Bănicioiu şi Oprescu vor un Centru de Excelenţă pentru cancerul de piele la Spitalul Colentina din Capitală

 Centru de Excelenţă pentru cancerul de pieleMinistrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu şi primarul general Sorin Oprescu au decis crearea unui Centru de Excelenţă pentru diagnostic şi tratament al cancerului de piele, în cadrul Clinicii 1 Dermatologie a Spitalului Colentina.

“Melanomul cutanat, cancerul de piele, este cea mai agresivă formă de cancer. Cu un diagnostic precoce putem salva foarte multe vieţi şi de aceea dorim să facem aici, în instituţia de referinţă a dermatologiei româneşti, un Centru de Excelenţă pentru diagnostic şi tratament al melanomului, având nu doar sprijinul meu, ci şi al primarului general al Capitalei, profesor doctor Sorin Oprescu”, a declarat pentru Mediafax ministrul Nicolae Băncioiu.

Melanomul cutanat este o tumoră malignă care provine din celulele pigmentare ale pielii. Dacă boala este depistată la început, printr-o operaţie corectă, pacientul este salvat. Depistată în faze avansate, este o boală mortală, deoarece este cel mai rapid diseminant cancer, a precizat Bănicioiu.

“Prin intermediul acestui centru, vom putea crea şi un Registru Naţional de Melanom, un pas către un control eficient al acestei boli, care a devenit o problemă de sănătate publică în România, dar şi la nivel mondial”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Cancerul de piele este, în prezent, o problemă de sănătate publică, fiind depistate 200.000 de cazuri noi pe an în lume.

În România, nu există un Registru Naţional de Melanom, incidenţa reală nefiind cunoscută, ceea ce reprezintă un handicap în tratarea acestei forme extrem de agresive de cancer.

Particularitatea în cazul României este aceea că depistarea se face în faze avansate ale bolii, care necesită tratamente foarte scumpe şi cu şanse minime de ameliorare, respectiv 23-32 la sută. Un tratament pentru pacienţii cu boala în stare avansată costă aproximativ 7.000 de euro pe lună.

LĂSAȚI UN MESAJ