Bolnavii infectați cu COVID-19 din Vrancea, refuzați de autoritățile din Brăila. Primarul Dragomir: „O nouă mizerie făcută pe ascuns!”

FOTO: sasint/Pixabay.com
FOTO: sasint/Pixabay.com

Este din nou scandal la Brăila, după ce 20 de pacienți cu COVID-19, care urmau să fie transferați din județul Vrancea, la Spitalul Județean Brăila, au fost refuzați. Cei care s-au opus în mod vehement au fost președintele Consiliului Județean și primarul municipiului Brăila. Potrivit cifrelor oficiale, Brăila are doar 19 cazuri confirmate cu COVID-19, fiind județul cu cele mai puține îmbolnăviri din țară.

În urma unei dispoziții a Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei din cadrul MAI, din data 8 mai, 20 de pacienţi cu COVID-19 urmau să fie transferaţi în cursul zilei de la Spitalul Municipal Adjud la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila. „În data de 08.05.2020, se va desfăşura un transfer de pacienţi confirmaţi COVID-19, de la spitalele din judeţul Vrancea, astfel: de la Spitalul Municipal Adjud, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, Secţia Boli Infecţioase, 20 de pacienţi asimptomatici şi forme uşoare”, se arată în dispoziţia trimisă centrelor judeţene de coordonare.

Transferul pacienților bolnavi cu COVID-19 de la Spitalul Adjud nu a mai avut loc. Primul care s-a opus în mod vehement a fost președintele Consiliului Județean Brăila, Iulian Chiriac.

„Veste bună pentru brăileni, veste proastă pentru prefect…Cei 20 de pacienți care urmau să ajungă la Brăila, NU MAI VIN, vor fi redirectionați către alte spitale din țară, la cerința mea ca și presedinte al Consiliului Județean, pentru a proteja brăilenii. Coordonatorul Comitetului Județean pentru Situatii de Urgență, la Brăila, este însuși prefectul județului Brăila. Dânsul este posesorul tuturor informațiilor, dânsul este primul care afla despre deciziile de la nivel național. Astfel că acesta știa despre decizia Ministerului Sanatății de a trimite la Brăila 20 de pacienți din judetul Vrancea. Oameni buni, spitalul este coordonat de Ministerul Sanătății în această perioadă, deci sub nicio formă eu nu am fost înștiințat de această decizie, iar Spitalul a primit informația oficială pe fax în timp ce pacienții erau în drum spre spitalul din Brăila. Aflând prea târziu de această decizie, am crezut că nu am timpul necesar sa întervin, însă după o discuție cu factorii de decizie de la nivel național, am spus răspicat că la Brăila se vor trata de COVID-19 doar cetățenii județului”, a scris Iulian Chiriac, pe Facebook.

Primarul Dragomir: „Mizeriile lor au fost blocate iar..”

Și primarul municipiului Brăila, Marian Dragomir, a criticat în termeni duri decizia prin care COVID-19 din Vrancea ar fi urmat să ajungă în spitalele din Brăila.  

„Felicitări Tudose Mihai și Iulian Chiriac. Împreună suntem mai puternci decât ei !!! Pacienții din alte județe nu vor mai veni la Brăila. Poate afla acum și prefectul că tot noi am rezolvat si acum. Făra el !!!
O nouă mizerie făcută pe ascuns!!!.De ce au respectat brăilenii regulile?Ca să aduceți voi virusul în Brăila pe ascuns ?Ce sa spunem? Demisia sau să vă fie rușine? Spuneți domnule prefect de ce s-a ascuns transferul bolnavilor ? De ce am aflat „pe surse” de acest document după ce pacienții erau deja pe drum?Ca să nu va putem bloca la timp ca data trecută când s-a intenționat aducerea lor de la Galați? Spitalele sunt în coordonarea Ministerului Sănătății și acum simțim din plin lipsa implicării autorităților locale în luarea deciziilor.De ce nu au fost consultate Consiliul Județean Brăila și Primăria Brăila ? Pentru că stiați că ne opunem iar? Brăilenii au respectat regulile, autoritățile și-au făcut treaba, ne-ati dat amenzi să stăm acasă și acum ne îmbolnaviți pe ascuns?Vă solicit URGENT să vă recunoasteți incompetența, slugărnicia și incapacitatea de a va respecta jurământul”, a scris primarul Dragomir, pe Facebook.

În urma discuțiilor provocate la nivelul autorităților din Brăila, Prefectura Județului Vrancea a anunțat că transferul pacienților cu COVID-19 nu va mai avea loc: „Am decis ca pacienții să nu mai fie transferați, către spitalele respective fiind redirecționați viitorii pacienți care se vor încadra la categoria menționată”.

Nu este prima dată când autoritățile din Brăila refuză să primească pacienți cu COVID-19 alte județe. Pe 23 martie, în urma unei adrese trimisă către DSP Brăila, se vorbea despre înființarea unui regional de criză pentru persoanele suspecte sau infectate cu COVID-19.

Pacienţii din judeţul Galaţi, suspecţi sau confirmaţi cu COVID 19 ar fi urmat să fie transferați către spitalele din judeţul Brăila, fiind vorba de Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, Spitalul de Pneumoftiziologie Brăila şi Spitalul de Psihiatrie Sf Pantelimon Brăila. Unitățile medicale din Galați ar fi urmat să preia toți pacienții din Brăila care nu au legătură cu epidemia în derulare, precum și femeile cu probleme ginecologice şi gravidele confirmate cu noul virus.

Șefa DSP Galați, amenințată cu moartea prin telefon!

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here