Fostul preşedinte Traian Băsescu critică în termeni duri recomandarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) care consideră că judecătorii instanţelor naţionale care nu aplică prevederi ale curţilor constituţionale ce funcţionează la nivel naţional nu pot fi expuşi riscului de a răspunde disciplinar pentru acest fapt, dacă deciziile judecătorilor constituţionali nu sunt în concordanţă cu dreptul Uniunii Europene.
El spune că acesta „este mecanismul construit de unele state de subordonare a statelor neînsemnate”, iar România „nu trebuie să accepte să fie în rândul statelor neînsemnate”.
„Vă rog să mă credeţi, sunt om care 10 ani a fost în Consiliul European. Eram 27 de şefi de stat şi de guvern acolo, iar când un şef de stat sau de guvern spunea: asta încalcă Constituţia ţării mele, se oprea orice discuţie. Am văzut Germania pusă de câteva ori în dificultate şi pe Schröder (Gerhard Schröder, fost Cancelar federal al Germaniei – n.r.) şi pe urmă pe Merkel spunând: «eu nu pot până nu-mi aprobă Curtea Constituţională de la Karlsruhe». Iar în România a venit o recomandare a CJUE că recomandările s-ar afla deasupra Constituţiei naţionale şi un complet de cinci de la Înalta Curte a spus «dă-o încolo de Constituţia României, avem aici o indicaţie!». Ăsta este mecanismul construit de unele state de subordonare a statelor neînsemnate. România nu trebuie să accepte să fie în rândul statelor neînsemnate. Cunosc mecanismul, cunosc şi intenţia”, a afirmat, Traian Băsescu.
El a dat exemplul Poloniei, despre care spune că „a rejectat” un astfel de mecanism care aşază deciziile CJUE deasupra propriei Constituţii.
Constituţia, votată de cetăţeni
Băsescu a atras atenţia că în timp ce Constituţia României e votată de poporul român, recomandările CJUE sunt formulate „de nişte funcţionari”.
CITEŞTE ŞI: BOMBĂ. Elena Udrea cere azil politic în Grecia!
„Trebuie să fii desprins de ţara ta să ajungi să spui: indicaţia de la CJUE este deasupra Constituţiei ţării mele. Aici nu vorbesc nici de cazul Udrea, nici de fiica mea, vorbesc de ţara mea, să înţelegeţi. Cât am fost în Consiliul European, nu am acceptat niciodată decizii care încălcau Constituţia României. În Consiliul European. Şi vin nişte amploaiaţi de la CJUE să dea indicaţii că Constituţia voastră nu face doi bani, recomandările noastre sunt cele care trebuie respectate de către justiţie? Păi de mâine să vă aşteptaţi la orice interpretare, dragii mei! Să vă aşteptaţi la orice judecător care vine şi spune: aa, Constituţia României, nu! Am văzut eu prin nişte hârtii europene că uite cam aşa e şi aşa decid. Deci reţineţi: nu vorbesc nici de Elena Udrea, nici de fiica mea, vorbesc de ţara mea”, a adăugat Traian Băsescu.
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) consideră că judecătorii instanţelor naţionale care nu aplică prevederi ale curţilor constituţionale ce funcţionează la nivel naţional nu pot fi expuşi riscului de a răspunde disciplinar pentru acest fapt, dacă deciziile judecătorilor constituţionali nu sunt în concordanţă cu dreptul Uniunii Europene. Concluziile în această privinţă au fost prezentate după ce CJUE a primit mai multe sesizări din partea unor entităţi implicate în sistemul juridic din România, care au supus atenţiei CJUE situaţia completurilor specializate de la nivelul ÎCCJ din România, ale căror condamnări au fost anulate în urma unei decizii a CCR, dar şi situaţia unui proces de la Tribunalul Bihor, unde mijloace de probă dintr-un dosar de corupţie, obţinute cu sprijinul SRI, au fost excluse retroactiv din dosar tot în urma unei decizii a CCR.
Cetățeanul TV