și SC Maxor Consulting SRL și Contractului de servicii nr. 1478/09.05.2022 încheiat între Comuna Grindu și SC Maxor Consulting SRL, sediul prestatorului era în București, sector 3, Bulevardul Mircea Vodă nr. 35, O Camera, bl. M27, et. 5, ap. 14, același sediu social cu care Aconnect Smart Software SRL figurează începând cu data de 23.03.2023, astfel cum rezultă din Certificatul constatator ONRC nr. 617220/06.06.2023 (parte a ofertei depuse în cadrul procedurii de achiziție publică derulată de Comuna Văcăreni). De asemenea, la sediul din București, sector 3, Bulevardul Mircea Vodă nr. 35, O Camera, bl. M27, et. 5, ap. 14 figurează și SC Digitax Online Public Services SRL, așa cum este precizat în Contractele încheiate de acesta cu Orange România SA (Contract nr. 206147/14.12.2017 și Contract nr. 1022595/11.04.2023).

Constatare situație conflict de interese

Cele consemnate în Raportul de progres nr. 5 din 11.01.2024 depus de Municipiul Toplița, respectiv: „Constatare situație conflict de interese – Expertul analist de business, Marius Drenea, se află în conflict de interese, ofertantul nu și-a îndeplinit obligația de a se asigura că experții săi nu se află în situații de incompatibilitate și a declarat în fals sau eronat că nu se află în niciun fel de situații generatoare de conflict de interese. Administratorul domnul Gabriel Al Baba, se află în conflict de interese, fiind aceeași persoană care a participat în cadrul ședințelor de stabilire a specificațiilor tehnice din caietul de sarcini, participând la pregătirea documentației de atribuire astfel distorsionând concurența.”, vin în confirmarea celor semnalate prin articolul de presă care se regăsește la adresa web (https://www.info-sud-est.ro/cum-ajung-milioane-de-lei-pentru-digitalizarea-primariilor-din-tulcea-la-omul-care-a-intermediat-si-consultanta-in-politica-de-cand-era-elev-sub-conducerea-lui-simonis-prin-liga-lui-burduja-in-cancelaria-guvernului-ciolos/), anume că domnul Gabriel Al Baba „a coordonat de facto consultanța și reprezenta firmele care întocmeau caietele de sarcini, adică exact etapele prin care erau stabilite regulile de atribuire a achizițiilor”, existând suspiciunea că situația de la Municipiul Toplița nu este una singulară.

Lipsa de temeinicie și superficialitatea evaluării

Lipsa de temeinicie și superficialitatea cu care s-a desfășurat procesul de evaluare. Astfel, în cazul autorităților contractante care au avut același expert cooptat din partea societății SC Athos Total Consulting SRL, în cadrul proceselor verbale de evaluare și anexele aferente se folosesc aceleași expresii (de exemplu, în cadrul instalației demonstrative), paragrafe întregi sunt identice, există cerințe din caietul de sarcini care nu au fost analizate (de exemplu, Managementul fluxurilor de lucru cu documente/ acte), dar au același paragraf redactat care nu are legătură cu cerința tehnică (Comuna Mihail Kogălniceanu, Comuna Mihai Viteazu, Comuna Luncavița, Comuna Mihai Bravu, Comuna Văcăreni, Comuna Beștepe sau CJ Tulcea). Mai mult decât atât, și în cazul autorităților contractante care au avut expert cooptat de la Maxor Consulting SRL (Comuna Grindu) și SC AFIR Consulting UE SRL (Comuna Mihai Viteazu) se folosesc aceleași expresii. În plus, la Comuna Mihai Viteazu, județul Constanța se declară câștigătoare oferta Aconnect Smart Software SRL care este personalizată parțial pentru DAS Brașov.

i. Relațiile anterioare contractului de finanțare

Referitor la relațiile anterioare contractului de finanțare, este de menționat contractul nr. 21259/22.11.2021 încheiat de CJ Tulcea cu SC Athos Total Consulting SRL, contract care nu a fost solicitat la rambursare în cadrul contractului de finanțare, dar care a fost identificat ca document care dovedește experiența, în oferta depusă de SC Athos Total Consulting SRL pentru consultanță IT la Municipiul Toplița.

Potrivit contractului, „Prestatorul se obligă să presteze servicii de consultanță, expertiză IT, analiză situației curente și analiză de nevoi pentru apelul de finanțare POCA/972/2/1 (CP16/2021) (competențe partajate), în conformitate cu obligațiile asumate în caietul de sarcini anexă la Referatul nr. 20935/17.12.2021 și oferta tehnică-financiară nr.21251/22.12.2021, anexe la prezentul contract.”

Conform art 6.1. Documentele contractului sunt:

a) Caietul de sarcini anexă la Referatul nr. 20935/17.12.2021;

b) Propunerea tehnică și financiară nr.21251/22.12.2021;

c) Acord de subcontractare nr. 8/22.12.2021. cu SC Aplix Technologies SRL.

Ulterior, în cadrul contractului de finanțare, CJ Tulcea a decontat cheltuieli pentru consultanță IT în baza contractului nr. 354/05.07.2022 cu SC Athos Total Consulting SRL, având ca obiect și activități de analiză și documentare de specialitate asupra proceselor / nevoilor specifice privind digitalizarea proceselor.

Față de cele expuse, apreciem că pot fi interpretate ca fiind suficiente pentru întrunirea următoarelor elemente de la descrierea sistemului de fraudare

3.5. Manipularea specificațiilor: Descrierea sistemului

Cererile de oferte sau propuneri pot conține specificații adaptate pentru a corespunde calificărilor sau competențelor unui anumit ofertant. Această situație este frecventă în special în cazul contractelor din domeniul IT și al altor contracte tehnice. Specificațiile care sunt prea restrictive pot fi utilizate pentru a exclude alți ofertanți calificați sau pentru a justifica achiziții dintr-o singură sursă și pentru a evita orice concurență. Un ansamblu de specificații manipulate care favorizează un anumit contractant sugerează corupție.

Indicatori de fraudă:

Doar un singur ofertant sau foarte puțini ofertanți răspund la cererile de oferte;

Există similitudini între specificații și produsele sau serviciile contractantului câștigător;

Se primesc reclamații din partea celorlalți ofertanți;

Specificațiile sunt semnificativ mai restrânse sau acoperă o sferă mai largă decât în cazul cererilor de oferte anterioare;

Specificații neobișnuite sau nerezonabile;

Acordarea unui număr ridicat de contracte avantajoase unui singur furnizor;

Socializare sau contacte personale între personalul responsabil cu contractarea și ofertanți pe durata procedurii de atribuire;

Cumpărătorul definește un articol folosind denumirea unei mărci comerciale în locul unei descrieri generice fără să folosească sintagma „sau echivalent” sau fără să justifice necesitatea prin prisma unei incompatibilități tehnice.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Tone de alimente și apă de la rezervele statului pentru sinistrații din județul Galați

0
Din ordinul premierului Marcel Ciolacu, din rezervele statului, au fost alocate 214 tone de alimente și peste 200.000 de litri de apă pentru zonele afectate de inundații. „Apă: 210.000 de litri au ajuns în județul Galați, aproximativ 150.000 de litri...